StoryEditorOCM
Dalmacijanova namjena

Vrtić ili parkiralište? Jelšani u dvojbi što graditi na mjestu stare benzinske pumpe

25. siječnja 2019. - 20:13
Bivša benzinska postaja Ine u centru Jelse

Uprava Ine je nakon nekoliko desetljeća napokon prihvatila da je lokacija njezine benzinske postaje u središtu Jelse postala neodrživa, kako za domicilno stanovništvo, tako i za brojne turiste koji tijekom cijele godine posjećuju otok Hvar.

Stoga je nju zatvorila, a kupila onu na zapadnom ulazu u mjesto od privatne tvrtke "Bagy" d.o.o., da bi je nakon modernizacije i rebrendiranja nedavno stavila u pogon, a Općina Jelsa sada na prostoru bivše postaje planira izgraditi novu zgradu dječjeg vrtića ili parkiralište sa zelenom površinom.

- Dobro je da smo nakon dugogodišnjeg sudskog spora dokazali da je zemljište na kojem je prethodno bila benzinska postaja vlasništvo Općine Jelsa i zato u ovom trenutku od Ine potražujemo naknadu sukladno pozitivnim pravnim propisima. Također smo im dostavili zahtjev da se spomenuto zemljište čim prije oslobodi od predmeta i njihova poslovnog prostora, jer upravo analiziramo za koju ćemo ga namjenu iskoristiti. Možda za izgradnju novog dječjeg vrtića ili parkiralište sa zelenom površinom, vidjet ćemo - govori Nikša Peronja, načelnik Općine Jelsa.

Istina je da Jelsi, kao i većini ostalih primorskih mjesta, kontinuirano nedostaje parkirališta, jer se broj vozila iz godine u godinu povećava, a i zelene površine su itekako potrebne, kako zbog zdravlja ljudi, tako i ljepote krajolika u kojem žive.

A što se nove zgrade dječjeg vrtića tiče, za nju već postoji cjelokupna projektna dokumentacija i za nju se traži još zemljište veličine oko 5 tisuća četvornih metara.

Na drugim lokacijama Općina se, između ostalog, susreće s posve kompliciranim imovinsko-pravnim odnosima, dok na nekima ljudi jednostavno ne žele prodati svoja zemljišta iz raznih razloga.

- Svakako neodrživo je da u centru mjesta imamo napuštenu benzinsku postaju, pa smo zbog toga u stalnom kontaktu s upravom Ine, jednostavno tražimo da se oslobodi prostor i isplati naknada koja nam pripada. S druge strane, sadašnja zgrada dječjeg vrtića ne zadovoljava naše potrebe, a Općina Jelsa u ovom trenutku uz sve navedene poteškoće nije u mogućnosti za novu lokaciju izdvojiti nešto više od 3,5 milijuna kuna. Baš iz tog razloga i razmišljamo da bismo zgradu vrtića gradili upravo na mjestu na kojem je Ina do jučer imala benzinsku postaju, s tim da bi u tom slučaju morali dokupiti još nešto okolnog zemljišta - kazao je Peronja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:24