StoryEditorOCM
Dalmacijanije kerum, nega...

Bespravni graditelj se ne da! Iako su inspektori 'zapečatili' gradilište u Kaštelima, upravo se stavlja krov; Investitor je 'Kerumov čovjek', a Željko i Fani nadziru radove...

12. veljače 2019. - 10:00
gradiliste

Osnovane sumnje da se uz nekadašnju trgovinu bivšega gradonačelnika Željka Keruma u Kaštel Štafiliću, nasuprot propalim "Kaštelanskim staklenicima", bespravno grade objekti, konačno su potvrđene iz Ministarstva graditeljstva nakon pitanja koja smo im uputili u nekoliko navrata tijekom posljednjih tjedana.

- Građevinska inspekcija utvrdila je da investitor izvodi radove bez potrebnih odobrenja za građenje, te je zatvorila gradilište 18. siječnja ove godine. Daljnji inspekcijski postupak je u tijeku - odgovorili su iz resorne administracije i time prisnažili navode iz našeg nedavnog teksta.

Budući da je, kako navode, daljnji postupak u tijeku, nije teško pretpostaviti da tvrtki "Moj Market" prijeti prekršajna ili kaznena prijava.

Podsjetimo, nadležne u Ministarstvu graditeljstva pitali smo je li nakon gotovo 650 dana, koliko je prošlo od prve prijave upućene građevinskim inspektorima od kaštelanskih komunalaca, itko reagirao i obavio nadzor na parceli koja se nalazi neposredno uz Jadransku magistralu, a prema Generalnom urbanističkom planu (GUP) Kaštela označena je kao "visoko vrijedno poljoprivredno zemljište".

I dok ste, vjerujemo, pomislili da se bespravnim graditeljima, u ovom slučaju splitskoj tvrtki "Moj market" stalo na kraj, ipak ste se prevarili. Bez obzira na to što su inspektori nakon naše priče, objavljene sredinom siječnja, konačno izišli na teren i "zapečatili" gradilište, radovi su nastavljeni.

Sve je to jasno vidljivo na našim fotografijama snimljenim gotovo 20 dana nakon što su predstavnici resornog ministarstva službeno zatvorili gradilište objekata čiji je službeni investitor tvrtka "Moj market" koju vodi Tomislav Režić, bliski Kerumov poslovni i politički suradnik, a sjedište joj je na adresi Put Brodarice 6, odnosno u trgovačkom centru "Joker".

Suosnivač "Mojeg marketa" je tvrtka "Coast", registrirana za građenje, i također djeluje na spomenutoj splitskoj adresi, a direktor joj je Igor Sapunar, nećak bivšeg poteštata, a i daljnji pogled u sudski registar vodi nas do niza povezanih tvrtki iza kojih su stajali Željko Kerum i članovi njegove obitelji.

Štoviše, uz građevinare koji su u tom trenutku radili na službeno zatvorenom gradilištu, postavljajući krovne crjepove, u našem objektivu našli su se - Željko Kerum i njegova supruga Fani.

Sumnje da je riječ o radovima koji se izvode bez potrebnih dozvola, još 5. travnja 2017. je građevinskim inspektorima u Splitu prijavio Vlado Blažević, kaštelanski komunalni redar za graditeljstvo.

Budući da je lokacija na kojoj su niknuli smještajni objekti, visoki ogradni zidovi i bazen, lokalnim GUP-om određena kao "visoko vrijedno poljoprivredno zemljište", redar je zapisnik o nezakonitoj izgradnji odmah proslijedio inspekciji, koja očito nije reagirala.

Budući da su aktivnosti na gradilištu sve više napredovale, Blažević je tijekom proteklog prosinca utvrdio da se i dalje gradi, te da je vidljiva razlika između stanja zatečenog prije 20 mjeseci i sada.

Cijeli slučaj, malo zatim, završio je na našim stranicama, a tek tada su inspektori ipak odlučili otići do sjeverozapadnog dijela Štafilića, potvrđujući sumnje redara Blaževića da se radi o ilegalnim radovima.

U susjedstvu spornoga gradilišta bivši splitski poteštat svojedobno je u partnerstvu s kompanijom "Crodux Derivati dva" ušao u projekt izgradnje benzinske postaje uz Magistralu, koji je lani i dovršila tvrtka u vlasništvu umirovljenoga generala Ivana Čermaka.

I taj projekt 2017. počela je tvrtka "Moj market", koja je u zemljišniku i upisana kao vlasnik pet povezanih parcela, ukupne površine veće od 37.000 kvadrata.

Režić trenutačno obnaša funkciju člana Nadzornog odbora "Parkova i nasada", tvrtke koja je u koalicijskoj podjeli s HDZ-om postala dio "kvote" Kerumove Hrvatske građanske stranke.

To nije jedina poveznica njih dvojice, jer je prvi čovjek "Mojeg marketa" prije 10 godina, kada je Kerum postao splitski gradonačelnik, bio županijski vijećnik tadašnje Nezavisne liste Željka Keruma, na HGS-ovoj listi bio je i 2015. godine, i to na izborima za Hrvatski sabor, dok je na prošlom lokalnom glasovanju, u proljeće 2017., bio na 33. mjestu za "plasman" u Županijsku skupštinu.

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:44