Dalmacija Split županija

ugašen 'inkubator'

Užarena atmosfera na Gradskom vijeću Solina: 'Vriđaju me te riči jer ja nemam Facebook niti druge društvene mreže!'

ugašen 'inkubator'

Gradsko vijeće Solina na svojoj je posljednjoj sjednici u utorak donijelo odluku o gašenju trgovačkog društva "Inkubator" Solin d.o.o. Naime, kako je navedeno, prošle godine je Gradsko vijeće donijelo izmjene i dopune Odluke o ustrojstvu Gradske uprave kojom se osniva novi Upravni odjel za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove.

Svrha ove izmjene je obavljanje poslova koji se odnose na poticanje malog i srednjeg poduzetništva, osnivanje tvrtki i OPG-ova, praćenje natječaja za dodjelu financijskih sredstava iz EU fondova namijenjenih upravo poticanju gospodarstva na području Grada Solina.

Budući da sada ove poslove obavlja Upravni odjel držimo da nema potrebe da te poslove obavlja i "Inkubator", naveo u pojašnjenju pročelnik Upravnog odjela za pravne i opće poslove Ante Ljubičić.

Ovakvim obrazloženjem nije bio zadovoljan nitko od oporbenih vijećnika koji su kroz protekle sjednice redovito imali primjedbe na rad te gradske tvrtke. Vijećnici Nezavisne liste mladih (NLM), nezavisni vijećnici s liste grupe birača nositelja Davora Mikasa, Mario Jaman iz SDP-a, redom su se javljali za riječ izrazivši svoje negodovanje što se "Inkubator" gasi jer bi, kako smatraju, on svakako trebao postojati i biti svojevrstan poticaj poduzetničkog duha i razvoja Grada Solina.

- Nismo za gašenje 'Inkubatora', naše su prozivke uvijek bile upućene na rad njegova direktora. 'Inkubator' nije loše koncipiran, on je loše vođen, Grad je na vodeće mjesto trebao samo imenovati čovjeka koji će kvalitetno raditi svoj posao, koji će biti kompetentan za to mjesto – kazao je Vedran Duvnjak iz Nezavisne liste mladih.

- To je nešto što Gradu treba. Treba samo novu organizaciju i kvalitetne ljude – dodao je i Mikas.

Na rad inkubatora kroz proteklih 4,5 godina utrošeno je oko dva milijuna kuna, što se napravilo s tim sredstvima upitali su Mikas i kolega Niko Režić te Goran Milavić (NLM).

Predsjednik solinskog Gradskog vijeća Renato Prkić je na to kazao kako "Inkubator" nije poslovao u minusu, a da li se moglo bolje na tom polju to će prosuditi sljedeći lokalni izbori.

Tijekom rasprave iz vladajuće stranke (HDZ) prozvana je Nezavisna lista mladih kako daje iskrivljene informacije javnosti putem društvenih mreža jer, kako je rečeno, objavljuje samo isječke sa sjednica Gradskog vijeća u kojima nema nastavaka, primjerice odgovora gradonačelnika na ta pitanja i navode.

Čitava ta rasprava pobudila je potom veliku reakciju nezavisnog Marina Matijevića.

- Vriđaju me te riči jer ja nemam Facebook niti druge društvene mreže. Doša san ovde samo da život Solina učinim boljim svim našim građanima – emotivno je govorio Matijević.

Užarenu atmosferu prekinuo je potom predsjednik Gradskog vijeća koji je sazvao petominutnu pauzu, nakon čega su se tenzije smirile.

- Jedini način komunikacije koji je nama preostao su upravo društvene mreže gdje možemo pokazati čime smo nezadovoljni u Gradu Solinu – smatra Duvnjak.

- Otpočetka mandata mi smo predlagali da se sjednice prenose uživo, tada bi sve bilo jasno – zaključio je Duvnjak odgovarajući na prozivke o isječcima sa sjednica te predlažući ponovo da sjednice idu u živo.

Ponavlja se natječaj za kulturno vijeće grada

Nezavisnog vijećnika Marina Matijevića zanimalo je i što je s osnivanjem Kulturnog vijeća Grada Solina. Njegov je prijedlog da se u njegov rad uključe ugledni kulturni djelatnici kako bi raspravljali i donosili kvalitetne prijedloge o kulturnim pitanjima grada, a Solin ima dosta takvih ljudi, rekao je Matijević..

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević je odgovorio kako je natječaj za kulturno vijeće bio objavljen, ali je bio mali broj prijavljenih osoba, te će se natječaj uskoro ponoviti.

 

Naslovnica Split županija