StoryEditorOCM
Dalmacijako tu koga?

Vrgorčani ogorčeni visinom režija: 'Nitko ništa ne radi, a šalju nam sve veće račune'; Grad opovrgava: 'Tko je legalizirao kuću sada ima više kvadrata pa je to na papiru sad skuplje'

5. svibnja 2019. - 13:01
vrgorac

Kad se pogledaju primanja i cijene usluga, za Vrgorac se može reći da spada u skupe gradove za život.

Prosječna primanja u privatnom sektoru su u rasponu od 3500 do 4000 kuna, dok su u javnom sektoru nešto malo veća. No, skup je život u Vrgorcu, prosječna obitelj mora više od tisuću kuna mjesečno odvojiti samo za režije. I svako poskupljenje, svaka nova uplatnica izaziva bijes i ogorčenost kod građana, no rijetki su spremni javno istupiti i govoriti o tome, što je zanimljivo.

Zašto? Vrgorac je mali gradić, u njemu svatko svakog zna, i nitko se ne želi javno zamjeriti, a posebno vlasti, jer politika u ovom gradiću kontrolira sve segmente života i društva, tako je bilo prije, tako je i danas. 

Ovo je harač

Međutim, kad stignu uplatnice svi zovu novinara, zaustavljaju na ulici i govore: “Moga si nešto napisati o tome, ovo je postalo više nepodnošljivo. Ali nemoj mene spominjat”. Tako je bilo i ovaj put, kad su stigle nove uplatnice za komunalnu naknadu, tri istovremeno, za siječanj, veljaču i ožujak, a svaka 181.23 kune.

– Ja ne znam kako ću ovo platiti? Ovo je harač. Kakva naknada za uređenje voda? Nitko ovdje nije godinama ništa ni zakopao ni očistija. Oni samo šalju račune, a ne pitaju se kako ćemo mi to platiti – s tim riječima prišao nam je jedan ogorčeni građanin.

E, sad, novinarski posao je da se čuje i druga strana priče, u ovom slučaju Grada Vrgorca na čije ime uplatnice glase. Ali to je malo teško postalo u posljednje vrijeme, gradska uprava preko svojih “kanala” pušta u eter informacije koje njima odgovaraju.

Čim se pojavi neki problem, odmah je tajac, mobiteli dugo zvone, na odgovor se čeka i čeka. Zvali smo Gorana Ćulava, pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela, da čujemo i njihovu stranu priče. Ćulav se dosad javljao na mobitel, no ovaj put nije.

Neslužbeno smo doznali da je na godišnjem odmoru. Stoga nam nije preostalo ništa nego zaviriti u Gradsku upravu i porazgovarati sa zaposlenicima, neki su nam rekli da nema problema, ali pod uvjetom da njihova imena ne idu u javnost.

– Cijene su ostale iste, ništa se nije mijenjalo od 2007. godine. Prije su komunalni redari mjerili kuće i prema tome su se slale uplatnice. Sad su donijeta nova rješenja, tko je legalizira kuću ima veću površinu, ima više kvadrata nego prije i zato je to sad na papiru malo skuplje – objašnjavali su nam gradski službenici. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:06