StoryEditorOCM
DalmacijaLISTONOŠA IZ LEĆEVICE

Osuđen bešćutni poštar koji je ljudima krao socijalnu pomoć; Evo kako je razotkriven, a na sudu se doznalo i što ga je natjeralo na takvo nedjelo

8. svibnja 2019. - 11:21

Bivši poštar iz Lećevice, 34-godišnji Ivica J. M., rodom iz Trogira, osuđen je na splitskom Općinskom sudu na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog pronevjere i krivotvorenja isprava, odnosno zbog toga što je uzimao novac koji je trebao podijeliti korisnicima socijalne pomoći te se potpisivao u ime korisnika.

Prema presudi, nekadašnji listonoša, kojem se ne zna ni boravište ni prebivalište i kojem se sudilo u odsutnosti, kriv je jer je od 1. lipnja do 30. lipnja 2011. godine u Lećevici, kao zaposlenik Hrvatske pošte d.d., na radnome mjestu pismonoše u Poštanskom uredu Lećevica neovlašteno zadržao za sebe nešto više od 13.500 kuna koje je trebao dostaviti primateljima mirovina, obiteljskih invalidnih opskrbnina i socijalne pomoći na području Lećevice.

Kako bi prikrio da novac nije dostavio onima kojima je trebao, poštar je lažirao potpise na uputnicama i nalozima i razduživao ih kao da su isplaćene. Ukupno je na ovaj način oštetio 18 ljudi.

Na zadnjem sjedištu...

Sud je još u lipnju 2013. godine odredio istražni zatvor te je početkom srpnja iste godine raspisana tjeralica, a sredinom studenog i međunarodna tjeralica, no ništa nije dalo rezultata pa je u srpnju 2017. godine odlučeno da mu se sudi u odsutnosti.

Cijela je priča otkrivena nakon što je Ante P., tada šalterski radnik u pošti u Lećevici, dojavio svojem šefu Vladi T. da dosta građana ima reklamacije na rad J.M., odnosno da nisu dobili naknade koje su trebali dobiti.

– Dolaskom u ured, tu nisam utvrdio nikakve nepravilnosti, međutim, na zadnjem sjedalu njegova osobnog vozila nalazila se veća količina pismovnih pošiljaka.

Na zamolbu da otvori vozilo, to je učinio i izvršio sam uvid u pošiljke. Utvrdio sam veću količinu pošiljaka s prekoračenim rokovima, kao i knjiženih, za koje sam uvidom u dostavne knjige utvrdio da su isporučene, a nalazile su se u osobnom vozilu.

Na moj upit, odgovorio je da je potpisao umjesto korisnika, odnosno da je krivotvorio potpis, te da ih je namjeravao naknadno uručiti bez potpisa korisnika. Naknadno smo kolega i ja utvrdili da su se u tom periodu dijelile i socijalne naknade, te smo utvrdili da je on određenu količinu socijalnih naknada razdužio kao isporučene, a novac i potpisani taloni, koji ostaju korisniku, nalazili su se kod njega.

Nije se radilo o mirovinama, samo o socijalnim naknadama – rekao je tadašnji voditelj područja dostave, dodavši da je Hrvatska pošta naknadno obeštetila sve oštećene.

Olakotna okolnost

– Kao olakotnu okolnost sud je okrivljeniku cijenio njegovu dosadašnju neosuđivanost, činjenicu da je šteta Hrvatskoj pošti d.d. sanirana, te činjenicu da je okrivljeni u inkriminirano vrijeme evidentno imao određenih obiteljskih problema, zdravstvene i financijske naravi, na što ukazuju svjedoci ispitani u postupku.

Kao otegotnu okolnost uzeo je u obzir iskazan primjeren stupanj upornosti i bezobzirnosti u svojem postupanju, budući da se radi o 18 isprava socijalne pomoći koje je okrivljenik lažno potpisao u rubrici "potpis primatelja" i novčani iznos zadržao za sebe – obrazložio je, među ostalim, u presudi sudac Mijo Galiot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:20