StoryEditorOCM
DalmacijaZAŠTIĆENA VRSTA

Pogledajte novu fascinantnu snimku golemog morskog psa kod Makarske: približio se brodu s turistima koji su ga uzbuđeno snimali; Stručnjaci izdali važno upozorenje

Piše R. N.
14. lipnja 2019. - 01:56
shutterstock_697515661

Nakon što je prije nekoliko dana kraj Makarske snimljen morski pas, a potom su mediji naveli da je isti primjerak primjećen i kod Korčule, objavljena je nova snimka velike morske nemani. I to opet pokraj Makaraske.

Na Facebook stranici Cro2go objavljeno je i mišljenje Davida Udovčića, stručnog suradnika na institutu za oceanografiju i ribarstvo, koji navodi da je to Pas kučak (Isurus oxyrinchus), a u Jadranskom moru nije zabilježen dugi niz godina.

Pas kučak, široko poznat pod nazivom Mako jedan je od tri predstavnika morskih pasa iz porodice Lamidae prisutnih u Jadranskom moru (uz Atlantsku psinu i Veliku bijelu psinu), pojašnjava Udovičić.

Najveća dužina ovog psa iznosi golemih 445 cm.

- Obzirom da je dužina jedinke sa video zapisa procjenjena na manje od 200 cm moguće je da jedinka još nije dosegla spolnu zrelost. Ne postoji zapis o napadima ove vrste na ljude u Jadranskom moru. Ova vrsta u Republici Hrvatskoj je strogo zaštićena - navodi stručnjak.

Dakle, ne smije ga se ni loviti ni uznemiravati.

Administratori stranice Cro2go su nam naveli da je snimka nastala u četvrtak oko podne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:33