StoryEditorOCM
Dalmacijaenergetska obnova

Završeno 'šminkanje' osmoljetke u Omišu: više nema 'promaje' ni opasnosti da staklo djeci padne na glavu

18. ožujka 2019. - 18:57

Vjerojatno se i sam župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u ponedjeljak ugodno iznenadio kada su mu djeca, omiški školarci, istinski zapljeskali dok je prolazio njihovim školskim dvorištem na svečanost povodom okončanja energetske obnove njihove zgrade.

Pa je župan, kao pravi velikan u društvu školske ravnateljice Davorke Deur i omiškog gradonačelnika Ive Tomasovića prošao učenički “špalir”, praćen pljeskom dobrodošlice, ušao u “ušminkanu” školsku zgradu, koja sada štedi čak 65 posto troška za grijanje.

I iz “niskog” energetskog razreda D, sad je objekt osnovne škole “Josip Pupačić” ušao u onaj štedljivi razred A +, a sve zahvaljujući prvom dijelu projektu obnove obrazovnih ustanova, gdje je novo ruho dobilo pet županijskih škola. I jedna među njima je ova omiška osmoljetka, izgrađena daleke 1978. godine.

- Ljepše nam je sad u razredima, toplo je u školi. Novi su prozori, baš nam je lipa zgrada – s ponosom nam je 11-godišnja Ema Juričević, opisala svoju školu u srcu grada na ušću Cetine, koja je sada energetski učinkovitija.

Djeca baš previše i ne mare za te epitete, no zadovoljni su što sada nema “promaje”, nema više opasnosti da im neko staklo sa dotrajalog okvira padne na glavu dok se igraju u dvorištu, te više ne moraju cvokotati zubićima jer se u učionici zimi ne može postići ugodna temperatura. Sada više vjetar ne puše među klupama, pa je unatoč gipsu na nogi i na štakama, Ema stala u “špalir”.

- Trčala sam i loše doskočila, pa sam sada na štakama - otkriva nam učenica petog “a” razreda, koju ni te male “prepreke” nisu omela da bude s ostalim đacima na ovom događaju, za učenike veoma bitnom jer je njihova škola sada puno ugodnija za boravak.

- Mi smo u narodnoj omiškoj nošnji, a poklanjamo vam naše oblutke: Bepa i Bepinu - dočekale su nas još tri omiške učenice - “šestašice”: Sunčica Vidaković, Elena Veglia i Karmen Jelović, darujući nas oblutkom koji je ruku djelo đaka iz Učeničke zadruge “Rašeljka”.

- Uz dobitak topline, sada nam je manje vanjske buke u razredima, imamo odličnu a štedljivu led-rasvjetu, svima nam je ugodnije u našem prostoru, i učenicima njih 947 i uposlenima, njih 105 - ponosna je okončanjem ove 3,3 milijuna kuna “teške” obnove ravnateljica Deur, koja je i županu Bobanu i Tomislavu Iliću, predstavniku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, partneru na projektu, darovala golubicu od srčike masline, ujedno zdušno zahvaljujući na operativnoj potpori tijekom radova poteštatu Tomasoviću.

- Hvala Fondu kao našem partneru, gradovima i općinama u čijim se sredinama obnova provodila, a najvažnije hvala djeci i učiteljima na strpljenju dok su se radovi izvodili – koncizan je bio župan Boban, zahvaljujući se učenicima omiške OŠ "Josip Pupačić".

Zatim OŠ "Marka Marulića" Sinj i ravnatelju Davoru Ratkoviću gdje je obnova koštala 5,7 milijuna kuna, a uz energetsku uštedu od čak 86 posto, oni su dobili i rampu za osobe s invaliditetom. Sanja Nejašmić, ravnateljica OŠ “Vladimir Nazor” u Postirama, sada će također ispisivati manje račune za grijanje i to za 64 posto, zahvaljujući ulaganju od 1,4 milijuna kuna, dok je osmoljetka “Ante Starčević” u Dicmu na čelu s ravnateljicom Dajanom Maretić, dobila 1,8 milijuna kuna te uštedu na grijanju od 64 posto.

Josip Gašpar, ravnatelj jedine srednje škole u ovom društvu - “Tin Ujević” u Vrgorcu, može se pohvaliti sa 57 posto uštede a sve to je postignuto ulaganjem od 3,3 milijuna kuna.

- Projekt energetske obnove pet škola vrijedan je 15,8 milijuna kuna, od čega je 6,3 sufinacirano iz EU, pa samo mogu reći kako mi je izuzetno drago što smo bili partner u obnovi, a sve to osigurava bolje uvjete rada za školarce – zbori nam Ilić, uz Branimira Burića predstavnik Fonda, pohvaljujući županijskog pročelnika Tomislava Đonlića i Petra Škovrlja, koji su bili glavne karike u samom procesu obnavljanja, uz podršku i dožupana Luke Brčića.

Pa ih čekaju i nova ulaganja u još pet ustanova, vrijedna 21,5 milijuna kuna, uz 45 posto sufinanciranja iz fondova EU. Radi se o “Srednjoj tehničkoj prometnoj školi Split”, pa “Obrtno-induskrijskoj školi” u Imotskom, “Učeničkom domu” u Splitu, OŠ “Ivan Mažuranić” u Hanu kod Sinja te OŠ “Ivan Lovrić” u Sinju, Područna škola Radošić.

Mi smo dica s omiške stine

Zadovoljni su i đaci i profesori sa puno boljim uvjetima za rad i učenje, koje im je osigurao projekt energetske obnove školskih zgrada, pa su naravno pjesmom zahvalili okupljenima. Prvo učenički zbor OŠ "Josip Pupačić" koji je otpjevao “Mi smo dica s omiške stine”, te Dječja klapa Bepo pjesmom “Samo moru virujem”.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:03