Nastavimo dalje punom parom, dragi ljudi. Ovakve spize nema ni na kraju svita - poručila je stotinama obožavatelja boba Ljiljana Garbati, popularna teta Lile, voditeljica dječjeg kazališta "Škatula", nakon što je na kambelovskom brcu, na 14. fešti o boba, dobila drugu nagradu stručnog žirija kuhajući artičoke s bobom.
Korak pred Lilom, apsolutni pobjednici bili su članovi Udruge "Polantana" koja je ljubiteljima ove tradicionalne kaštelanske mahunarke pripremila jelo "bob s orzom".
A kad su ih znatiželjni ljubitelji boba upitali da im otkriju ricetu za šampionsko jelo, ko iz topa su poručili: Čitajte sutra u "Slobodnoj".
A onda su nama kratko kazali: Kuvaj iz srca, po starinski tradicionalni način. Nema tu filozofije.
Kaštel Kambelovac tako je bio centar svita zbog Fešte o boba, gastronomske manifestacije koja je odavno prerasla granice Kaštela, a da je uistinu tako svjedoče tradicionalni posjetitelji iz Splita, Trogira i Solina među kojima su bili i naši umirovljeni fotoreporteri Feđa Klarić i Jadran Babić.
Da nije bilo lako žiriju, svjedoče i brojne kulinarske fotografije našeg Ante Čizmića koji je ovog puta slikao, ali i snimio rekordan broj jela za degustaciju i ocjenu.
A kulinari, mahom domaći, pokazali su zavidnu maštovitost u sljubljivanju boba i brojnih drugih jela.
Svakako jedna od delicija bila je čokolada s bobom, raštika s bobom koja je i nagrađena kao najbolje tradicijsko jelo, baš kao i punjena paprika s bobom, jelo veselih prijateljica koje su osvojile nagradu za najbolju inovaciju.
Premda nisu osvojili srca žirija, kolege novinari s Portala grada Kaštela pripremili su dva fenomenalna jela, Joškov bob s plodovima mora, i Marijanine Žepiće s bobom, a oba jela razgrabila su se u roku od trena.
Stručni žiri imao je pune ruke posla, a kako i ne bi kad se ocjenjivalo više od 47 jela koja su nastala iz lonaca članova raznih kaštelanskih udruga.
- Šta kazat, fešta o boba je gastronomski događaj Lijepe naše - zaključio je u ime organizatora kaštelanski vinar Vlado Perišin.