StoryEditorOCM
DalmacijaImoćanima prekipjelo

'Djecu nam u školske autobuse ukrcavaju na korak od mrtvačnice, možete zamisliti morbidnu situaciju kada se održava sprovod... Već tri mjeseca čekamo županov odgovor'

21. veljače 2019. - 13:02

– Ni tri mjeseca nakon slanja dopisa županu Blaženku Bobanu nismo dobili odgovor, a samo smo apelirali na to da ozbiljno pristupi problemu rješavanja sigurnijeg prijevoza imotskih učenika. Da nam se dica u školski bus ne ukrcavaju ispred mrtvačnice ili nasred ceste. Pa zar nam svima dica nisu na prvom mjestu? – razočaran je Ivica Kukavica, nezavisni imotski gradski vijećnik, brigom političara o školarcima.

Ističe kako je problem u tome što se djeca ukrcavaju u školske autobuse i iskrcavaju na neprimjerenim i neoznačenim mjestima, čime se dovodi u opasnost i njih i ostale sudionike u prometu. Pri dolasku na nastavu djeca iz autobusa izlaze na raskrižju ceste koja vodi prema dječjem vrtiću, a tu nigdje nema obilježja za autobusnu postaju, pješačkog prijelaza ni nogostupa. Cesta je dosta prometna, budući da u isto vrijeme dolaska učenika na nastavu roditelji dovoze svoju djecu u obližnji vrtić.

– Nakon završetka nastave osnovnoškolci, a njih je oko 400 koji svakodnevno putuju, ukrcavaju se u autobuse na parkiralištu gradske mrtvačnice, koje također nije primjereno za tu namjenu, nema nikakve oznake ni uvjete. A još kad se tijekom zimskih mjeseci u isto vrijeme održavaju sprovodi, situacija je zaista morbidna – parkiralište bude puno automobila ljudi koji su došli na ispraćaj, a djeca se ukrcavaju u autobuse na sredini opasne prometnice!

Vijećnici su pokušali – njih šest je s Nezavisne liste Ivice Kukavice u imotskom Gradskom vijeću – problem riješiti na lokalnoj razini s dvjema osnovnim školama i Gradom, no dobili su odgovore da je za ovu problematiku nadležna Splitsko-dalmatinska županija.

– Budući da nismo dobili odgovor na dopis, opet smo ga poslali, no odgovora također nije bilo. Još jednom smo poslali požurnicu, ali odgovora još nema. Cijela saga traje već tri mjeseca – ogorčen je Kukavica, inače umirovljeni hrvatski branitelj, i naglašava kako ovaj problem s prijevozom školske djece nije od jučer, te proziva:

– Županija očito čeka da završi školska godina pa da se problem riješi sam od sebe na tri mjeseca i onda opet ispočetka. Župan lako zažmiri na osnovne potrebe i probleme naše djece, a sjetit će se nas kad mu za dvije godine bude trebao naš glas. Ovim putem apeliramo i na imotskoga gradonačelnika da se zauzme za osnovne probleme imotske djece i da se nađe rješenje o tom pitanju, jer je i sam rekao: "Dica su prva!" A mi imamo informaciju da prijevoznik nikada nije tražio ni dobio dozvolu od Grada da na navedenim mjestima obavlja iskrcaj i ukrcaj djece.

Mi smo odgovore potražili u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje nam je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić objasnio:

– Ugovor o prijevozu učenika sklopljen je na temelju postupka javne nabave s najboljim ponuditeljem, prijevoznikom "Croatia Busom". Ugovorena cijena iznosi 1843 kune za jedan radni dan, s tim da u cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Specifikacijom, koja je sastavni dio ugovora, prijevozom je obuhvaćen ukupno 361 učenik iz OŠ "Stjepan Radić" i OŠ "Josip Vergilije Perić". U članku 2. ugovora navedeno je: "Popis stajališta autobusa utvrđuje uprava škole i predaje prijevozniku za svaku relaciju posebno." Parkiralište pokraj mrtvačnice nalazi se odmah ispod škole, dok je kolodvor udaljeniji, a odvoz djece obavlja se od 13 do 13.15 sati, dok su sprovodi uglavnom nakon 14 sati.

Iz Splitsko-dalmatinske županije kažu nam još kako se ravnatelju ni jedan roditelj nikada nije žalio na prijevoz, niti je bio upoznat s dopisom vijećnika NL Ivice Kukavice, te da su dopis proslijedili prijevozniku "Croatia Busu" tražeći njihovo očitovanje, koje do danas nisu dobili. Pročelnik Đonlić priložio nam je i dopis upućen prijevozniku još 15. siječnja u kojem traže očitovanje u vezi s navedenim nepravilnostima: neprimjerenim, nesigurnim i opasnim ukrcajem i iskrcajem učenika, no na taj dopis otprije mjesec dana nisu dobili odgovor.

Ali su nam proslijedili odgovor ravnatelja Osnovne škole "Stjepan Radić" profesora Marka Mendeša, koji piše:

"Otkad sam na mjestu ravnatelja, nisam imao pritužbe na prostor za ulazak učenika u autobuse i izlazak. Sva stajališta i stanice za prijevoz učenika naslijeđene su od prethodnih godina i nisu mijenjane."

Hoće li sada, nakon primjedbe nezavisnih gradskih vijećnika, nešto biti promijenjeno, a sve radi sigurnosti imotske djece, vidjet ćemo...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:12