StoryEditorOCM
DalmacijaKRNJEVAL OKO KARNEVALA

Maškarana povorka domaćih i gostiju više nije dobrodošla na rivi: nakon ribarskih večeri dalmatinski turistički biser ukida i ljetni karneval! Doznajemo koja će manifestacija zamijeniti kostimirano ludilo

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
21. siječnja 2019. - 13:46

Poziv za povjeravanje poslova organizacije zimskog karnevala, i to 23. po redu, a koji je Grad raspisao krajem prošle godine, provukao se nekako neprimjetno i među kulturnjacima i među političarima i među sugrađanima.

Nakon više od dva desetljeća, Grad, koji je karnevale, i zimski i ljetni, do sada održavao u suradnji s Turističkom zajednicom, odlučio je očito zaboraviti na zasluge volontera, prvenstveno sadašnjeg voditelja manifestacija i marketinga TZ Makarska Tončija Lalića, koji je vesele maškarane manifestacije organizirao bez lipe naknade jer mu je to, kao, bilo u opisu posla, a ponajviše iz čistoga gušta.

A nitko se nije zapitao što će se dogoditi ukoliko se na gradski poziv za organizaciju velikog i dječjeg karnevala 5. ožujka, poziv "težak" 55 tisuća kuna (40 tisuća od strane Grada i 15 tisuća koje nudi TZ Makarska), ne prijavi nijedna pravna ili fizička osoba koje prema svojoj registriranoj djelatnosti može organizirati ovu manifestaciju koja je oduvijek bila glavna zimska atrakcija u gradu.

Nitko se nije baš puno zabrinuo ni što je odlukom TZ-a Makarska ukinut ljetni karneval na kojem su svake godine sudjelovale maškarane skupine i domaćih i gostiju.

Osiguravanje krafni za sudionike dječjeg karnevala, večera i ples nakon zimskog karnevala, smještaj za sudionike koji nisu iz Makarske, rasvjeta i razglasi te brojne druge sitnice navedene kao uvjeti u javnom pozivu, do sada je odrađivao Lalić u suradnji s prijateljima i Gradom, i to po uigranoj špranci te uz čelične živce i plan B u slučaju "kiksa" ili lošeg vremena.

Zapravo, i Grad i TZ imaju plan B ukoliko im propadne javni poziv za povjeravanje poslova organizacije zimskog karnevala jer će manifestaciju u tom slučaju na svoja pleća opet ponijeti Lalić i gradski djelatnici. Natječaj, podsjetimo, traje do 17.sječnja, a do karnevala ima još 47 dana.

Na lanjskom zimskom karnevalu sudjelovalo je 26 veselih skupina iz Makarske, Livna, Vrgorca, Brista, Gradca, Tučepi i Krvavice, a uvertira mu je bio izbor kralja i kraljice. Važna je to priredba, smatraju u Turističkoj zajednici, za razliku od ljetnog karnevala za kojega je ove predviđeno nula kuna. Dakle, ništa.

U pojašnjenju financijskog plana TZ-a stoji da će organizaciji ljetnog karnevala pomoći nakon što se oformi karnevalska udruga koja će ga organizirati.

"Zbog većih financijskih sredstava koji iziskuju kvalitetnju i bolju organizaciju, prijedlog Ureda TZ Makarska je da se ljetni karneval za sada ugasi, dok se ne osnuje karnevalska udruga koja će biti nositelj same manifestacije", stoji među ostalim u pojašnjenju ukidanja ove ljetne manifestacije.

Alfa i omega TZ-a Makarska, Hloverka Novak Srzić, kaže da je poziv za povjeravanje posla organizacije zimskog karnevala raspisan kako bi Grad i TZ provjerili ponudu profesionalnih agencija koje bi organizirale ovu manifestaciju i na taj način ispitali tržište da se karneval ne bi uvijek organizirao na amaterskoj bazi.

- Ukoliko nam se ne javi adekvatan organizator, možda se vratimo na stari način organizacije, odnosno našeg bivšeg direktora i sadašnjeg voditelja manifestacija i marketinga TZ-a Makarska koji je zimski karneval izvrsno organizirao pa ćemo u suradnji s Gradom više ulagati u ovu zimsku manifestaciju. Za razliku od zimskog, ljetnog karnevala neće biti, bar ne ovog ljeta jer je sve manje grupa, a već je i bio na koncu snaga i njime se nismo mogli brendirati kao turistička destinacija - kazala nam je Novak Srzić.

Nadodaje kako će ljetno maškarano ludilo za pola godine zamijeniti "izvrsnim festivalom".

I Grad sve nade u slučaju neuspjelog poziva polaže u svoje resurse i Lalića pa nam je tako v.d. pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Dražen Kuzmanić kazao da je do prije 20 godina karneval organizirala Udruga Krneval koja se ''ugasila'', a nakon njih TZ i Grad koji će uvijek biti tehnička potpora manifestaciji.

- Mjesec i pol dana sasvim je dovoljno za organizaciju karnevala i voljeli bismo da nam se na poziv jave dobri organizatori sa izvrsnim prijedlozima kojima ćemo uvijek biti na raspolaganju, kazao je Kuzmanić.

A što o svemu misli Lalić kao glavna karika karnevala, to je ostavio za sebe, ali nam je komentirao da su ljetni karnevali bili najveće fešte za 10 tisuća ljudi, a o tradiciji ne treba ni govoriti. Lalić nije puno filozofirao, već je kazao da TZ-u čiji je djelatnik kao i Gradu uvijek stoji na raspolaganju.

- Zimski i ljetni karneval zadnjih 20 godina organiziraju TZ Makarska i Grad, a, evo, ljetni je ukinut. Ako se pak kojim slučajem nitko ne javi na natječaj Grada za zimski, ja ću ga nastaviti organizirati kao i do sada, volonterski, i tu nema dileme - kazao nam je Lalić.

Za razliku od njega, bez dlake na jeziku je Lovre Laušić, “spiritus movens” maškara iz Krvavice koji je mišljenja da je Grad odlučio povjeriti poslove organizacije karnevala nekoj trećoj osobi samo u cilju kako bi se i zimski karneval ugasio.

- Žalostan sam, bijesan i ogorčen činjenicom što je Grad raspisao poziv za organizaciju zimskog karnevala, a o ukinuću ljetnog da ne govorim. Izgleda da je najbolje ukinuti sve izvorno jer mi se čini da je namjera Grada raspisivanjem ovog poziva zapravo ukidanje i zimskog karnevala koji je bio jedina atrakcija, i to na volonterskoj bazi, koja se događala zimi - kazuje Laušić.

A gdje vam je agencija?!

Dodavši kako ne zna kako će se natječaj okončati, ali poznato je da u Makarskoj ne postoji agencija za organizaciju manifestacija.

- Već je trebalo organizirati primopredaju ključeva grada maškarama, sve je to meni čudno. Posebno mi nije jasno zašto karneval ne mogu organizirati gradski odjeli koji su zaduženi za kulturno-zabavne manifestacije i čiji su djelatnici za to i plaćeni, već se trebalo poslove organizacije povjeriti drugim osobama za koje je uopće upitno postoje li i hoće li se ijedna i prijaviti na natječaj - kazuje Laušić.

Napominje da su maškare iz Krvavice do sada išle na karnevale od Rijeke do Budve gdje su ponosno i časno predstavljali Makarsku i cijelu Rivijeru, a Grad nikada službeno nije uputio poziv njihovim maškaranim skupinama.

Grad se igra sa svima, pa i nama volonterima koji smo već trebali naručiti kostime kao i s vrtićkom djecom koju odgajateljice trebaju pripremiti za dječji karneval za kojeg se na koncu ne zna hoće li ga uopće biti - zaključuje Laušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:15