StoryEditorOCM
Dalmacijačeka se sanacija

Višegodišnja nebriga mogla bi uzrokovati tragediju: iz pukotine na mostu raste - smokva!?

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
15. svibnja 2019. - 14:35

Svijet je prošle godine u kolovozu potresla vijest o urušavanju vijadukta u talijanskoj Genovi, pri čemu je poginulo 39 ljudi. Most visok 100 metara pao je na željezničke tračnice, nekoliko zgrada i rijeku, a prethodno je bio u jako lošem stanju.

I most u Makarskoj iznad Doma zdravlja i DVD-a Makarska u Ulici Stjepana Ivičevića nije baš u najboljem stanju jer je napukao dio njegova zida iz kojeg je počelo rasti stablo smokve čije korijenje inače može uništiti i armirani beton.

U cilju sprječavanja tragedije, SDP-ova vijećnica Gordana Muhtić sredinom travnja je o jako lošem stanju mosta upozorila samo Grad, kako ne bi uznemirila javnost, a kako je kazala, došlo je do razdvajanja nosivih zidova.

Međutim, gradonačelnik Jure Brkan tvrdi da nije riječ o oštećenju nosivih zidova, što su odmah nakon dojave, kaže, na terenu utvrdili i komunalni redari. Kako pojašnjava, Grad je od Građevinskog fakulteta u Splitu i Instituta IGH zatražio pregled mosta i sada se čeka odgovor.

- Spomenuli ste tragediju u Genovi koja je i meni prošla kroz glavu, pa smo od IGH zatražili da nam odradi pregled i rokove sanacije našeg vijadukta što nije mal ni jeftin posao, ali prvo smo kontaktirali Građevinski fakultet u Splitu. Riječ je o diletacijama ili proširenjima koja su sastavni dio nadvožnjaka radi sprječavanja njegova pucanja i jedino što se može dogoditi je kapanje vode. Napuknuti dio mosta stvarno izgleda zabrinjavajuće i ružno tako da smo tom problemu pristupili vrlo ozbiljno i sada čekamo dokument kako bismo znali na koji način se treba izvesti sanacija - kaže Brkan.

Je li napuknuti zid mosta uistinu jako opasan, posebno zbog činjenice da njime svakodnevno prolaze automobili i kamioni, kao i pješaci, upitali smo makarskog statičara Prvenka Bušelića koji kaže da nema mjesta panici.

- Dilatacija je dio konstrukcije odijeljene dilatacijskom reškom kojom se most razdvaja od upornjaka i u ovom slučaju nema opasnosti od njegova urušavanja ili napuknuća. U cijeloj stvari je jedino upitna nadležnost nad mostom koji je sagrađen prije 50-ak godina i koji se treba održavati i sanirati najmanje svako pet godina. Sada bi trebalo pozvati nadležne da pristupe održavanju mosta i posijeku smokvu koja je pustila korijenje u pukotini zida - kazao nam je Bušelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:05