StoryEditorOCM
Dalmacijagenijalac iz runovića

Imoćani su bez puno dileme odabrali osobu godine u svom kraju: tek mu je 21 godina, a ova laskava titula najmanje je što je zaslužio; Evo tko je miljenik cijele Imotske krajine

Piše PSD
30. travnja 2019. - 17:37
mario_ljubicic26-110918

Osoba godine Imotske krajine za 2018. g. je Mario Ljubičić, izvijestio je Radio Imotski koji je organizirao glasovanje, napominjući kako je mladi genijalac izabran u omjeru 50% glasova slušatelja i 50% glasova uredništva.

Mario je nagrađivani inovator iz Runovića koji je napravio futuristički elektromobil i dao mu naziv ‘EMmobile‘, poseban je po tome što se napaja bez priključka na električnu energiju i bez prirodnih izvora.

 

Oavj 22-godišnjak inače je student elektrotehnike na dubrovačkom Pomorskom fakultetu, no kako je otkrio za medije, svaki vikend dolazi kući i radi na svojim projektima. Nikad vikend nije proveo u gradu, uživajući u noćnom životu kao većina njegovih vršnjaka, već većinu slobodnog vremena provodi radeći na svojim inovacijama.

Mario iz Runovića svojim je novcem napravio perpetuum mobile. Luka iz Solina vašim je novcem napravio stup koji snima fotografije. Ajde ovako, na blef, pogodite jednu stvar...


O Mariju je u više navrata pisala i 'Slobodna', kao i brojni drugi domaći mediji, a posjetili smo ga i u njegovim Runovićima, kako bismo saznali više detalja o njegovom nagrađivanom vozilu.

Mladi 'Mad Max' iz Runovića sastavio električni automobil od Golfa, Yuga, starih televizora i radija i predstavio ga Rimčevim inženjerima

Osim tehničkih detalja o svom futurističkom dvosjedu, otkrio nam je tada i kako vidi svoju budućnost:

- Dalje me čeka završetak studiranja, usavršavanje prototipa, a onda poslije toga povratak u Runoviće. Ma nema nigdje vani ić, svi biže iz Imotske krajine. Ja bogme ne idem nigdi.

U Runovićima je život, ovaj kraj ima potencijal, pogledaj ovaj zrak i prirodu, jednom se živi, i treba uživat. A ja ću to napravit u mom kraju. Jedino tu sebe vidim - kazao nam je tada Mario, a njegovi Imoćani sada su pokazali koliko cijene ovog mladog čovjeka zaljubljenog u inovacije i svoj rodni kraj.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 00:06