StoryEditorOCM
Dalmacijapoteškoće u prometu

Orkanska bura 'dere' u cijeloj Dalmaciji: oštećeni automobili i krovovi, ulice pune smeća i grana, vozači na mukama...

Piše M. R.
23. veljače 2019. - 09:15

Kao što su prognostičari i najavili, jaka bura počela je puhati u cijeloj Dalmaciji još u petak navečer, da bi tijekom noći i u subotu ujutro "pojačala" sve do orkanske.

Ulice gradova pune su grana (najviše borova), vrećica, kartonskih kutija, limova... Malobrojni građani su na otvorenom, a vozači moraju voziti "slalom" među preprekama na cesti.

Čitatelji nam šalju fotografije, u Makarskoj je "odvaljen" dio Superkonzuma (urušio se panel zid pri čemu su se u prodavaonici srušile police), u Šimićevoj ulici na splitskim Blatinama pali su motocikli, uz Vukovarsku u Splitu su prevrnuti kontejneri...

U Mokošici oštećeni automobili

Orkanska bura sinoć i noćas nosila je sve pred sobom i u Dubrovniku, javlja Dubrovački vjesnik. Motocikle, pale, limene dijelove krovova i balkona, reklamne panoe... U Novoj Mokošici 'odletjela' je kućica za prodaju karata od Libertasa s gornjeg na donji parking i oštetila nekoliko automobila. Srećom, koliko zasad znamo, nitko nije nastradao. Štete se tek zbrajaju, a tijekom subote nastavljaju se udari orkanske bure. 

 

Evakuacija u Zatonu

Sinoć oko 22:15 izbio je velik požar uz državnu cestu DC306 u naselju Zaton kod Nina.  

Kako saznaje Zadarski.hr iz PU zadarske, vatra nošena jakim vjetrom prijetila je benzinskoj postaji i kućama. Prevencije radi, evakuirano je 70-ak kuća, s oko 200 ljudi. Mještani su se sami organizirali, a policija im je također omogućavala prijevoz do sigurnih lokacija. Vatrogasci su požar uspjeli ugasiti prije nego se proširio na objekte.

Nema ozlijeđenih osoba, ali zbog orkanske bure na terenu je i dalje vatrogasna ekipa koja osigurava mjesto kako ne bi došlo do ponovnog rasplamsavanja vatre. 

Požar kod Šibenika

Olujna, a na momente čak i orkanska bura koja je čitavu noć i veći dio jutra 'mela' na šibenskom području, dosežući na mjestima i brzine veće od 150 kilometara na sat, nije jedina nevolja koju je, uz nagli pad temperature, na svega jedan stupanj iznad nule, donijela nagla promjena vremena, javlja Šibenski list.

Nešto prije pet sati stigla je dojava o velikom požaru koji je buknuo na predjelu Jasenova prema Grebaštici, i u vrlo je kratkom vremenu, nošen jakim vjetrom, zahvatio 20-ak hektara površine. Prema podacima Cnetra 112 gori uglavnom trava i nisko rastinje, kuće zasad nisu ugrožene, a u borbu s vatrom na terenu je 38 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila. Zbog požara je do sedam sati na mjestu požara bila zatvorena i Jadranska magistrala.

 

U nedjelju slabljenje bure

Hladno će biti i u nedjelju, no vjetra će biti nešto manje. Na kopnu će ujutro i dalje vladati minusi, no početkom tjedna se očekuje novi porast temperatura, djelomice sunčano vrijeme i slabljenje vjetra.

Stigla velika promjena vremena: vraćaju se minusi, valovi će biti veći od četiri metra, Dalmacija već pod udarima orkanske bure!

Upalio se crveni MeteoAlarm, DHMZ izdao najveću mjeru upozorenja za splitsko područje: Pazite na sebe, vjetar će čupati stabla, trajekti neće voziti, moguć je prekid opskrbe električnom energijom...

Stanje na cestama i u pomorskom prometu

Zbog orkanskih udara vjetra  otežan je cestovni promet, a više trajektnih i brodskih linija je otkazano.
Za sve skupine vozila zatvoreni su: autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok. Obilazak je državnim cestama DC27 i DC50 preko Karina, Obrovca i Gračaca; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika. Obilazak: Mokošica-Komolac-Dubrovnik, javlja HAK.
Samo za osobna vozila otvoren je Paški most (DC106).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Zbog stabla na kolniku za sav promet zatvorena je ŽC6246 Drniš-Roški slap.

Do 28. veljače povremeno se prekida promet na državnoj cesti DC1 Sinj-Dugopolje na predjelu Kukuzovac u vremenu od 08:00 do 16:00 sati, zbog razminiranja. Vozila se propuštaju prije svakog punog sata po 15 min. Korisnike molimo za strpljenje i razumijevanje

Zbog tehničkih poteškoća prekinut je promet na GP Karasovići.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:  trajektna linija Stinica-Mišnjak; trajektna linija Lopar-Valbiska, trajektna linija Porozina-Brestova, trajektna linija 602 Vis-Split, trajektna linija 606 Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, trajektna linija 635 Stari Grad-Split, trajektna linija 636 Rogač-Split, trajektna linija Sumartin-Makarska, trajektna linija Split-Supetar, trajektna linija 634 Orebić-Dominče, brzobrodska linija 9601 Milna-Rogač-Split, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, brodska linija Šibenik–Zlarin–Prvić Luka–Šepurine–Vodice, katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka, katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka, katamaranska linija Vis-Split, katamaranska linija Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, katamaranska linija Korčula-Hvar- Split, katamaranska linija Jelsa-Bol-Split, katamaran Bišovo na liniji 9141 Pula-Zadar, katamaranska linija Brbinj - Božava - Zverinac - Sestrunj - Rivanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:27