StoryEditorOCM
Dalmacijaprosvjed

'Oborinske vode s prometnica slivaju se i zagađuju izvor Jadra skupa s prljavštinom, uljem i antifrizom!': ekološki aktivnisti u Dugopolju upozorili na veliku opasnost za građane

Piše Nina Glučina
13. travnja 2019. - 16:32
dugopolje_prosvjed3-120419

Ekološki aktivisti okupili su se u Dugopolju i prosvjedovali protiv svih (auto)cestovnih odvodnih jama u Zagori i divljeg deponija na Muću.

Upravo za upojne jame, kojih ima 10-ak na ovom području, a trebale su riješiti problem odvodnje oborinskih voda s prometnica, okupljeni smatraju jednim od uzroka zbog kojih se za vrijeme velikih oborina zamućuje rijeka Jadro. Aktivist Ante Janković, član građanske inicijative "Ne daj se Cetino", podsjetio je kako je prilikom izgradnje autoceste Zagreb-Split-Ploče problem slivnih voda riješen na "najgori mogući način", a to su upojne jame.

Kao jedan od opasnijih za vodocrpilišta ocijenio je takav objekt ispod benzinske crpke u Dugopolju, gdje su se prosvjednici i okupili tvrdeći kako se "bušila dubinskim minama i velikom količinom eksploziva" zbog čega trpe posljedice svi građani koji piju vodu iz Jadra.

- Sve otpadne vode, pogotovo ako nekoliko mjeseci ne pada kiša, ali i sve prljavštine, ulja, masti, antifriz i ostalo s ceste dospijeva u jamu i odlazi izravno u izvor rijeke Jadro, truju vodu i nanosi velike posljedice za zdravlje cijeloj široj okolici Splita - uzvikivao je Janković na megafon, pozivajući okupljene da svoj skup nastave kod odlagališta otpada u blizini Muća, za koje je rekao da je "još jedna katastrofa koja se s vremenom nadvila iznad Jadra".

- Mi aktivisti nismo tu da bismo rušili Vladu nego odgovorne pozivamo da počnu raditi ono za što su prisegnuli i da počnu djelovati u korist naše budućnosti. Još uvijek nije kasno za rijeku Jadro i nije kasno da učinimo ono što su Slovenci učinili, a to je Zakon o zaštiti pitkih voda od izvora do ušća. To i Hrvatska mora učiniti, a mi na ovome nećemo stati - dodao je Janković. Prosvjed je podržao iMiro Bulj, Mostov saborski zastupnik, noseći bocu sa zamućenom vodom koju planira odnijeti Vladi kako bi "vidjeli što djeca Splita i okolice piju".

- Voda je od naroda i narod ima pravo štiti buudćnost svoje djece. Osobno ću predložiti donošenje zakona koji je jednostavan i koji samo treba prevesti sa slovenskog jezika te donijeti Zakon o zaštiti krša - kazao je Bulj.

I Anđelko Parčina, član niza ekoloških inicijativa, došao na prosvjed kako bi ukazao na moguću katastrofu.

- Ova upojna jama je inače sagrađena na privatnom, otetom zemljištu. Ta ista voda iz jame prolazi kroz branu, a gdje bi drugo mogla ići nego nizvodno u Jadro. Siguran sam da je to jedan od razloga sve češćeg zamućenja vode koju pijemo. Ovo je ekocid - prozivao je Parčina s nadom da će se "kompletna situacija oko voda u Dalmatinskoj zagori napokon riješiti uz pomoć Zakona o kršu koji je u pripremi".

- Zakon bi trebao jednom ugledati svjetlo dana, međutim, izgleda da pojedinci iz osobnih interesa to koče - zaključio je Parčina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:15