StoryEditorOCM

Braća Pivac novom su višemilijunskom investicijom došli do gotovo trećine udjela u prehrambenom gigantu, ali ne planiraju potpuno preuzimanje: 'Sredstva će se koristiti za širenje i modernizaciju'

Piše Dražen Gudić
20. siječnja 2019. - 18:23

Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca povećala je svoj vlasnički udjel u 'Krašu' na 30,73 posto, nakon što je uspješno završena dokapitalizacija vodeće hrvatske konditorske industrije.

Nakon upisa u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu i Uprava Zagrebačke burze donijela je odluku kojom je odobrila uvrštenje na redovito tržište 125.000 redovnih dionica društva "Kraš" pojedinačnog nominalnog iznosa od 400 kuna. Kraš je tako povećao temeljni kapital za 50 milijuna kuna na iznos od 599,448 milijuna kuna.

Dokapitalizacija u dva kruga, u kojima su pravo imali sudjelovati samo postojeći dioničari razmjerno svojim udjelima (481 dioničar je iskoristio tu mogućnost) uspješno je obavljena pa treći krug, u kojemu su trebali sudjelovati drugi investitori, nije bio niti potreban.

Braća Pivac kao najveći pojedinačni dioničari "Kraša" uplatili su iznos od 12,5 milijuna kuna i time prešli kontrolni prag od 25 posto dionica, i to, prema pravilima koje je donijela Skupština dioničara, bez obveze davanja ponude za preuzimanje.

Pogrešno bi bilo, još jednom, spekulirati da su Pivci još jedan korak bliže preuzimanju "Kraša", a nimalo kurtoazno ne zvuče riječi predsjednika Uprave Mesne industrije Ivice Pivca, koji ponavlja da im cilj nije preuzimanje "Kraša", da ne žele vlasničku, pa čak ni upravljačku promjenu, već da im je jedini interes razvijanje tvrtke.

- Dokapitalizacijom su prikupljena sredstva koja će ostati u tvrtki te će se koristiti za širenje, investiranje u strateške akvizicije u regiji i tehnološku modernizaciju. To je nešto što treba odraditi Uprava "Kraša", i to prema poslovnim planovima koje je zacrtala, poručio je Ivica Pivac.

Dosad su iz "Pivca" u više navrata navodili da je njihovo ulaganje u "Kraš" transparentno i vrlo otvoreno, da "Kraš" nipošto nije na meti neprijateljskog preuzimanja. Uostalom, ESOP društvo s 18,45 posto udjela u kojemu je oko 1300 zaposlenika jača poziciju radničkog dioničarstva posebno uz jaki trezor s oko 5,25 posto vlastitih dionica.

"Kraš", kao upečatljivi primjer uspješnog radničkog dioničarstva, nekoliko se puta branio od pokušaja preuzimanja.

Posljednji put, prije nepune tri godine, Marica Vidaković je čak angažirala Antu Ramljaka iz Texo Managementa da se, navodno, suprotstavi ambicijama Mesne industrije iz Vrgorca. Pivci su sve demantirali, a "Kraš" je medijima potvrdio angažman Texa, a kazali su samo kako se radilo o poslovnoj suradnji.

Mesna industrija Braća Pivac godinama ustrajno trguje dionicama "Kraša", a u zadnju godinu dana "podebljali" su portfelj s više od 2000 dionica i povećali udio na 24,98 posto, čime su postali uvjerljivo najveći dioničari prije dokapitalizacije.

Sve se to odvijalo dok se glavna prokuristica Marica Vidaković bavila Agrokorom, ali uzbune nije bilo. I trezor "Kraša" je kupio nekoliko tisuća dionica. Trezorske dionice nemaju prava glasa i ne ostvaruju pravo na dividendu, no od tamo se, odlukama skupštine, dionice mogu dodjeljivati zaposlenicima.

Suvlasnički odnosi u "Krašu" sada su došli na novu razinu jer se u slučaju daljnjeg stjecanja dionica više ne može izbjeći pokretanje postupka preuzimanja. Nakon svake kupljene dionice bit će potrebna javna ponuda.

Iz Industrije Braća Pivac na to poručuju da za sada ne kane povećavati svoj udjel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:51