StoryEditorOCM
DalmacijaGROBARI TRAŽE SVOJE

Došlo vrijeme da se mrtvi isele: s groblja pozivaju građane da zbrinu svoje pokojnike, direktor u nevjerici: 'Mnogi se oglušuju na pozive, a desetljećima nam ne plaćaju'

8. svibnja 2019. - 11:51

Šibenska gradska tvrtka za održavanje groblja i pogrebne poslove "Čempresi" pozvala je ovih dana obitelji stotinjak pokojnika koji su sahranjeni u takozvane ćelije na Gradskom groblju Kvanj da se jave u upravu groblja kako bi dogovorili detalje oko ekshumacije i prijenosa posmrtnih ostataka pokojnika u njihove obiteljske grobnice ili (ako nemaju vlastito grobno mjesto) u novouređenu kosturnicu na tom groblju.

Prema riječima Joška Vukovića, direktora "Čempresa", tvrtka namjerava urediti postojećih 18 grobnica u svom vlasništvu, čija su ukopna mjesta ustupljena na privremeno korištenje, te uvesti red u taj segment poslovanja, kako nalažu propisi.

Međutim, planovi su privremeno prolongirani budući da se obitelji pokojnika koji su sahranjeni u ćelije prije deset, dvadeset, pa i trideset godina oglušuje na pozive iz "Čempresa".

- Ćelije su grobna mjesta na gradskom groblju Kvanj koja se dodjeljuju na privremeno korištenje, odnosno u kojima se obavlja privremeni ukop pod uvjetom da je pokojnik preminuo prije dovršetka obiteljske grobnice ili ako nema osigurano grobno mjesto, a njegova obitelj ili nasljednici planiraju kupnju grobnog mjesta na Kvanju ili nekom drugom groblju.

Tako je definirano odlukom o općim uvjetima isporuke komunalne usluge ukopa i kremiranja pokojnika koju je jednoglasno usvojilo šibensko Gradsko vijeće i kao takva predstavlja ozbiljan dokument za gradsku tvrtku "Čempresi" po kojoj su dužni postupati - kaže Vuković.

Ne javljaju se

- Kada je riječ o obiteljima preminulih koji su sahranjeni u privremene grobnice unatrag pet godina pa do sada, tu zaista nemamo nikakvih problema - napominje direktor.

- Svi su potpisali posebne izjave po kojima se obvezuju zbrinuti posmrtne ostatke pokojnika u obiteljske grobnice po isteku razdoblja od jedne do tri godine. Nažalost, imamo problema s obiteljima pokojnika koji su sahranjeni ranije, a o kojima nemamo nikakva pisanog traga.

Čak 74 ukopna mjesta u vlasništvu "Čempresa" tvrtki nisu raspoloživa jer se obitelj tih pokojnika ne javlja na naše pozive kako bi se izjasnila hoće li posmrtne ostatke svojih preminulih zbrinuti u vlastite, privatne grobnice ili će nam odobriti da obavimo ekshumaciju i prijenos posmrtnih ostataka u posebno uređenu zajedničku kosturnicu na gradskom groblju Kvanj.

"Čempresi " su, dodaje, uoči blagdana Svih svetih, još prije tri godine, na grobnice za privremeni ukop zalijepili otisnute obavijesti s pozivom obitelji pokojnika da se jave upravi groblja. Isti su sadržaj prije nekoliko dana oglasili i u više medija, na internetskoj stranici "Čempresa" i društvenim mrežama. Uz to se na valovima lokalnih radijskih stanica dva puta dnevno "vrte" takvi pozivi. Računali su, veli direktor, da će odaziv biti veći...

Podižu i spomenike!?

- Javilo nam se, na naše iznenađenje, samo nekoliko korisnika koji su bili voljni posmrtne ostatke svojih bližnjih iz ćelija premjestiti u kosturnicu. Njih par nas je, pak, zamolilo da pričekamo s ekshumacijom dok se ne snađu za neko drugo rješenje. Ostali su se jednostavno oglušili, nesvjesni ili svjesni, posve je svejedno, da zapravo godinama zlouporabljuju povjerenje koje im je ukazano u najtežim trenucima.

Privremeni ukop samovoljno su premetnuli u trajno rješenje posljednjeg počivališta svog pokojnika. "Čempresima" desetljećima ne plaćaju naknade za održavanje groblja, a idu toliko daleko da traže i ukapanje novopreminulih pokojnika u privremene grobnice kraj svojih supružnika ili rođaka, na takvim grobnicama postavljaju i spomenike s fotografijama, spomen-ploče ili teške kamene vaze s isklesanim imenima pokojnika.

Dapače, možete slobodno napisati da traže i usluge posebnoga graviranja slova, a jedna nam je stranka kazala kako posjeduje obiteljsku grobnicu, ali pokojnika ne želi ekshumirati iz ćelije i prenijeti u nju - požalio se prvi čovjek "Čempresa".

Tvrtka će, ističe, čekati očitovanje obitelji pokojnika sahranjenih u ćelije do kraja svibnja, a onda će njihove posmrtne ostatke iz spomenutih grobnica prenijeti u zajedničku kosturnicu, sukladno pozitivnim propisima. Tako se radi i u ostalim hrvatskim gradovima, pa nema razloga, zaključuje Vuković, da se na Kvanju uvodi neka druga praksa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:00