StoryEditorOCM
Dalmacija'odnijeli ga crni đavli'

U Sinju nasred Pijace izgorio Agro Kum okružen lešinarima; Sinjani tajnoviti oko neobičnog krnje, ispod glasa se šuškalo da je riječ o jednom domaćem ugledniku

5. ožujka 2019. - 21:50
20190305_174601

Kratkotrajno kišno nevrijeme od ovogodišnjeg sinjskog Krnje napravilo je karnevala.

Članovi Krnjevalske udruge Sinj tradicionalno su poslije obilnog ručka, kojim su označili kraj ovogodišnjeg frajanja na račun poreznih obveznika, iz svoga sjedišta na Gradskom bazenu krenuli u ophod ulicama alkarskog grada.

Središnja figura povorke bio je Agro Kum kojega su pratili lešinari. Maškarana povorka kojoj je takt davala Gradska glazba stogla je na središnji gradski Trg kralja Tomislava, popularnu Pijacu, zajedno s kišom.

Da nam ne bi propao trud, hajdemo mi Krnju lijepo zapaliti i zapjevati onu "Neka njega vatra pali, odnijeli ga crni đavli", a onda ćemo, ako dopusti vrijeme, organizirati pošteno suđenje, kako je to praksa hrvatske pravne države. Zna se da je Krnje za sve kriv i da će biti osuđen na lomaču - predložio je jedan od utjecajnih članova Krnjevalske udruge Sinj.

Zborio je uvjerljivo kao da je iznad najvišeg suda u državi. Kako je piroman jedva dočekao užgati vatru u tili čas Agro Kum je planuo i nestao u ognju. Dok ga je gutala vatra oko njega su igrali lešinari u pokušaju da oglođu ukoliko je još nešto ostalo.

Što su Sinjani spaljivanjem ovogodišnjeg Krnje željeli poručiti ostala je enigma. Sigurno je da je ono Agro značilo agrokor, jer su u povorci nosili i znak te tvrtke, ali nitko se nije usudio javno reći tko je lik nazvan Kum. Tek su pojedinci ispod glasa znali reći da je to jedan hrvatski uglednik kojega samo zli ljudi nazivaju prepisivačem, špijom i dirigentom političkih podmetanja.

U utorak navečer u hotelu Alkar U organizaciji Krnjevalske udruge Sinj održan je humanitarni maskembal, a sav prihod ići će prošlog ljeta ozlijeđenom vatrogascu Josipu Santu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:52