StoryEditorOCM
Dalmacijabizarna situacija

Razočarani Solinjani tvrde da su im stolice u dugo čekanoj školi zamijenili lošijima; Ravnateljica: One koje smo koristili na otvorenju nisu zadovoljavale pedagoški standard

8. veljače 2019. - 11:24

Kada je u rujnu, nakon četiri godine izgradnje, otvarana nova škola u Ninčevićima, nije to bio samo veliki događaj za ovo naselje, već i cijeli Solin, "najmlađi grad u Hrvatskoj".

Na svečanost, kako je to i red, pozvani su roditelji osnovaca i svi stanovnici koji gravitiraju tom "kvartu". Vrhunac je bilo rezanje vrpce od strane župana i bivšega solinskoga gradonačelnika Blaženka Bobana. Pratile su to i brojne novinarske ekipe, a ovjekovječile kamere.

– Kada smo prvi put u pratnji djece ušli u razred, prvo što sam zamijetio bile su stolice. Nije se radilo o tipičnim, drvenim, kakve sam "odžuljao" prije trideset i više godina, nego o skroz tapeciranima. Zavisno od razreda do razreda, neke su imale niži, a neke viši naslon za ruku – ispričali su nam roditelji dvoje učenika nižih razreda škole koja nosi ime kralja Zvonimira.

Njihovo oduševljenje, međutim, nije dugo trajalo.

– Jedan dan dijete je došlo iz škole i kaže da nema više onih stolica. Da iskren budem, nisam povjerovao, ali smo tek istinu shvatili na roditeljskom sastanku kada su nas dočekale tipične drvene školske stolice. Službeno objašnjenje i nama i djeci je bilo da su – zamijenjene – kazao je naš sugovornik.

Tragom ove priče prvo smo se obratili Snježani Rađa, privremenoj ravnateljici škole u Ninčevićima. Ona nam je potvrdila da su stolice uistinu zamijenjene i navela razlog:

– Stvar je u tome da smo sjedalice za početak nastave u nekim razredima razredne nastave morali posuditi. Po pedagoškom standardu potrebna je manja drvena sjedalica, ali nam nisu isporučene u dovoljnim količinama za sve učionice od prvog do četvrtog razreda, dok su za starije školarce uredno stigle. Kada smo ih dobili tijekom prvog polugodišta, posuđene stolice smo vratili.

Prema riječima privremene ravnateljice, konferencijske stolice posuđene su i vraćene Obrtničko-tehničkoj školi u Splitu, čiji je osnivač također Županija.

– Radi se o konferencijskim sjedalicama koje ni oni ne koriste u nastavi. Kažem, ništa se specijalno nije dogodilo. Kamo sreće da imamo i koristimo takve sjedalice, ali postoje pedagoški standardi i mi ih se moramo pridržavati – pojasnila je ravnateljica Rađa.

Da naručene stolice nisu stigle na vrijeme i da ih se za svečano otvorenje i početak nastave moralo posuditi, potvrdio je i Tomislav Đonlić, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu.

– Problem je bio u proizvođačima koji nisu ispoštovali rok i sjedalice su isporučene naknadno. U međuvremenu su na snagu stupili novi standardi i normativi i trebalo im je neko vrijeme da se naviknu. Znate, sjedalica za učenike prvog i osmog razreda ne može biti ista. Kada su konačno isporučene, zamijenjene su novima, a one posuđene vraćene su splitskoj školi – rekao nam je Đonlić.

Ipak, nakon svega ostaje dojam kao da je otvorenje škole pomalo iznenadilo nadležne. Osmoljetka u Ninčevićima gradila se godinama i očito je bilo dovoljno vremena da se sve pripremi u miru.

Doduše, nastava je tamošnjim učenicima startala s tri dana zakašnjenja i nije pomogla ni Bobanova uredba kojom je početak nastave u svim školama u ingerenciji Županije pomakao za tjedan dana.

Sve je tada obrazloženo produženjem turističke sezone i vrućinama, iako su one bile nesnosnije tijekom drugog nego prvog rujanskog tjedna. Prije će biti da je župan htio dati vremenski poček projektu koji od početka doživljava svojim.

Uz našu redakciju, izgradnju škole u Ninčevićima i sve kroz što je prolazila od početka je pratila skupina lokalnih aktivista na čelu s Nevenom Gabrićem. Nastavili su i nakon svečanog rezanja vrpce 12. rujna jer su problemi izbijali jedan za drugim.

Najviše se u javnosti govorilo kada je pod naletima bure otpuhana zaštitna ograda postavljena zbog sigurnosti djece. Tada se pokazalo da su malo prije toga istim putem prošli učenici kojima su, zbog kašnjenja kuhinje u novoj školi, obroci spremani u vrtiću, a posluživani u prostorijama Mjesnog odbora.

– Nova škola u Ninčevićima otvarana je navrat-nanos. Da stvar bude interesantnija, ni njezina gradnja još nije dovršena. Oko nje još stoji ograda s pločom o investitoru, a školska dvorana nije u uporabi. Koliko znam, dvorana je dio škole – ustvrdio je Gabrić, podsjećajući kako je sama ravnateljica na svečanosti otvorenja u rujnu najavila kako će dvorana biti otvorena za mjesec i pol dana.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:41