StoryEditorOCM
Dalmacijagrad mladih obitelji

Solinski roditelji ne skrivaju zadovoljstvo: 'Otkako vrtić radi produženo, rasterećeni smo i djeca i mi'; A svi su oduševljeni i barba Antom...

12. veljače 2019. - 10:42

Gradu Solinu odobreno je nešto više od 13,5 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za unaprjeđenje usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića "Cvrčak".

Predškolska ustanova, koja djeluje i na područjima općina Klis, Dugopolje i Muć, na spomenuti se izvor financiranja prijavila u suradnji s Gradom kao osnivačem, a riječ je o projektu koji je vezan uz usluge produljenog radnog vremena vrtića s ciljem omogućavanja što bolje ravnoteže između obiteljskog i poslovnog života.

Kako nam je tada pojasnila Anđela Biuk, ravnateljica "Cvrčka", time je omogućeno zapošljavanje 50 djelatnika, i to 36 odgojitelja na 20 sati tjedno koji sudjeluju u radu produljenog boravka, zatim 10 pomoćnika koji će skrbiti o djeci s razvojnim teškoćama, dva edukacijska rehabilitatora, te po jednog psihologa i logopeda koji su potpomogli još kvalitetniji rad postojeće stručne službe.

Što o svemu kažu novozaposleni, ali i roditelji, upitali smo u jednoj od odgojnih skupina. Ivana Mikas iz Mravinaca je majka šestogodišnjaka koji je u vrtiću četvrtu godinu i veli kako je projekt donio mnoge koristi.

– Zaista nam to znači puno, jer većina roditelja radi do 16 sati, pa je teško bilo stizati u vrtić po djecu. Međutim, otkad vrtić radi sat duže, do 17 sati, sada nam je mnogo lakše. Prije smo se stalno morali snalaziti tko će doći po dijete, jer svima je poznato da je na povratku lako upasti u prometne gužve.

Međutim, sve ovo nije važno samo za nas roditelje, nego i za djecu, jer su dobili još jednog odgojitelja, tako da u satima kada se u vrtiću provodi najviše aktivnosti s mališanima rade dva odgojitelja, a to je velika stvar. Mi smo ovdje u vrtiću "Labud" ujedno dobili i barba Antu, novog odgojitelja, čiji dolazak u skupinu puno znači i za dječake u vrtiću – smatra mama Mikas, hvaleći cijeli stručni tim koji pridonosi kvalitetnijem radu vrtića.

– Upućujem zaista sve pohvale ravnateljici vrtića, kao i Gradu Solinu što su uspjeli realizirati ovaj projekt te se nadam da će se nastaviti i nakon dvije godine trajanja – govori Ivana Mikas.

Pridružuje nam se tako i spomenuti "barba" Ante Vuleta iz Otoka kod Sinja koji je također zaposlen u ovom ciklusu.

– Najprije bih želio zahvaliti na pruženoj prilici da se kroz ovaj projekt realiziram i ja kao odgojitelj koji zaista uživam u radu s djecom. Mislim da je ovakav način rada odgojno-obrazovnih ustanova uvelike pomogao i olakšao roditeljima u njihovu svakodnevnom izvršavanju obveza, a time je ujedno porasla i sama kvaliteta pružanja usluga. To se najbolje vidi upravo po reakcijama roditelja naših polaznika koji koriste ovaj produženi program – dodaje Vuleta.

– Solin je grad djece i grad mladih obitelji pa je ovakav oblik ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje od velikog značenja za široku populaciju. S obzirom na to da u sklopu ustanove djeluje 19 objekata u Solinu, Mravincima, Kučinama i Vranjicu, ali i na područjima Klisa, Dugopolja i Muća, u jednadžbu ulazi tako više od 1000 djece i njihovih obitelji – dodaje i Mia Perković, magistrica rehabilitacijske edukacije, također zaposlena u sklopu aktualnog projekta.

– Vjerujem da mogućnost produljenog radnog vremena vrtića puno olakšava život roditeljima zaposlenim u smjenama. Meni kao mladoj osobi koja je stanovnik Solina to pruža osjećaj sigurnosti i zadovoljstva, jer vidim da se na razini grada ulaže u djecu i u one koji brinu o njima.

Gledajući s profesionalne strane, vrlo je zadovoljavajuće što se prepoznala i realizirala potreba za stručnim suradnicima edukacijsko-rehabilitacijskog profila koji su potrebni na toliki broj djece. Naime, svjedoci smo da je u redovnom sustavu sve veći broj djece s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju, ali i nadarene djece, u čemu svakako pomažu rana intervencija, bolja dijagnostika i inkluzivna politika – kaže Perković i dodaje:

– Svjedoci smo i manjka kadra, posebice u Dalmaciji. Do sada vrtić nije imao zaposlenog edukacijskog rehabilitatora, a putem ovog projekta zaposlena su dva.

– Još jednom hvala svima koji su radili na ovom vrijednom projektu, koji su prepoznali ovaj problem i što su ga uspješno realizirali, a među njima svakako ističemo ravnateljicu vrtića koja je projekt započela i Grad Solin koji je sve to podržao – zaključuju Vuleta i Perković.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:31