StoryEditorOCM
DalmacijaKONKRETNE PROMJENE

Nakon četiri godine u Makarsku se vraća Općinski sud

12. siječnja 2019. - 23:38

Dobre vijesti za Makarsku: nakon skoro četiri godine na pročelju zgrade suda stajat će ploča s nazivom "Općinski sud - Makarska". Iako i Imoćani drže kako zaslužuju Općinski sud, što se dade zaključiti i po dosadašnjim javnim istupima, oni su, kazat će upućeni - nekim čudom, dobili tek stalnu službu pripojenu sudu u Makarskoj.

Podsjetimo, od travnja 2015. godine Makarska je izgubila Općinski sud i imala je samo stalnu službu Općinskog suda u Splitu. Takva odluka u okviru reorganizacije pravosudnog sustava dočekana je tada s gorčinom, jer je javnost ovakvu manje-više formalno promjenu doživjela kao još jedan poraz grada i svih sadržaja koji grad čine gradom. Međutim, "reformisti" su tada uvjeravali kako se radi samo o formi, te da za građane u konačnici neće ništa značiti zove li se sud ovako ili onako. Hoće li, u svjetlu takvog tumačenja, žiteljima Makarske rivijere u stvarnosti išta značiti povratak naziva Općinski sud, ili se radi samo o pukom lobističkom trijumfu? Hoće li uslijed promjene naziva i ukidanja Prekršajnog suda doći i do bržeg rješavanja predmeta i manje rasterećenosti?

Marijana Visković, sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave, tumači kako je ovom posljednjom reorganizacijom iz 2018. godine ustanovljen ponovno Općinski sud u Makarskoj, te je došlo do spajanja općinskog i prekršajnog suda.

- Značajni pad priliva prekršajnih predmeta nakon izmjena mjerodavnog prekršajnog zakonodavstva 2015. godine pokazao je da nema potrebe za daljnjim zadržavanjem posebnog ustroja prekršajnih sudova. "Povratak" Općinskog suda u Makarskoj značit će olakšano upravljanje tim pravosudnim tijelom zbog manjeg broja lokacija na kojima djeluje. Naime, ovom reorganizacijom osnovana je i Stalna služba u Imotskom, koja djeluje u okviru Općinskog suda u Makarskoj. Osnivanje Općinskog suda u Makarskoj opravdano je i logično, imajući u vidu udaljenost gradova Makarske i Imotskog od ranijeg sjedišta suda u Splitu - kaže Visković.

Valja istaknuti da je Općinski sud u Makarskoj ustanovljen za područje općina Baška Voda, Brela, Cista Provo, Gradac, Lokvičići, Lovreć, Podbablje, Podgora, Proložac, Runovići, Tučepi, Zagvozd i Zmijavci, te gradova Imotski i Makarska. Ukupan broj sudaca Općinskog suda u Makarskoj je 18, s tim da je 13 sudaca radilo na građanskim predmetima (obiteljski, ovršni, izvanparnični, zemljišnoknjižni), a pet sudaca na prekršajnim predmetima.

- Dosadašnji suci prekršajnih sudova u Makarskoj i Imotskom, radit će i na drugim vrstama predmeta (građanskim predmetima, kojih ima najviše neriješenih). Dakle, doći će do ujednačavanja radne opterećenosti sudaca, skraćivanja trajanja sudskih postupaka i smanjenja broja neriješenih predmeta - ističe Visković.

Matematičkim rječnikom, na građanskim će predmetima raditi 30-40 posto više sudaca nego do sada, što bi trebalo predstavljati i realno ubrzanje rada. Koliko trenutačno prosječno traje rad na jednom predmetu te za koliko bi se trebalo ubrzati rad ovakvim načinom rada, nemamo podatak.

- Što se tiče pristupa građana sudovima, za očekivati je da dođe do pozitivnih učinaka predložene reorganizacije, te da građani neće morati odlaziti u druge gradove (ranije u nadležnosti Općinskog suda u Splitu), već će im sud biti dostupan u mjestu njihova prebivališta, što će se organizirati kroz stalne službe i sudbene dane. U svakom slučaju, na ovaj način došlo je do većeg broja rješavatelja predmeta, te je ovakva reorganizacija i organizacija rada suda građanima bliska i prihvatljiva - zaključuje Visković.

Naime, do sada su građani morali ići na sud koji im je dodijelio obični algoritam, pa je to mogao biti Imotski, ali su mogli biti i otoci. Sada više neće morati šetati građani nego predmeti, odnosno suci koji prije nisu bili obavezni na to, dok nova reorganizacija podrazumijeva i tu obvezu. Što se tiče prekršajnih predmeta, Visković kaže kako se ukidanje prekršajnog suda neće negativno odraziti. U tom dijelu, veli, neće biti promjena ni u Makarskoj, ni u Imotskom.

 

Vrgorac pod Metkovićem
U cijeloj priči zanimljivo je da je Općinski sud u Vrgorcu, sada Stalna služba u Vrgorcu, pripojen Općinskom sudu u Metkoviću. Visković nam ovo nije željela komentirati, naglasila je tek kako suci ne komentiraju odluke nadležnih tijela. Međutim, gradonačelnik Ante Pranić tvrdi kako se za Vrgorac time ništa nije promijenilo. Kaže kako su i do sada bili pod ingerencijom Metkovića te kako su iznimno zadovoljni brzinom rješavanja predmeta. To je, kaže Pranić, krucijalno pitanje, dok je pitanje forme manje bitno.
- Ključni problem na kojem treba raditi je brzina rješavanja predmeta, a svi znamo da nam kronično nedostaje sudaca, poglavito zemljišno-knjižnih, kao i zemljišno-knjižnih referenata. Manje je bitan naziv i geografska pripadnost stalne službe određenom sudu - kaže Pranić.
Podsjetit ćemo da je svojedobno na sjednici Gradskog vijeća vrgorački HDZ, tražio da ih se pripoji Makarskoj, a ne Metkoviću. Pranić, međutim, tvrdi kako su zadovoljni dosadašnjom dinamikom rješavanja predmeta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:19