Dalmacija Split županija

Nepromišljeni izbor obuće

U tenisicama krenuo na vrh Biokova, prekrivenog snijegom i, gle čuda, zapeo na zaleđenoj strmini: HGSS-ovci su ga spašavali, evo što su poručili svim budućim izletnicima

Nepromišljeni izbor obuće

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja iz Makarske u nedjelju su imali akciju spašavanja muškarca s Biokov, koji je za uspon na planinu prekrivenu snijegom odabrao tenisice, što se, naravno, pokazalo kao loš izbor.

Prilikom spuštanja s vrha Sv. Jure proklizao je na strmoj padini, pa su njegovi su suputnici pozvali HGSS.

Objavu makarskog HGSS-a prenosimo u cijelosti:

"U ljeto 2018. na +40 stupnjeva i 500 metara nadmorske visine spašavali smo turista koji je svoju ekspediciju započeo u japankama. Danas, na temperaturi od -1 stupanj i 1500 metara nadmorske visine, spašavali smo izletnika koji je za svoj uspon na planinu Biokovo odabrao tenisice, a to se i nije pokazalo kao najbolje rješenje.

Naime, skupina izletnika nakon što je došla do vrha Sv. Jure, odabrala je sjevernu padinu kao rutu kojom će se spustiti do vozila. Tom prilikom jednom od izletnika stajna noga je proklizala, i isti je kliznuo na strmoj zaleđenoj padini, a sve zbog neiskustva i neadekvatne opreme. Nakon nekoliko metara klizanja, unesrećena osoba se zaustavlja. Uplašena i neozlijeđena, poziva dežurni telefon HGSS Stanica Makarska. U svega sat vremena, ekipa od 5 spašavatelja došla je do kućice pod Sv. Jurom.

U međuvremenu, preostali izletnici, pomogli su svome prijatelju i izvukli su ga do ceste. U ovakvim prilikama, najbolje odluka je poziv u pomoć. Članovi HGSS iskusni su planinari obučeni za sve vrste i tehnike spašavanja. Volonteri koji su uvijek spremni pomoći. Vas samo molimo da nam u našem poslu pomognete utoliko da će te prije svakoga polaska u planinu dva puta provjeriti vaše mogućnosti i želje, i odabrati obuću i odjeću uvjetima u planini."

Naslovnica Split županija