StoryEditorOCM
Dalmacijablokada računa

Vrije u 'Brodotrogiru', ljutiti radnici okupili se ispred upravne zgrade: Končar nam je smanjio plaće i do 2000 kuna, a nitko nam ne daje objašnjenja!

25. ožujka 2019. - 23:06
Nezadovoljni radnici okupili su se u ponedjeljak u vrijeme dnevne pauze

"Hrvatska brodogradnja Trogir" je 20. ožujka zatražila pokretanje predstečajnog postupka, koji bi je trebao spasiti od stečaja.

Riječ je o tvrtki koja je, prema izjavi sindikalnog povjerenika Ivice Sorića, koncesionar većeg dijela pomorskog dobra u trogirskom škveru i koja zapošljava 250 od ukupno 650 radnika u tom brodogradilištu, te na koju glase neki od ugovora za gradnju brodova.

Trgovački sud u Splitu još nije otvorio predstečajni postupak jer čeka da mu ta tvrtke iz zaljeva Salun na Čiovu dostavi plan restrukturiranja, odnosno plan kako će se spasiti od financijskih nevolja u koje je upala.

Sve se to događa samo nekoliko tjedana nakon što je zbog blokade računa pokretanje predstečajnog postupka zatražio i "Brodotrogir", vlasnik "Hrvatske brodogradnje Trogir" i krovna tvrtka trogirskog škvera, čije dionice drži Danko Končar.

Joško Franić, voditelj regionalnog ureda Sindikata metalaca Hrvatske, kaže da je zadnja škverska bušta bila umanjena za 1500 do 2000 kuna, ali da nitko nije dobio manje od minimalne plaće koju definira zakon.

– Revolt je velik jer se s takvom plaćom ne može uzdržavati obitelj. Zbog toga se dio zaposlenika škvera u ponedjeljak od 10 do 10.30, u vrijeme pauze, okupio ispred upravne zgrade. Očekivali su da će dobiti neke informacije, no nitko iz Uprave nije stao pred te ljude – veli Franić.

Ivica Sorić naglašava:

– Ljudi su nezadovoljni!

Napominje da se, uz koncesiju na pomorsko dobro, na "Hrvatsku brodogradnju Trogir" vode zgrade, strojevi i alati. Kaže da ga muči pitanje što će biti s koncesijom u slučaju da tvrtka ode u stečaj.

Napominje da u tom scenariju nema jamstava države za dobivene kredite, koje bi plaćali građani.

– Sva jamstva države su istekla i otprije dvije godine više ne primamo državne potpore, jer bi restrukturiranje trebalo biti završeno. Doduše, ni od jednog ministarstva nikad nismo dobili odgovor je li taj postupak okončan – kaže nam Sorić.

– Predstečaj smo pokrenuli s ciljem uređivanja pravnog položaja tvrtke "Hrvatska brodogradnje Trogir", njezina odnosa prema vjerovnicima i održavanja djelatnosti. Prijedlog smo podnijeli zbog 59 dana neprekidne blokade računa, te neuplaćenih doprinosa i poreza na plaće u razdoblju duljem od 30 dana – poručuju iz Uprave trogirske tvrtke, te naglašavaju:

– Na ugovorenim brodovima se radi. Ugovoreni brodovi iz knjige narudžbi nisu u opasnosti u smislu kontinuiteta odvijanja proizvodnog procesa, a samim time njihova završetka i isporuke.

Potvrđuju da u slučaju te tvrtke nema izloženosti države u smislu jamstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:45