StoryEditorOCM
DalmacijaTJEDAN DANA RANIJE

Počela berba jagoda: očekuje se dobar urod, dalmatinski poljoprivrednici zadovoljni cijenom; 'Najveći su nam problem šverceri koji prepakiraju uvozno voće i prodaju ga kao naše'

18. travnja 2019. - 00:00

S prvim zrakama sunca koje su obasjale vrgoračka polja nakon duge kiše počela je berba jagoda, tjedan ranije nego što je to uobičajeno u plastenicima. Voća po kojemu je ovaj kraj poznat i prepoznat diljem Hrvatske.

Većina vrgoračkih jagodara svoju proizvodnju prebacila je u plastenike zbog mraza koji im je prošlih godina znao prepoloviti urod. Prve jagode već se mogu naći na zelenim tržnicama, od Splita, Zagreba, Rijeke... Prema riječima stručnjaka, a i samih poljoprivrednika, iako je rano govoriti, ovo bi mogla biti još jedna dobra berba.

- Najvažnije je da nije bilo mraza, jedan, ali manji dio jagoda bio je pod vodom. No, na sreću, voda se brzo povukla. Rano je još davati neke prognoze, no moglo bi se ubrati oko 70 vagona jagoda. Koliko sam upoznat, bit će organiziran i otkup u Rastoku, tako da neće biti ni problema s plasmanom robe. Dobro je ovo što radi Splitsko-dalmatinska županija i Grad Vrgorac, oni jagodarima sufinanciraju po jednu trećinu sadnice, a preostali dio plaća sam poljoprivrednik. Ako ostanemo na ovim razinama, odnosno broju sadnica u idućem periodu, to će biti veliki uspjeh. Ne zato što nema interesa za jagode, nego smo pogođeni velikim valom iseljavanja. Ljudi odlaze svakim danom i na tome treba nešto poraditi - kazao nam je poznati agronom mr. sc. Danko Tolić.

Jedan od rijetkih mladih poljoprivrednika koji je zasnovao obitelj i ostao na svojoj zemlji, a isključivo se bavi proizvodnjom jagoda je Mate Vujčić iz Oraha. Njega ne zanima ni Irska ni Njemačka, nego samo rad u polju i jagode u Rastoku, od malih nogu je tako naučio i ne pomišlja krenuti trbuhom za kruhom po bijelom svijetu.

- Berba je krenula, to su zasad manje količine, a veće količine očekujemo krajem travnja. Cijena je trenutačno dobra, kreće se oko 25 kuna za kilogram. Međutim, najveći problem nam predstavljaju uvozne jagode, one nam nisu konkurentne ni po čemu.

No, razni preprodavači ih prepakiraju i prodaju pod vrgoračke. To isključivo rade na tržnicama, dok u trgovačkim centrima imaju deklaraciju. Stoga bi nadležne institucije trebale početi raditi svoj posao. Ne može se domaća jagoda prodavati na tržnicama u Rijeci, Puli i Zagrebu po devet kuna za pola kilograma, kad je domaća, naša jagoda na veliko 25 kuna.

Moja obitelj ima oko 30.000 sadnica u plastenicima, ogromni su to troškovi, s obzirom da iz dana u dan sve poskupljuje, ali čovjek se mora boriti i od nečega živjeti. Vrgoračka jagoda je unikat ili bolje reći ručni rad, a o kvaliteti ne treba pričati, to su pokazala brojna istraživanja. Kad bi barem uvozne jagode prolazile takvu kontrolu kao naše - priča nam Vujčić, osvrćući se i na rad novoosnovane udruge "Vrgoračka jagoda", koja radi na zaštiti ovog slasnog voća, a čiji je član Upravnog odbora.

- U kratko vrijeme već smo na skupštini iznijeli ideju o kartonskoj ambalaži s našim logom, a u proceduri je naljepnica za čašice. Nadam se da ćemo dogodine imati ugraviran i logo na čašicama, tako da će kupci znati što kupuju. Treba istaknuti da je naša jagoda ujutro obrana, a već popodne ili sutra ujutro može se naći na stolovima diljem Hrvatske. To kupci znaju i cijene i zbog toga nemamo problema s plasmanom - zaključio je ovaj mladi poljoprivrednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:03