StoryEditorOCM
DalmacijaKOMEMORACIJA

Prije 26 godina oslobođena je HE Peruća: na brani otkrivena spomen-ploča i odana počast Anti Buljanu, kojeg su ubili srpski zločinci

27. siječnja 2019. - 17:49

Tradicionalnim odavanjem počasti Anti Buljanu kao jedinoj žrtvi i otkrivanjem spomen-ploče Hidroelektrane i Udruge hrvatskih branitelja HEP-a, u nedjelju je obilježena 26. godišnjica oslobođenja brane i HE Peruća i svih do tada okupiranih naselja današnje općine Hrvace.

Velikosrpski okupatori 17. rujna 1991. godine, još pod krinkom JNA, okupirali su HE i branu Peruća. Ubrzo su počeli ucjenjivati visinom vodostaja jezera Peruća nakon što je ratni zločinac Ratko Mladić, u ulozi načelnika štaba Kninskog korpusa JNA, 26. rujna 1991. zaprijetio da će minirati branu. Prijetnja je bila toliko suluda da se u prvi mah držalo kako se radi o blefiranju.

U ljeto sljedeće godine dvojica pripadnika UNPROFOR-a koji su uspjeli ući u kontrolnu galeriju brane uvjerili su se da je prijetnja stvarna jer su srpski okupatori već bili postavili dio eksploziva. Jedan od te dvojice UNPROFOR-aca, britanski marinac Mark Nickolas Gray, usprkos protivljenju i prijetnji srpskih vojnika, spustio je preljevnu ustavu i tako omogućio da se dotadašnji vodostaj jezera od 361,20 metara nad morem spusti za 4,8 metara vodenog stupca. Kad su pripadnici OS RH tijekom akcije Maslenica srpskim okupatorima nanijeli veliki poraz, zločinci su krenuli u bezobzirnu osvetu. Odlučili su provesti u djelo Mladićevu prijetnju o miniranju brane.

Tijekom 27. siječnja 1993. godine Srbi su neopaženo došli na branu s koje su bez otpora protjerali pripadnike kenijskog bataljuna UN-a. U večernjim satima toga dana ubili su hrvatskog vojnika Antu Buljana. Uz onaj dopremljen ranije, dovezli su i u kontrolnu galeriju unijeli eksploziv i pripremili ga za detonaciju. Toga 28. siječnja u 10.52 sati zločinci su aktivirali 30 tona TNT-a postavljenog u kontrolnoj galeriji brane u namjeri da je poruše i izazovu vodni val koji bi nizvodno slistio sve pred sobom i izazvao pogibelj najmanje 20 tisuća stanovnika.

Zahvaljujući upravo smanjenom vodostaju i brzoj intervenciji HV-a, njezinih inženjeraca i civilnih stručnjaka HEP-a i drugih tvrtki spriječeno je rušenje teško oštećene brane, a u napadnoj akciji HV je oslobodio sav prostor do Otišića na desnoj i Laktaca na lijevoj obali rijeke Cetine.

Nedjeljna komemoracija održana je kod spomenika Anti Buljanu podignutom na mjestu gdje su ga srpski zločinci smrtno ranili. Prvi su položili vijenac i zapalili svijeće Antina majka Nedjeljka i braća Dražen i Zdravko, te izaslanstva stradalničkih udruga Sinja i Cetinske krajine, domaćin Dinko Bošnjak, načelnik općine Hrvace, župan Blaženko Boban, brigadir Josip Šerić kao izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik Ivan Šipić, saborski zastupnik Miro Bulj, čelnici Vrlike i Kijeva, predstavnici veterana 126. brigade i drugih braniteljskih udruga. Molitvu odrješenja predvodio je bitelski župnik don Josip Bečić. Prigodni program upotpunila je klapa "Sinj".

Spomen-ploča

Povodom 26. obljetnice oslobođenja brane i HE Peruća, HEP i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata HEP-a upriličili su otkrivanje spomen-ploče na samoj brani. Ploču su zajednički otkrili Joško Macan, direktor HE Peruća, u vrijeme velikosrpske okupacije i Davor Tomljanović, predsjednik Udruge branitelja HEP-a.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:34