Dalmacija Split županija

ispit savjesti

Devetogodišnjake župnik ispituje o - bludnosti!? Solinski prvopričesnici dobili upitnike u kojima moraju odgovoriti diraju li svoje ili tuđe spolne organe, roditelji se uznemirili, iz Nadbiskupije ne odgovaraju

ispit savjesti

Pojedini vjernici jedne solinske župe, čija djeca primaju sakrament Svete pričesti, ovih dana ostali su zatečeni (ne)umjesnim pitanjima postavljenim u ispitu savjesti za djecu, koji su prvopričesnici dobili neposredno pred primanje sakramenata.

Naime, kako bi primili sakrament Svete pričesti, potrebno je prethodno primiti i sakrament Svete ispovijedi, a za njega se pak potrebno pripremiti ispitom savjesti. U ovom, koji nam je dostavio čitatelj nakon što mu ga je dijete donijelo kući sa župnog vjeronauka, u nizu pitanja koja se bave grijesima, prijepor je izazvao grijeh šeste skupine pitanja, protiv zapovijedi "Ne sagriješi bludno". Nakon "gledaš li prostačke sadržaje, čitaš li i govoriš li prosto, potičeš li druge na nepristojne misli", stoji i sporno pitanje.

- Diram li (igram se) bez potrebe svoje i tuđe spolne organe? - sadržaj je koji je neugodno iznenadio roditelje koji smatraju da je neprimjereno i prerano devetogodišnjacima postavljati i nametati takva pitanja.

- Pitanje je predirektno, a i šalje dvojbenu poruku o seksualnosti, kao da je to isključivo nešto loše, djeca se uplaše i budu prestravljena. A to nikome ne bi smio biti cilj, u crkvu ih šaljemo s povjerenjem, ne želimo da ono bude izigrano - tvrdi dio roditelja.

Kako bismo provjerili je li takva situacija i u drugim, splitskim župama, kontaktirali smo nekoliko roditelja prvopričesnika.

- Smatram da takva situacija definitivno nije u svim crkvama, moje dijete se s tim nije susrelo, a ni njezini prijatelji u susjednim splitskim župama. Svakako mislim da je riječ o izuzetku, ali i da se mora reagirati jer je takvo pitanje svakako predirektno i neumjesno - kaže nam majka jedne splitske prvopričesnice, a i na ostalim adresama roditelja dobili smo uglavnom iste odgovore.

Službeni stav i komentar Splitsko-makarske nadbiskupije do zaključenja teksta nismo zaprimili, no neslužbeno saznajemo da su pripreme i materijali za prvopričesnike i krizmanike prepušteni župniku, a u ovoj župi očito je riječ o malo strožem i konzervativnijem pristupu.

S druge strane, treba napomenuti da ovakva pitanja na dječjem ispitu savjesti zapravo nisu novost. Katoličanstvo jasno drži do toga da je samozadovoljavanje, kao i svaka druga vrsta bludničenja, grijeh, a generacijama odgojenim u osamdesetima i devedesetima to se jasno davalo do znanja prije primanja Prve pričesti. Gotovo identično pitanje i onda je stajalo u ispitima savjesti, no tada, očito, nitko od roditelja nije dizao paniku.

Razumljivo je što danas roditelji burnije reagiraju, s obzirom na zbivanja u Crkvi proteklih godina pušu i na hladno, pogotovo jer su sve češće priče i skandali o pedofiliji, a tu su i Papini istupi u kojima apelira na roditelje da čuvaju djecu.

Baš prije koji dan, poglavar Katoličke crkve pooštrio je crkvene propise i pozvao sve vjernike, ali i katoličke službenike da svaku sumnju i neprimjereni prijestup, spolno napastovanje ili nasilje vezano za blud, o kojem nešto znaju ili su načuli, obavezno prijave.

Naslovnica Split županija