StoryEditorOCM
Dalmacijapohvale i poštovanje

'I krv svoju za bilu boju': članovi Torcide Brač proslavili rođendan Hajduka i darovali više od tisuću doza krvi; Upoznajte navijače koji oduševljavaju svoje otočane humanitarnim akcijama

7. ožujka 2019. - 20:11

Navijačke nogometne skupine uglavnom se u javnosti spominju u lošem svjetlu, dok one druge, njihove pozitivne i poticajne akcije, uglavnom prolaze "ispod radara" i potisnute su u drugi plan.

Takve je priča Torcide Brač čije srce kuca za splitskog Hajduka, ali koja je istodobno svojim humanitarnim djelovanjem zaslužila poštovanje i uvažavanje.

Tako je bračka Torcida proteklih dana u povodu 108. rođendana splitskih "bilih" desetu godinu zaredom u Supetru organizirala veliku akciju dobrovoljnog darivanja krvi "I krv svoju za bilu boju". Riječ je o akciji koja je po broju darovatelja bez premca na otoku, a prikupljene doze u pravilu nadmašuju brojku 100. Tako je bilo i ovoga puta. Dolazili su "torcidaši" iz svih bračkih mjesta, a konačni rezultat je 103 prikupljene doze krvi.

Akciju je otvorio Juri Vušković iz Supetra koji je prvi ispružio svoju ruku djelatnicima Odjela za transfuziju splitskoga Kliničkog bolničkog centra.

– Netko mora biti prvi – sa smiješkom je komentirao Juri Vušković.

Odaziv je bio još veći, ali 11 osoba zbog zdravstvenih tegoba nije moglo darivati krv, a među "torcidašima" bilo je njih šest koji su prvi put darovali tekućinu koja se ničim ne može zamijeniti. Uz to, oni znaju animirati i one koji nisu članovi navijačke skupine da se uključe u humanu akciju.

Međutim, Torcida Brač ima pravo biti ponosna jer je zahvaljujući njezinim članovima u proteklih 10 godina prikupljeno 1013 doza, odnosno 456 litara krvi. I sve se to događa bez velike pompe, samozatajno i tiho. Akcije se organiziraju zajedno s Klubom dobrovoljnih davatelja krvi u Supetru. To je 10 godina ljubavi i darivanja za drugoga.

– Torcida Brač je ponos našeg otoka. Osim akcija darivanja krvi, tu su mnogobrojne humanitarne akcije za različite potrebe, tisuće doniranih kuna, uvijek su pri ruci i spremni prvi priskočiti u pomoć. Brojke su to koje zaslužuju najdublji naklon i jedno ogromno hvala i bravo – kazao je Mate Mladina iz bračke organizacije Crvenog križa.

Već pet godina igra se malonogometni turnir "Torcida Brač kup", a prikupljeni novac ide u humanitarne svrhe.
Nadalje, brački "torcidaši" ispisali su i uredno održavaju više grafita u otočnim mjestima, ali se posebno ponose grafitom u Supetru.

Oni su 2006. godine, dakle prije 13 godina, ispisali grafit, dug 65,4 metra, koji je tada bio najduži grafit neke nogometne navijačke skupine od Triglava do Crnoga mora. Grafit glasi "Koliko je u moru zrna soli, toliko Torcida Brač Hajduka voli". Taj grafit i dalje stoji na istome mjestu u neposrednoj blizini prometnog rotora, na ulazu u Supetru, tako da je odmah svima jasno za koga kuca nogometno srce Supetrana i Bračana.

Torcida Brač ima i svoju himnu te tvrde da je to jedini Torcidin ogranak koji je ispjevao i uglazbio svoju himnu.

Ta navijačka skupina splitskog Hajduka izradila je lanjske godine u Pražnicama, mjestu u bračkoj unutrašnjosti, mural, odnosno oslikani zid s likovima vukovarskih junaka Marka Babića, Jean-Michela Nicoliera, Andrije Mrića i Blage Zadre. Ispod njihovih likova stoji natpis "Vukovar 91, heroji ne umiru".

S ta četiri vukovarska heroja Torcida Brač željela je odati trajnu zahvalnost svim vukovarskim braniteljima. Mural je oslikan u povodu 27. obljetnice stradanja toga grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, a nalazi se u neposrednoj blizini glavnoga mjesnog trga.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:53