StoryEditorOCM
Dalmacijau katastrofalnom stanju

Nakon posljednjih kiša hitno zatvorena škola u Okrugu Gornjem: na svega tri i pol godine staroj zgradi uočeni ogromni sigurnosni nedostaci; Djeca su bila u velikoj opasnosti!

4. veljače 2019. - 16:41
skola00

Nakon što je u rujnu 2015. godine prerezana vrpca na ulazu u novu školsku zgradu Područne osnovne škole "Petar Berislavić" u Okrugu Gornjem, kako doznajemo, od danas je do daljnjeg odgođena nastava za 300-injak djece koja pohađaju tu ustanovu.

Naime, na svega tri i pol godine "staroj" osmoljetki uočeni su ogromni sigurnosni nedostaci zbog kojih je škola primorana zatvoriti svoja vrata.

Prema izvješću Zvonimira Ajduka, stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo Županijskog suda u Splitu, a u čijem smo posjedu, ustanovljeno je da škola "ne zadovoljava uvjete sigurnog javnog korištenja" (?!).

Uslijed nedavnih učestalih oborina došlo je do nekontroliranog prodiranja kišnice u objekt te pojavi vode na stropovima i zidovima, ali i hodnicima obloženih parketom i kamenom, što može “izazvati destrukciju materijala te poskliznuće djece i djelatnika koja mogu imati ozbiljne posljedice”.

Osim toga, najstrašniji podatak u izvješću o stanju vrlo mladog objekta jest da je pojava kapanja i vlaženja uočena u izravnom kontaktu s unutarnjim elektroinstalacijama – što može imati kobne posljedice za sve korisnike.

Na samom kraju izvješća, vještak Ajduk je ustanovio da škola nije za javnu uporabu dok se god ne saniraju posljedice. Tako su već od danas djeca na prisilnim praznicima, a od sutra bi, kako nam javljaju stanovnici tog dijela Čiova, trebala putovati u matičnu školu u Trogiru.

Cijela ova situacija ogorčila je roditelje koji ističu da loše stanje osmoljetke nije novost te da škola "curi" već posljednje tri godine, a cijelo to vrijeme se nije ništa poduzelo.

Koliko je situacija alarmantna dokazuju fotografije u čijem smo posjedu na kojima se jasno vidi katastrofalno stanje objekta koji bi, malo je reći, trebao još uvijek biti "pod garancijom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:56