StoryEditorOCM
Dalmacijasukob interesa?

Nasmijat ćete se, ali mi se uopće ne šalimo: građevinski tajkun šef je Nadzornog odbora gradske tvrtke koja se bavi popravkom zgrada; I u gradu nitko u tome ne vidi ništa čudno!?

Piše Andrea Topić/Makarska kronika
25. travnja 2019. - 16:45
Milan Ravlić

Za uskrsnim ručkom mnogi stanovnici Makarske rivijere držeći ruke u molitvi prisjetili su se onih manje sretnih koji taj dan, kao i sve ostale u godini, nisu mogli opušteno s obitelji tuckati jaja jer su svoje živote u cijelosti posvetili razmišljanju o boljitku hrvatske budućnosti. Govorimo, naravno, o državnim službenicima. Njihovu predanost i trud ne mogu nadomjestiti nikakve božićnice ni uskrsnice. Upravo zato je dobar dio nositelja raznih titula uključen u razne nadzorne odbore gdje se svaki mjesec isplaćuju solidne naknade.

Pokušavajući saznati tko je od gradskih firmi pritom najšire ruke, upit smo poslali i u Stambeno gospodarstvo Makarska čijeg direktora Ivana Kotarca ne treba posebno predstavljati. Zapravo nas je najviše zanimalo koliko se para mjesečno dobiva za "jedan, dva sastanka godišnje", koliko je taj mladi HDZ-ovac u jednom razgovoru za naš list spomenuo da ih se održi.

A možda još više nas je zanimalo kako je moguće da je građevinski mogul Milan Ravlić, vlasnik tvrtke "Migros", ujedno i šef Nadzornog odbora gradske firme koja, kako tumači direktor, "pronalazi investitore za parlafone" i izvođače radova na sanaciji krovova, ugradnju liftova i što sve već nude građevinari poput Ravlića.

Stambeno gospodarstvo, za razliku od svih ostalih koje smo zatražili, nije nam odgovorilo na novinski upit i dostavilo tražene informacije.

Zanimljivo, ta tvrtka čak nema ni internetsku stranicu gdje bi objavili rezultate javne nabave pa tako ne možemo ni saznati (bez da njih pitamo, a vidite kako nam liljepo odgovaraju) kakva je njihova poslovna suradnja s osebujnim članom Nadzornog odbora. Čovjek je na toj funkciji od 5. siječnja 2018. godine.

Podsjetimo da je riječ o poduzetniku koji je prije dvije godine zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s Gradom Makarskom (tada je na vlastio bio SDP) bagerima i automobilima zagradio parcelu zbog čega su intervenirali i policija i zaštitari.
Toliko o stanogradnji.

Iz košare javnih tvrtki valja odmah izdvojiti "Makarski komunalac". Pohvaliti ih da u rekordnom roku odgovaraju na novinske upite i naglasiti da oni, izgleda, jedni ne isplaćuju mjesečne cifre članovima nadzornih odbora. Pljesak, molimo!

- Umjesto toga isplaćuju se naknade po održanoj sjednici. Svi članovi NO-a, uključujući predsjednika, po održanoj sjednici dobivaju 500 kuna neto - doznajemo iz gradske komunalne tvrtke.

Predsjednik njenog Nadzornog odbora je Ante Roso. Skoro 10 godina bio je zamjenik predsjednika NO Hotela Makarska. U Komunalcu mu je zamjenik Šimun Babić, a članovi su Danijela Primorac, Jurica Kerum i Ivan Glibota.

U "Vodovoda" je nešto drukčija situacija. Budući da je riječ o tvrtki koja obuhvaća skoro čitavu Rivijeru, naknade ovise i o prirezu u mjestu odakle član dolazi.

- Isplata naknade Nadzornog odbora isplaćuje se u bruto iznosu i ona je ista za svakog člana, a to je 1440 kuna. Neto iznos je različit, jer prema Zakonu o doprinosima i Zakonu o porezu na dohodak prirez ovisi o mjestu stanovanja, zato je isplaćeni neto iznos u rasponu od 953,85 kuna do 984,96 kuna mjesečno – doznajemo od direktora Ivice Nuića koji dodaje da dužnosnici uključeni u nadzorni odbor "Vodovoda" ne primaju naknadu.

Predsjednik je Joze Vranješ, makarski dogradonačelnik. Zamjenik mu je punac, baškovoški načelnik Josko Roščić. Dodajmo da je Vranješova supruga, odnosno Roščićeva kćer, saborska zastupnica Dragica Roščić, zamjenica predsjednika Nadzornog odbora baškovoške komunalne tvrtke "Gradina".

No, vratimo se na - Vodovod. Ondje sjedi i Filip Vidulin, zamjenik baškovoškog načelnika, u zadnje vrijeme poznat po tome da se njegovim sinom, vlasnikom tvrtke za iskope, bave razne inspekcije zbog dugotrajnog istresanja zemlje u more koje se odvijalo pred očima baškovoških komunalnih redara, a opet im je, kakvog li čuda, uspjelo promaknuti.

Članovi NO Vodovoda su i Tučepljanin Marijan Mravičić, Drašničanin Marin Urlić, Makaranin Željko Kordić, tu je i Marija Lelas, inače ravnateljica makarskog Doma za starije i nemoćne, dalje se spominje Mario Vranješ, zatim Marko Raos, ujak premijera Andreja Plenkovića. Raos je obnašao i funkciju člana NO Hotela Brela. U Vodovoda su još i breljanski načelnik Stipe Ursić te Stipe Jujnović iz Drvenika, Miro Mucić ondje isto sjedi, to je HDZ-ovac koji je ranije bio član NO Stambenog gospodarstva Makarska.

E, sad. Na listi tvrtke na čijem je čelu proslavljeni zabavljač Ivan Kotarac, a koja nam za razliku od ostalih nije odgovorila na pitanje kolike su im naknade, nalazi se jedno bizarno ime. Milan Ravlić.

Milan Ravlić je građevinar, vlasnik tvrtke "Migros", vjerojatno jedne od najvećih na Rivijeri namijenjene graditeljstvu. I to nije on samo član, već je predsjednik Nadzornog odbora gradske stambene tvrtke koja očito ponekad treba za neke poslove angažirati privatnu građevinsku tvrtku. Ništa sumnjivo ovdje nema. Ma kakvi. Produžite dalje.

A kako stvari stoje, Milan Ravlić vjerojatno i prima mjesečnu naknadu za rad u odboru. Ne znamo koliku, nije nam, kažemo, Kotarac odgovorio. Članovi NO Stambenog su Neven Vranješ i Krešimir Herceg. Oba HDZ-ovci. Kao, uostalom, i devedet posto gore nabrojenih imena iz nadzornih odbora ostalih tvrtki.

Kad smo već kod strankiziranja javnih poduzeća (složenica riječi stranka i privatiziranja), pitali smo i kolike su naknade u specijalnoj bolnici "Biokovka". Predsjednik Upravnog vijeća mjesečno dobiva 900 kuna, dok četvero članova prima 700 kuna neto. Nije puno, ali čovjeka veseli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:37