StoryEditorOCM
DalmacijaBURA U BURI

'Istina je da naš novi trener jedrenja nikad nije jedrio, no nema straha, djeca imaju pojaseve za spašavanje': čelnici kluba ne odustaju od nauma da zaposle osobu koja nikad nije radila u struci

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
5. veljače 2019. - 11:43
Toni Vranješ majstor je za surfanje

Bura u "Buri" se ne stišava, jer roditelji djece koja treniraju jedrenje u ovom klubu i dalje smatraju kako je trener Antonio Vuleta dovoljno dobar te ne žele da s djecom radi trener sa završenim Kineziološkim fakultetom i bez iskustva u jedrenju.

Podsjetit ćemo da smo u prošlom broju pisali o peticiji roditelja koji su se podigli protiv odluke kluba da Vuleti dade otkaz. Njih 29, plus četvoro punoljetne djece koja idu na jedrenje kod Vulete, stavilo je svoj potpis ispod zahtjeva da se dosadašnjeg trenera ostavi na tom mjestu. Poslali su i pismo na adresu Izvršnog odbora kluba te na adresu Zajednice udruge sportova. U pismu su, podsjećamo, izrazili bojazan da novi trener bez iskustva s jedrenjem nije dobra solucija za rad s djecom. I zamolili čelnike kluba da mu daju šansu da završi tečaj na Kineziološkom fakultetu.

Roditelji nezadovoljni otkazivanjem ugovora: Zbog jednog papira makli su sjajnog trenera, a za učitelja jedrenja dovode čovjeka koji nikad nije sjeo u brodicu

Naime, upravo nepostojanje adekvatne stručne spreme (Vuleta ima završen Pomorski fakultet, no ne i Kineziološki) čelnici su kluba naveli kao osnovni razlog njegova otkaza. Prvenko Bušelić, član Izvršnog odbora, kaže kako su došli do kompromisnog prijedloga koji bi, veli, trebao olakšati prijelazni period kako djeci, tako i novom treneru.

- Vuleti, kojemu 31. siječnja ističe ugovor, predlažemo da se volonterski uključi u rad s djecom dok novi trener ne stekne iskustvo i ne proširi spektar znanja o jedrenju. Roditelji inzistiraju na Vuleti iz sentimentalnih razloga te žele da ostane trener. Ali djeca dođu i odrade trening, a mi imamo neki poslovni odnos s djelatnicima i mogu samo reći da je bilo nekih dužnosti koje je trebao obaviti, a nije, iako je to bila zakonska obaveza.

Međutim, glavni je razlog financijske prirode i njegove stručnosti. Za punu plaću nas kao klub Vuleta košta 80 tisuća kuna, a trener sa završenim Kineziološkim fakultetom, budući se u tom slučaju sufinancira trošak, dvostruko manje, 40 tisuća. Mi ne možemo namaknuti taj novac. Bili smo prisiljeni na ovaj potez. Zato smo se odlučili na sljedeći prijedlog: neka Vuleta odradi šest mjeseci volonterski i pomogne novom treneru da se uhoda, a kasnije ćemo vidjeti možemo li ići na dva trenera jer bi imali i dvije klase. Eventualno na skraćeno radno vrijeme - izložio je plan Bušelić.

Kaže kako roditelji ne trebaju brinuti o sigurnosti djece jer postoji i osiguranje s pojasima, i ide se u pratnji gumenjaka, a osim toga, tvrdi, postoji protokol.

- Naravno da se neće djeca pustiti sama. A što se tiče iskustva odlazaka na regate, vidjet ćemo, ali sve se nauči. Steći će novi trener iskustvo. Osim toga, kako god Vuleta odlučio, mi nećemo novog trenera pustiti tek tako da radi s djecom, nego ga namjeravamo svakako poslati na edukaciju u splitske klubove - poručuje Bušelić dodajući kako se radi o zajedničkoj odluci svih članova odbora.

Da novom treneru Toniju Vranješu treba dati šansu, smatra i Miro Urlić, predsjednik Zajednice udruge sportova.

- Činjenica je da Toni ima završen Kineziološki fakultet. Istina, nema iskustva s jedrenjem, ali ima iskustva s vodenim sportovima. Treba mu dati šansu. Na žalost, Vuleta je morao otići jer nema adekvatnu stručnu spremu. Ima Pomorski fakultet, ali traži se drugo. Čak sam imao problem sa sportskom inspekcijom upravo zbog ovog slučaja. Po meni bi se rješenje moglo naći u nekom ugovoru o djelu, a to sam klubu i predložio - komentirao je Urlić.

Roditelji su nezadovoljni činjenicom, kako kažu, da na sastanku održanom protekloga tjedna u klubu nije bio pozvan Vuleta, pa se nije mogao ni "braniti". Jedna od majki kaže kako će inzistirati da se problem riješi u interesu djece. I Vuleta zamjera čelnicima kluba da ga nisu pozvali.

- Na sastanak roditelja i Izvršnog odbora u hotelu "Park" nisam bio pozvan. Koliko sam upoznat, tajnik i članovi odbora su me pokušali ocrniti lažnim pričama na sve moguće načine, bez moga prisustva. Na prijedlog predsjednika kluba zakazan je sastanak Izvršnog odbora, roditelja, i mene u petak 1. veljače. Na tom sastanku bi se trebalo pronaći rješenje za postojeću situaciju u klubu - kazao je Vuleta kojem ugovor ističe s koncem siječnja.

Prijedlog kojega nam je izložio Bušelić nije komentirao kazavši kako ga službeno s time nitko nije upoznao.

Toni Vranješ: Dugo sam godina surfer, a trenirao sam i vaterpolo

Toni Vranješ je trener koji se prijavio na natječaj JK Bura i koji veli kako ga je situacija s peticijom dosta zatekla jer je relativno nov u svemu tome.

- Diplomirao sam u studenom prošle godine te kao svaka mlada osoba tražio stalan posao. Ovaj posao zvučao mi je u skladu s mojim afinitetima s obzirom da sam dugo godina aktivan u jedrenju na dasci i da sam cijelu mladost proveo u sportovima u vodi (vaterpolo sam trenirao 14 godina).

Kako mi je klub objasnio da ću prije posla obaviti edukaciju koja se odnosi isključivo na jedrenje, nemam straha da ću posao obavljati stručno i odgovorno u cilju napretka naše djece i kluba u cjelini - komentirao je Vranješ koji je godinama putovao po svijetu, i to biciklom, a nedavno se vratio s putovanja po Patagoniji.

'Vuleta je morao otići'

Da novom treneru Toniju Vranješu treba dati šansu, smatra i Miro Urlić, predsjednik Zajednice udruge sportova.

'Činjenica je da Toni ima završen Kineziološki fakultet. Istina, nema iskustva s jedrenjem, ali ima iskustva s vodenim sportovima. Treba mu dati šansu. Na žalost, Vuleta je morao otići jer nema adekvatnu stručnu spremu. Ima Pomorski fakultet, ali traži se drugo'

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:54