StoryEditorOCM
Dalmacijabrojni razlozi

Je li ponovno otvaranje rodilišta u Sinju bilo opravdano? Sve se više 'alkara' rađa u Splitu, evo i zašto

27. siječnja 2019. - 17:17
Prazni krevetići u rodilištu

Sinjsko rodilište upisano je kao zdravstvena ustanova u kojoj je u 2019. godini rođena prva beba u Hrvatskoj. Već u prvoj minuti ove godine Jelena Pavić iz Tijarice čula je prvi plač svoga sina Petra.

Unatoč sveprisutnim željama da se u što većem broju čuje prvi plač novorođenčadi, mali su izgledi da će mali Petar označiti promjenu trenda kad je riječ o novorođenčadi općenito, kao i o kretanju broja novorođenčadi u ovoj sinjskoj ustanovi koja ima status rodilišta za "zadesne porode" i u kojoj je u 2018. godini rođeno 45 djece.

Kad je prije sedam godina odlukom državnih zdravstvenih vlasti stavljen ključ u bravu sinjskog rodilišta, u alkarskom gradu i kraju digli su se na noge i uspjeli se izboriti za to da se 2012. godine rodilište u Sinju ponovno otvori. Te 2012. godine u sinjskom rodilištu na svijet je došlo 167 beba, čak 122 više nego prošle godine. U istom rodilištu 1996. godine rođeno je 547 beba. Od 2012. godine i ponovnog otvaranja rodilišta u Sinju broj novorođenčadi rapidno se smanjuje.

Tako je 2013. godine bilo 108 poroda. Isti broj zadržao se i godinu kasnije, da bi 2015. broj novorođenčadi pao na 98, 2016. na 77, 2017. na 55 i u 2018. na 45. Prema podacima iz prijava novorođenčadi u Matičnom uredu, na području bivše općine Sinj u prošloj je godini rođeno 368 beba. Toj brojci treba pribrojiti još nekoliko novorođenčadi s vrličkog područja, koja se u pravilu rađaju u Kninu.

U Matičnom uredu u Sinju za područje grada Sinja i općina Dicmo, Hrvace i Otok prijavljeno je 296 novorođenčadi, od kojih je 255 ili 86 posto rođeno u rodilištu KBC-a Split, a 41 beba rođena je u rodilištu u Sinju. U Matičnom uredu u Trilju, za područje toga grada, prijavljeno je rođenje 72 bebe, od kojih se 68 rodilo u Splitu, a četiri u Sinju.

Razlog zašto se sve manji broj Sinjana i Cetinjana rađa u rodilištu alkarskoga grada, a sve više u Splitu leži primarno u činjenici da se većina rodilja radi osobne i sigurnosti djeteta želi poroditi u bolničkom rodilištu u Splitu.

Isto tako, ginekolozi koji rade u sinjskom rodilištu, ako zbog bilo kojeg razloga posumnjaju da bi se pri porodu mogle pojaviti komplikacije, šalju rodilju u Split, jer u Sinju nemaju operacijske dvorane niti su ekipirani za eventualno potrebne zahvate.

Uza sve to, činjenica je da broj novorođene djece u cetinskom kraju, neovisno o tome u kojem rodilištu ugledaju svijet, rapidno pada. O tome zorno govori podatak iz 1996. godine o 547 novorođenčadi samo u rodilištu u Sinju. U usporedbi s prošle godine prijavljenih 368 rođenih beba, manjak je za paljenje zvona na uzbunu.

To je posljedica razvojnog zaostajanja koje su hrvatskoj mladosti priredili političari koji su vodili ovu zemlju i tako ih nagnali u emigraciju. Stoga manjak novorođenčadi i iz sinjskoga kraja danas treba tražiti u Irskoj, Njemačkoj i drugim zemljama u koje je emigrirala hrvatska mladost.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:16