StoryEditorOCM
DalmacijaSEZONA URANILA, BUS KASNIO

Nesvakidašnje iskustvo naše čitateljice: Da mi je netko rekao da ću dva dana putovati iz Makarske u Split, mislila bih da se dobro šali!

22. svibnja 2019. - 22:36

Da Makarska od Splita može biti "na kraj svijeta", u nedjelju se mogla uvjeriti naša čitateljica M.R. (puni podaci poznati redakciji).

Toga jutra išla je u posjet kćeri koja je na postoperativnom oporavku u gradu pod Biokovom. Uredno je sačekala autobus kod bolnice na Firulama, ukrcala se, kupila kartu i točno na vrijeme stigla na svoje odredište.

– Bila sam – kaže – ugodno iznenađena kako je sve prošlo, pogotovo što sam prethodno dvojila da li da idem svojim autom. Računala sam da su već pomalo gužve na cestama, što zbog radova, što zbog vikenda, da je kiša... Osim toga, autobus je bio poluprazan. Zato i nisam puno vodila računa kada mi vozač nije mogao prodati povratnu kartu.

Dojam će se, i to drastično, promijeniti na povratku. Prethodno je čekirala na internetu i vidjela da, kako joj je i pasalo, pruga nazad za Split vozi u 17.30. Zajedno s grupom Makarana i brojnim turistima došla je na stanicu kod "Tommyja" nekoliko minuta prije toga računajući kako "Prometovu" autobusu neće trebati puno za prevaliti nekih 500-tinjak metara.

– Došlo je i uvelike prošlo tih 17.30, ali se bus uopće nije pojavio. Da stvar bude gora, idući autobus koji je bio na rasporedu u 18 sati došao je na vrijeme, ali vozač uopće nije stao, već je samo mahnuo i produžio. Vidjevši da nam nema druge, na koncu skupa s nesuđenim suputnicima odlazim na makarski kolodvor. Iduća linija prema Splitu bila je u 19 sati. Autobus je prethodno došao iz Dubrovnika, trebao je krenuti prema rasporedu, ali nam je vozač rekao da je prekrcan i da mene i druge ne može primiti. Pokušali smo nešto napraviti na šalterima, ljubazna djelatnica nas je pristojno saslušala, ali nam nije mogla pomoći – ispričala nam je naša čitateljica, koja je na koncu, jer joj je bilo kasno čekati i gatati hoće li se uopće ukrcati, zamolila prijatelje iz Brela da dođu po nju.

Kod njih je prespavala i tek u ponedjeljak u jutro našla slobodno mjesto i stigla doma u Split.

Pojašnjenje smo potražili u "Prometu Makarska". Šef njihova putničkog prometa Zvonko Pejković, nakon što je prethodno provjerio sve detalje, kazao nam je da je problem nastao jer je zbog gužvi na granici kod Neuma kasnio njihov autobus iz Dubrovnika, a koji je za Split trebao krenuti u 17.30 sati.

– To je bio razlog – pojašnjava – što autobus koji polazi u 18 sati nikoga nije mogao primiti jer je jednostavno bio popunjen. Liniju koja polazi u 18.55, a koju spominje vaša čitateljica, ne održavamo mi, nego riječki "Autotrans".

Pejković za sve vidi problem u turističkoj sezoni koja je "baš prerano počela", pogotovo na linijama prema krajnjem jugu, ali i onima koji na razini Ministarstva prometa odobravaju broj linija.

– S jedne strane, mi smo uveli online prodaju karata i ispada da turisti "otimaju" mjesto domaćim ljudima naviklima na kupnju karata kod vozača ili na šalterima. S druge strane, mi na svoju ruku ne smijemo uvesti gdje i kada hoćemo dodatne linije, jer bi ugrozili konkurenciju i odmah se našli na udaru inspekcije. Već dvije godine se ne usklađuju rasporedi jer se čeka novi pravilnik o prijevozu. Sada je u fazi e-savjetovanja i nadamo se da će biti brzo u Saboru. Ovakvo će stanje biti sve do 15. lipnja, kada starta sezonski raspored – navodi Pejković.

To nije velika utjeha našoj čitateljici, koja planira do tada još koji put u posjet kćeri u Makarsku.

– Da mi je netko prije ovoga rekao da ću iz Makarske u Split morati putovati dva dana, mislila bih da se dobro šali – zaključuje ona, uvjerena nakon svega da joj se više isplati upaliti svoj auto i odvoziti tih sat i nešto vožnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:16