StoryEditorOCM
Dalmacijastop betonizaciji!

Veliki rat na obali malog mista: načelnik odlučio stati na kraj uzurpaciji obale, no nekima se to baš i ne sviđa. Vriju osobni i politički obračuni...

14. svibnja 2019. - 20:40

Osobni i politički obračuni vriju u općini Marina. Užarena atmosfera prisutna je zadnjih nekoliko godina, a prije desetak dana je kulminirala na terenu, točnije u Sevidu, gdje vlasti uređuju obalni dio toga primorskog dijela, površinom jedne od najvećih općina u RH, a zbog čega nam se, sumnjajući u ilegalne radove, obratio Stipe Jakus, "moćni" lokalni poduzetnik.

Premda Jakus, nakon što se našao s nama na terenu, nije želio ništa izjavljivati za "Slobodnu" niti se fotografirati, pa čak s nama otići do "mjesta zločina", pljusku unatoč, zaputili smo se istražiti što se doista događa u Sevidu, gdje se na plažni dio obale nasipala čak i zemlja, za što posjedujemo i fotografije.

Sevid je radnim danom u mjesecu svibnju – teška pustinja. Nigdje žive duše, ne možeš mačku na ulici sresti, a kamoli čovjeka. Virimo nad okućnicama nadajući se kako ćemo susresti koje ljudsko stvorenje, ali uzalud nam nadanja.

Više od dvjesto kuća uz obalu, u prvom redu do mora, zjapi prazno, no nije nam vrag dao mira pa smo odlučili proći baš cijelo mjesto, i napokon smo naletjeli na bračni par koji priprema kuću za prve turiste.

Na samu spomen da smo iz Slobodne Dalmacije, uslijedilo je: "Ne, nemojte me ništa pitati. Ne želim davati izjave, a ni slikati se."

Prihvaćamo, ali im neslužbeno upućujemo pitanja, ne bismo li doznali što se zapravo događalo kod slučaja "uzurpacija obale". I dođemo do informacije kako su se, zapravo, na cijelom dijelu novonastale plaže nalazili ilegalni mulovi koje je Općina odlučila srušiti.

I srušila je, a sugovornici nam kažu kako je sadašnje stanje milijun puta bolje nego što je bilo prije.

Ne dijeli takav stav Stipe Jakus, a vjerojatno i veći dio političkih mu suparnika iz redova oporbe.

Kako bi doznali što se točno radi na sevidskoj obali, kontaktirali smo općinske vlasti, a načelnik općine Marina Ante Mamut ima čvrst i jasan stav: "Uvodi se reda na području cijele općine, a to očito nekima smeta pa prozivaju."

– No, neće proći – dodaje načelnik.

– Sevid je naselje koje je bilo klasični primjer devastacije pomorskog dobra, odnosno njegove betonizacije. Prepoznajući potencijal toga naselja, krenuo sam u borbu s izgrađenim ilegalnim mulovima, s ciljem uređenja cijelog obalnog pojasa.

Prva smo općina u RH koja je napravila projekt rušenja ilegalnih mulova i koja je prema tome projektu većinu njih i srušila. Mještani Sevida bili su time iznimno zadovoljni, ali bilo je pojedinaca koji su željeli zaustaviti razvoj mjesta pa su na vrata Općine stizale prijave raznih inspekcija, od građevinske do inspekcije zaštite okoliša.

Kako smo sve radili u suradnji s nadležnim institucijama, sve prijave su odbačene. Naime, sve smo radili u zoni uređene plaže, u sklopu naše djelatnosti redovnog održavanja pomorskog dobra, a što je potvrdila i građevinska inspekcija, kao i zaštita okoliša kada je doneseno rješenje da ne trebamo raditi stratešku procjenu za zahvat rušenja – dodaje nam Mamut.

Naglašava kako se, unatoč svim prijavama, nije dao smesti.

– Istina, malo su nas usporili, ali krenuli smo dalje. Izradili smo idejni projekt uređenja obale za potrebe izrade UPU-a tog obalnog područja, zajedno s vjetrovalnom studijom. Idejni projekt je bio podloga za izradu UPU-a, a isti nam je kazao gdje planirati pera za zaštitu plaža, šetnice, plažne sadržaje...

UPU je pred samim usvajanjem, a onda kreću glavni projekti za izgradnju obale. Napominjem da smo i za UPU proveli postupak ocjene o potrebi strateške procjene utjecaja Plana na okoliš.

I svega navedenog jasno se da zaključiti kako Sevid ide u novom smjeru razvoja. Mi imamo jasnu viziju i ciljeve što napraviti od tog naselja – kaže načelnik.

U međuvremenu su se, veli Mamut, prijavili na natječaj Splitsko-dalmatinske županije (UO za pomorstvo), radi utvrđivanja granica pomorskog dobra cijelog obalnog područja naselja Sevid.

– Završetak projekta obale dat će potpuno novu dimenziju i priliku za daljnji razvoj cijelog naselja. Prošle godine imali smo velik problem na plažama, pa tako i na ovoj u Sevidu na moru. Zbog olujnog udara juga plaža je u potpunosti bila razorena, a sav materijal iz mora našao se na obali. Šteta je bila velika i o tome su obaviještene nadležne institucije – Lučka kapetanija i Splitsko-dalmatinska županija.

Zbog toga nas ove godine čeka veći trošak zbog sanacije svih plaža na području Općine, pa tako i ove u Sevidu na moru, gdje smo na vrijeme krenuli u dohranu iste, a što se tiče zemlje, možda je među materijalom i bilo nešto, ali to nije ništa vrijedno halabuke. Plaža će blistati, vidjet ćete. Spremna za početak turističke sezone – kazao je načelnik.

– Naselje Sevid zaslužuje novu priliku za daljnji razvoj. Više nikada neću dopustiti devastaciju i privatizaciju obalnog pojasa, bez obzira na učestale prijave pojedinaca, a sve u korist svih našim mještana, njihovih gostiju i daljnjeg razvoja turizma u našem mjestu – poručuje za kraj Mamut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:32