StoryEditorOCM
DalmacijaKULOARI UZALUD BRUJE

Zašto se obnavljaju prozori na dijelu zgrade koja se ne koristi već 15 godina? Župan demantira priče o dolasku privatne poliklinike: Nebuloze su da ovo radimo za dr. Ljutića!

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
24. siječnja 2019. - 13:37

Stotine tisuća kuna se troše na mijenjanje niti deset godina starih prozora, umjesto da se uloži u kadar, rekla je prije dva tjedna za "Kroniku" Hloverka Novak-Srzić, predsjednica Odbora za zdravstvo Grada Makarske.

Zašto se i komu mijenjaju otvori na istočnom dijelu zgrade, iznad ambulante Hitne pomoći? Župan Blaženko Boban kaže:

- Uređenje fasade rađeno je zbog toga što od izgradnje, prije 40 godina, ništa u zgradu nije ulagano i voda je curila u unutrašnjost. Riječ je o radovima koji su se izvodili u više etapa, pa je sada na red došao i ovaj istočni dio fasade zajedno s otvorima. Navedeni radovi, skupa s onima na hemodijalizi, teški su preko dva milijuna kuna.

Župan ističe kako tu nema ništa sporno, a slično nam kaže i Damir Mendeš, član Odbora za zdravstvo, kao i predsjednica Odbora Novak-Srzić.

- Smatram da se tu nikomu ne pogoduje nego se naprosto radi o finalnim radovima u sklopu uređenja fasade i izmjene otvora - rekao je Mendeš.

Novak Srzić također misli da se ne ide na ruku nekom budućem zakupniku s kojim je, uzmimo hipotetski, već dogovoren zakup.

- Mislim da se otvori mijenjaju jednostavno zato što ravnatelj Dragomir Petric na taj način pere svoju savjest i želi prikazati nekakav doprinos u vidu građevinskih radova, umjesto u vidu onih najvažnijih, ljudskih kadrova - tvrdi Novak-Srzić.

Sva ova pitanja možda ne bismo postavili (jer mijenjani su otvori i u drugim dijelovima zgrade koji se odavno ne koriste, poput, primjerice, rodilišta) da se u kuloarima nije pojavila priča o tome da se u zakup daju kvadrati na katu gdje su nekad bile kancelarije uprave. Prostor je to koji se ne koristi još od pripajanja makarskog Doma zdravlja županijskom, kada je administracija postala višak, kao i ravnatelj.

Priča kaže kako je za taj prostor zainteresirana privatna Poliklinika Ljutić kojima smo, naravno, uputili i službeni upit o provjeri informacije, no do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

Međutim, samo spominjanje imena poliklinike izazvalo je reakciju kod sugovornika koji su nam oprezno sugerirali kako se sigurno radi o traču, a župan Boban je ove priče čak nazvao nebuloznima. Međutim, nije opovrgnuo da se rečeni prostor namjerava dati u zakup za specijalističko-konzilijarne usluge.

Demantirali ste priče da će prostor zakupiti Poliklinika Ljutić, ali bi nas zanimalo je li postoji namjere da se evidentan višak prostora dade u zakup?

- S obzirom na stupanje na snagu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ponovno će se sagledati potrebe Doma zdravlja, te će se odlučivati o davanju u zakup prostora, iako je odluka o davanju u zakup prostora od 79 metara ćetvornih donesena na Upravnom vijeću 2017., a na istu je i Županijska skupština dala suglasnost - odgovorio je Boban govoreći samo o manjem dijelu poprilično neiskorištene površine ove etaže.

Namjere o zakupu, veli Boban, prvi put su izražene još od kada je prostor bio u zakupu dr. Branka Glušca koji je preselio u prostor izvan Doma zdravlja, odnosno kada je bio raspisan natječaj.

Nadalje, župan kaže kako je odluka o ponovnom davanju prostora u zakup na ovome katu donesena nakon odluke Županijske skupštine, i to u prosincu prošle godine. Boban, međutim, ističe kako se nitko nije javio na natječaj. To pak ne znači da je Županija odustala od toga da višak prostora ide zakupniku.

- Nije se odustalo od toga da se navedeni prostor i dalje koristi za specijalističko-konzilijarne zdravstvene usluge, već se nitko na natječaj nije javio - odgovara župan.

Neslužbeno, iz upućenih izvora, doznajemo kako je u cijeloj ovoj priči ipak bilo ne samo dima, nego i vatre. Koja je sada ugašena. Većina sugovornika iz medicinskih krugova ipak smatra kako bi otvaranje privatne poliklinike u prostoru Doma zdravlja u načelu bilo pozitivna stvar jer je činjenica kako Makarskoj nedostaju specijalističko-konzilijarne usluge, koje bi se dijelom možda mogle riješiti i ugovorom s HZZO-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:41