StoryEditorOCM
DalmacijaSinjski recept trošenja EU novca

Obnovu sata na mletačkoj utvrdi platili milijun kuna, a od obnove ništa: kazaljke se zamrzle na 1.27, ne oglašava se ni zvono povezano sa satom, pitanje je samo hoće li se oglasiti kontrolori utroška europskih sredstava

8. veljače 2019. - 20:45

Prije godinu dana Grad Sinj je isplatio izvođača radova koji je rekonstruirao kulu sa satom na utvrdi Kamičak. Isplati je prethodila okončana situacija koju su potpisali predstavnici izvođača radova, nadzorni inženjer i Grad kao investitor.

Oni su svojim potpisima potvrdili da su ugovoreni radovi obavljeni. Pokazalo se, međutim, da nisu završeni ni tada, a ni do danas.

Kamičak je mletačka utvrda sagrađena na istoimenom brežuljku u samom centru alkarskoga grada davne 1712. godine. Današnji izgled Kamička Sinjani su oblikovali 1890. godine. Vrhom Kamička dominiraju Kula na kojoj je postavljen satni mehanizam okrenut prema dnu Pijace, a na samom vrhu kule je zvono povezano sa satom. Kamičak je izgrađen kao vojna osmatračnica Sinjskog polja otkuda se mogla očekivati navala Osmanlija. Danas je Kamičak, zajedno s Kulom i satom, jedan od sinonima Sinja. Posebno stoga što je zvono povezano sa satnim mehanizmom starije od Big Bena punih 30 godina.

Ono zvoni jednom 3 minute prije punog sata i na puni sat onoliko puta koliko je sati. Zvono je izliveno 1828. godine u ljevaonici tršćanske obitelji Colbachini, a ukrašeno je s četiri kružna reljefa: Gospom s djetetom u naručju, Mojsijom, Raspelom i sv. Jurjem koji ubija zmaja, a kojega Sinjani vide kao alkara sa spuštenim kopljem.

Na vrhu zvona latinskim jezikom ispisano je "Od groma i zla vremena oslobodi nas Gospodine". Taj kulturno-povijesni biser dugo je bio predmetom nedovoljne brige i prepušten zubu vremena. Zahvaljujući novcu iz EU fondova na red je došla i obnova Kamička. U okviru integriranog razvojnog programa zasnovanog na obnovi kulturne baštine nazvanog "Sinj u sridu", vrijednog 70 milijuna kuna, za rekonstrukciju, uređenje i opremanje tvrđave Kamičak izdvojeno je 4,3 milijuna kuna, od čega je iz EU blagajne pribavljeno 82 posto.

Posebni segment toga zahvata bila je Kula sa satnim mehanizmom. Kroz javnu nabavu izabran je izvođač s kojim je zaključen ugovor i radovi su počeli još u rujnu 2017. godine. Krajem siječnja 2018. godine gradska vlast potpisom svoga predstavnika i supotpisima izvođača i nadzora označili su završetak ugovorenih poslova. Izvođaču je za obavljene poslove ukupno isplaćeno oko 900 tisuća kuna.

Možda i zato što je pri obnoviteljskim zahvatima uklonio jedan detalj koji je sat na Kamičku činio posebnim. Taj starinski sat na sebi ima oznake rimskim brojevima, od I do XII. Osim kod oznake za četiri sata. Umjesto rimskih IV od postavljanja sata na Kamičku četiri sata bila su označena s IIII. Zaštitari kulturne baštine nisu se oglasili. Umjesto da je sa završetkom radova stavljen u funkciju obnovljeni satni mehanizam, sat na Kamičku ni danas ne radi.

Štoviše, upućeni tvrde da je satni mehanizam vraćen u obnovljenu Kulu tek polovicom prošle godine. Otkako je vraćen, njegove kazaljke "zamrznute" su na 1 sat i 27 minuta. Sat ne radi, zvono se ne oglašava. Hoće li se oglasiti kontrolori utroška EU novca i Sinjanima odrezati novčanu kaznu, penale poput onih od 400-500 tisuća kuna koji se spominju zbog propusta u obnovi zgrade Palacina. U gradskoj vlasti, koliko je poznato, s time nisu previše razbijali glavu.

Oko davno plaćene, a nezavršene obnove Kule sa satnim mehanizmom na Kamičku pokrenuli su se tek poslije javnog interesa gradskog vijećnika Joška Kontića, koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća o tome postavio i pitanje. Iz usta gradskih dužnosnika koje je pripalo vaditi kestenje iz vatre koju nisu zapalili stiglo je obećanje da će posao (i) sa satnim mehanizmom biti okončan na zadovoljstvo građana Sinja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:53