StoryEditorOCM
Dalmacijanastavljen postupak

Odluka o centru u Lećevici odgođena za 10. svibnja

Piše Tanja Gattin Zebić, Jadranka Matić
5. travnja 2019. - 15:13
Prosvjed ispred Upravnog suda u Splitu

Na Upravnom sudu u Splitu u četvrtak je nastavljen postupak po tužbi Općine Unešić te udruga "Keks" i "Sunce" protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike, kojom žele da sud naloži izradu studije utjecaja na okoliš zbog izmijenjenog zahvata izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Udruga "Sunce" je jučer od suda zatražila da odredi kako rješenje Ministarstva iz 2017. godine, po kojem postupak procjene utjecaja na okoliš nije potrebno provesti, ne proizvodi pravne učinke dok se spor pravomoćno ne okonča. Time, kažu, sprječavaju štetu u okolišu.

Premda se očekivalo da će jučerašnje ročište biti i posljednje, to se nije dogodilo nego je zakazano novo za 10. svibnja ove godine.

Sud je, naime, tužiteljima dao rok od osam dana kako bi se očitovali na očitovanje Regionalnog centra čistog okoliša, zainteresirane strane u postupku, dano na podnesak tužitelja.

Prije ročišta, ispred suda su prosvjedovali članovi udruge "Keks" upozoravajući da će centar u Lećevici ugroziti izvor pitke vode.

– Udruge traže način da proguraju svoju ideju koju imaju o centru. U tome se služe svim mogućim sredstvima – komentirala je Vlatka Lucijanić Justić, privremena upraviteljica Regionalnog centra čistog okoliša, te istaknula:

– U rješenjima Ministarstvo zaštite okoliša su propisane mjere zaštite okoliša pri građenju, radu i zatvaranju centra. Mi ne možemo graditi centar koji bi bio u suprotnosti s pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Udruge to konstantno zanemaruju i govore kao da tih mjera nema.

Izgradnja centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, podsjetimo, jedan je od strateških projekata Splitsko-dalmatinske županije koji bi trebao biti realiziran do sredine 2022. godine.

U tu svrhu, početkom ove godine Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te tvrtka Regionalni centar čistog okoliša potpisali su ugovor u vrijednosti 322.498.130 kuna, s tim da vrijednost cijelog projekta, koji uz centar ima i šest pretovarnih stanica, iznosi 454.129.208 kuna.

Projekt će se najvećim dijelom (71 posto) financirati nepovratnim sredstvima iz EU programa Konkurentnost i kohezija za područje zaštite okoliša, dok će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovati s 19 posto, a Splitsko-dalmatinska županija s 10 posto vlastitih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:01