StoryEditorOCM
Dalmacijagolema šteta

Nevrijeme donijelo katastrofu: tuča već 'obrala' loze u srcu hvarskog vinogorja, stradali i nasadi voća i povrća

29. travnja 2019. - 13:24
Starogradsko polje najteže je nastradalo

Gotovo da smo zakoračili u svibanj, a u noći s nedjelje na ponedjeljak su se uz grmljavinsko nevrijeme izlile velike količine kiše širom Dalmacije.

Najgore su prošla ona područja koja je pogodila obilna tuča poput dijelova otoka Hvara, kao što se to vidi s fotografija koje su snimili Teo Bratanić iz Vrbanja i Irena Haladić iz Staroga Grada – Farosa.

– Naše područje je teško nastradalo, ponajviše Starogradsko polje, ali ni u rubnim mjestima nije puno bolje. Ljudi nam se stalno javljaju, jer su im nasadi povrća i loze praktički uništeni, no ponegdje su također nastradale masline, voćke i druge poljoprivredne kulture. Stoga se bavimo pokretanjem procedure za proglašenje elementarne nepogode, pa ćemo tek u konačnici imati preciznije pokazatelje o razmjerima šteta od ovog nevremena, koje su barem prema onome što se "golim okom" vidi zaista goleme – kazao je Antonio Škarpa, gradonačelnik Staroga Grada.

Naš sugovornik uvjeren je da će ih u namjeri da pomognu otočnim težacima poduprijeti i Županija, ali dosadašnja iskustva govore da će od svega toga biti malo vajde. Već u ovom trenutku možemo ustvrditi da su uzalud bili trudi mnogima koji nisu iskoristili mogućnost osiguranja svojih "tvornica pod vedrim nebom" u kojem država plaća 70 posto premije.

Poljoprivrednicima je čak i takva mogućnost (pre)skupa, zbog čega se poprilično često izlažu velikim rizicima u kojima na posljetku ostaju bez svega što su imali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:31