StoryEditorOCM
DalmacijaUPRAVNi sud odlučio

Projekt 'Lećevica' ide dalje, odbijene tužbe Općine Unešić i udruga; Aktivisti poručuju: Nismo zadovoljni presudom, ne prihvaćamo to!

20. svibnja 2019. - 18:41

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici ide dalje.

Upravni sud u Splitu odbio je, naime, tužbene zahtjeve Općine Unešić te udruga KEKS (Krizni eko-kaštelanski stožer) i "Sunce" protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike, kojim su tražili poništenje Rješenja koje je Ministarstvo izdalo u lipnju 2017. godine, po kojemu za Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici ne treba raditi novu studiju utjecaja na okoliš.

Presuda je objavljena u ponedjeljak, a nezadovoljne strane imaju pravo žalbe Visokom upravnom sudu, koje će, najavile su nakon izlaska iz sudnice, i iskoristiti.

U kraćem usmenom obrazloženju presude navedeno je da sud, suprotno prigovorima tužitelja, ocjenjuje Rješenje Ministarstva prihvatljivim, te da novu studiju nije potrebno provesti budući da je proveden elaborat zaštite okoliša za postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš izmjene zahvata, koji je temelj za izradu studije i na osnovi kojega je za Centar izdana lokacijska dozvola.

Podsjetimo, Studija utjecaja na okoliš za Centar u Lećevici izrađena je i prihvaćena 2006. godine, a odluka da nije potrebno raditi novu obrazložena je time da nije došlo do promjene tehnologije u projektu, nego do smanjenja kapaciteta, što ne utječe na okoliš.

Sud je odbio i tužbeni zahtjev određivanja odgodnog učinka, što bi u praksi značilo zaustavljanje svih radnji u realizaciji projekta "Lećevica" sve do pravomoćnog okončanja sudskog postupka.

– Nismo zadovoljni presudom, ne prihvaćamo to, normalno da ćemo se žaliti Visokom upravnom sudu. Sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, posebno u Splitu, i dalje je loš. Mislim da će se ova presuda dodatno negativno odraziti na taj sustav koji uopće ne poštuje principe odgovornog gospodarenja otpadom i vjerojatno će nam se kad-tad negativno odraziti ekonomski i okolišno i u svim drugim vidovima – kazala je Gabrijela Medunić Orlić, izvršna direktorica udruge "Sunce".

Žalbu na izrečenu presudu najavio je i odvjetnik Darko Varnica, opunomoćenik Općine Unešić i udruge KEKS.

– Ako je točno da je sutkinja odbila tužbeni zahtjev iz procesnih razloga, onda je mogla zaključiti raspravu na prvom ročištu i odbiti tužbeni zahtjev, i cijeli postupak mogao je biti odavno konačno riješen – komentirao je odvjetnik Varnica, ponovno ističući da je manjkava i sama Studija izvedivosti projekta, a bila je sastavnim dijelom Elaborata zaštite okoliša.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 05:55