StoryEditorOCM
Dalmacijamajstori zanata

Brački klesari spremni pomoći Parižanima: Desetljećima obnavljamo zagrebačku katedralu, zašto ne bismo i Notre-Dame?

30. travnja 2019. - 09:19

Pučišćani će obnavljati u požaru oštećenu parišku katedralu Notre-Dame.

Na temelju dugogodišnje suradnje između profesora i učenika klesarskih škola, hrvatske, iz Pučišća na Braču, i francuskih kolega okupljenih u mreži "Les Compagnons du Devoir", otočani nude dragocjenu pomoć.

Udruga "Les Compagnons du Devoir" bavi se zaštitom europske graditeljske baštine, a njezini članovi puno desetljeće dolaze na Brač učiti se gradnji suhozida i obradi kamena ručnim alatima.

Poslova takve prirode, na dobrano požarom uništenom krovištu katedrale i svodovima, bit će najviše i trajat će prilično dugo, stoga će vjerojatno i neki od sadašnjih učenika pučiške srednje škole klesati kamen u Parizu.

Načelnik Pučišća Marino Kaštelan uvjeren je da će brački škarpelini dati maksimalan doprinos obnovi čuvene katedrale.

- To će sigurno biti tako, jer da nismo imali vjere u našu djecu, ne bismo kao jedinica lokalne samouprave napravili ono što jesmo za Klesarsku školu u Pučišćima, od stipendija koje se dodjeljuju učenicima do dogradnje škole. Sve smo to odradili uz pomoć Županije splitsko-dalmatinske, Ministarstva prosvjete i Ministarstva regionalnog razvoja kroz Upravu za otoke, i što je najvažnije, dobro je što smo sve to napravili na vrijeme - kaže načelnik Kaštelan.

U pučiškoj "školi kamena" već se 110 godina zanatu uče mladi klesari, a dobar dio ih nakon završene srednje škole upisuju fakultete. Ima ih iz svih krajeva Hrvatske.

- Mi smo se u općini opredijelili za kamenarstvo kao stratešku gospodarsku granu i napravili sve da je održimo. Ne samo da su tu nova eksploatacijska polja kamena, brojni kamenarski obrti, nego i renomirane tvrtke koje se bave restauracijom. Najbolje od svega je što se i "Jadrankamenu" u stečaju, a koji je nekad bio srce i duša Pučišća, smiješe bolji dani.

Potencijalni kupac je uplatio milijun kuna kojima je dokazao da su njegove namjere ozbiljne, i ja vjerujem da će ta priča, a nakon što je prihvati Odbor vjerovnika, završiti na najbolji mogući način - kaže načelnik Kaštelan.

Ne sumnja, kaže, da će brački klesari vrhunski odraditi posao u Parizu jer već trideset godina obnavljaju zagrebačku katedralu i crkve po Jadranu koje je nagrizao zub vremena.

- I ničega vam toga ne bi bilo da pučišku klesarsku školu, unatoč ozbiljnoj krizi u koju je bio zapao "Jadrankamen", nismo očuvali kao pravi rasadnik kadrova. Tu vam dolaze djeca iz cijele Hrvatske, no mukotrpan je bio put do toga da se jednu strukovnu školu, a znate i sami u kojoj su krizi danas strukovne srednje škole, dignemo na tako zavidan nivo.

Sva bi djeca u gimnazije, ispada da je gimnaziju lakše upisati nego ikada, pa smo cijelim nizom mjera mlade Bračane, ali i djecu s kopna, zainteresirali za kamenarstvo. Država im je osigurala stipendije od 750 kuna mjesečno, a sljedeće će godine taj iznos narasti na 1500 kuna - kaže načelnik Kaštelan i objašnjava da je problem bio sa zanimanjem klesarski tehničar, za koje se đaci školuju u četverogodišnjem programu.

- Za njih država nije osiguravala stipendije, pa su tu srećom uskočile bračke jedinice lokalne samouprave i toj se djeci sada isplaćuje 500 kuna mjesečno stipendije - veli načelnik.

Kako je pučiška škola jedno od rijetkih mjesta u Europi gdje se može naučiti kako ručno obraditi kamen, nadogradnja školske zgrade se činila sasvim logičnim rješenjem jer je gostiju iz svijeta, zahvaljujući iznimno angažiranoj ravnateljici škole Tamari Plastić, svake godine sve više. U svibnju se tako održava 23. simpozij kamenara.

- U prvoj fazi dogradnje škole koja je gotova, utrošeno je 2.800 000 kuna, a u sljedećoj se planira uložiti još 3.200 000 kuna. Projekt gradnje aneksa Klesarske škole je u suradnji s Općinom na EU fondove prijavila Splitsko-dalmatinska županija - referira načelnik.

Klesari iz Francuske svake godine dolaze u pučišku radionicu kamena, a Francuzima će u obnovi najviše trebati upravo klesari. Naši meštri imaju i bogato iskustvo u obnovi sakralnih objekata koji su uništeni u vrijeme Domovinskog rata.

- Pučiški su klesari odlični majstori u europskim okvirima. Mnogi, kojima sam svojedobno davao repeticije, danas su cijenjeni restauratori ili građevinski inženjeri - kaže na kraju načelnik.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:27