StoryEditorOCM
Dalmacijainspekcija na terenu

Poduzetni suvlasnici grade parkiralište na tuđem zemljištu, pročelnica šalje komunalne redare: Već dva puta stopirali smo gradnju, sad su naziv promijenili u 'ugibalište'

15. veljače 2019. - 10:47
Na spornom gradilištu do jučer je rasla salata

Nedostatak mjesta za parkiranje stanari omiške zgrade na adresi Ulica fra Stjepana Vrljića 33 odlučili su riješiti sami. Četiri suvlasnika zgrade koju je davno izgradio HEP, a stanari su sada svoje domove i otkupili, željeli su uz stambene kvadrate osigurati i mjesto za svoje limene ljubimce te izgraditi tri parkirna mjesta. I sva ta akcija bila bi hvalevrijedna da nisu odlučili graditi na zemljištu koje – nije njihovo vlasništvo.

– Već dva puta stopirali smo gradnju parkirališta. Prvo lani, kad su počeli s gradnjom, pa sada nakon godinu dana pauze, kad su opet nastavili radove, samo s novim nazivom gradilišta "parking ugibalište" – situaciju s terena opisuje nam privremena pročelnica omiškog Upravnog odjela za komunalu Zora Lelas Ković, koja je i ovaj put promptno na teren poslala komunalne redare, koji su nanovo stopirali rad bagera.

A da itekako ima razloga za to, potvrđuje i dolazak građevinske inspektorice, koja je također "snimila" istu situaciju – em se privatno parkiralište gradi na zemljištu koje je imovinsko-pravno neuređeno, em izgradnja potpornih zidova i na njima prostora za parkiralište izlazi iz okvira Pravilnika o jednostavnim građevinama, pa im za nju treba građevinska dozvola.

Koju poduzetni suvlasnici – nemaju!

– Prije godinu dana počelo se s ograđivanjem gradilišta investitora "suvlasnici zgrade Fra Vrljića 33" i odmah smo izišli na teren te utvrdili da se radi na površini iznad nerazvrstane Ceste fra Stjepana Vrljića, o kojoj vodi brigu Grad Omiš, a tik ispod Put Borka, koja je pod ingerencijom Županijske uprave za ceste. Oni su dali suglasnost izlaza na njihovu cestu, no ne mogu dati na gradnju koja se provodi na zemljištu koje nije u njihovu vlasništvu – objašnjava nam dalje gradska pročelnica.

Naime, davnih je godina HEP izgradio stanove za svoje djelatnike, poslije su ti stanovi otkupljeni, no vlasništvo nad okolnim zemljištem još uvijek nije "jedan kroz jedan". HEP je zemljišnoknjižni vlasnik, ali ne i posjednik, nego je to gradsko poduzeće "Peovica". Riječ je o površini neusklađenog zemljišnika i katastarskog stanja koje vlasnici stanova koriste kao vrtove. Sve dok nisu odlučili napraviti mjesta za svoje automobile...

– Kad su nam predali projekt za gradnju parkirališta, upozorili smo ih da se radi o zahvatu u prostoru koji zahtijeva građevinsku dozvolu. I lani, a i sada su se oglušili na to. Odmah smo reagirali i zaustavili gradnju – doznajemo od Lelas Ković.

Sada se čeka pisano izvješće Građevinske inspekcije, a hoće li suvlasnici, unatoč svim upozorenjima, inzistirati na daljnjoj izgradnji "parkinga ugibališta", nismo uspjeli doznati. Nismo pronašli investitore suvlasnike...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:31