Dalmacija Split županija

ČEKA SE NOVAC

Kaštelani osnovali profesionalnu vatrogasnu postrojbu, ali samo na papiru

ČEKA SE NOVAC

U novu 2019. godinu Kaštela su uplovila bogatija za još jednu gradsku ustanovu. Riječ je o Javnoj vatrogasnoj postrojbi, čije su osnivanje amenovali gradski vijećnici, no za sada samo na papiru.

Ustroj ove vatrogasne postrojbe, koja bi profesionalno obavljala djelatnost vatrogastva na području grada sa oko 42 zaposlena vatrogasaca, ipak treba pričekati dok se ne završi reorganizacija vatrogastva te mišljenje i stavovi nadležnih.

Odluku o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe donijeli su gradski vijećnici, a kako ih je izvijestila pročelnica Sandra Zokić, prijedlog je pred vijećnike stigao zbog preporuke stručnjaka, a na temelju činjenice da su Kaštela veliki grad, kao i na osnovi procjene o ugroženosti od požara.

Prema odluci o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe grada Kaštela, ona bi zapošljavala 42 profesionalna vatrogasca, koji bi radili u četiri smjene. Od ukupnog broja zaposlenika, jedan bi vatrogasac bio zapovjednik, a jedan njegov zamjenik. Postrojba bi djelovala u prostorima triju kaštelanskih dobrovoljnih vatrogasnih društava sa sjedištem u Sućurcu, Gomilici i Starome.

- Postrojba se neće financirati novcem lokalne zajednice. Da je tako, vidi se i u proračunu grada u kojem nije predviđen novac za tu namjenu, a za djelovanje takve postrojbe treba godišnje oko 12 milijuna kuna. Upravo u toj činjenici stoji i jedan od uvjeta za ustrojavanje ove postrojbe, jer bi se prema reorganizaciji vatrogastva država financijski skrbila o takvim postrojbama. Do sada se profesionalno vatrogastvo financiralo novcem lokalnih samouprava, a dobrovoljno vatrogastvo lokalnih samouprava i vlastitim novcem. Ako država provede reorganizaciju kako je planirano, državnim novcem financirat će se javne vatrogasne postrojbe, pa tako i kaštelanska - kazao je gradonačelnik Denis Ivanović.

Još jedan od uvjeta za njezino ustrojavanje je i mišljenje te odluka Državne uprave za zaštitu i spašavanje, pod čijim je krovom još jedno vrijeme vatrogastvo, koja se, međutim, ukida, a njezine ovlasti preuzima MUP. Iz Grada Kaštela u DUZS su uputili odluku vijećnika o osnivanju JVP, kao i procjenu ugroženosti od požara i plan zaštite od požara te u ovom trenutku očekuju njihovu odluku i mišljenje.

Odmah nakon osnivanja JVP Kaštela u oporbenim političkim krugovima mogle su se čuti i priče o uhljebljivanju, što su vladajući odmah opovrgnuli.

- Svi koji se budu zapošljavali u JVP morat će proći testove znanja i pokazati određenu fizičku spremnost, jer postoje jasni kriteriji pri zapošljavanju – ustvrdila je pročelnica Zokić, koja je vijećnike informirala da su gradovi u okruženju donijeli odluke o osnivanju svojih javnih vatrogasnih postrojbi te navodeći da odlukom o osnivanju JVP Kaštela pokazuju da su voljna imati takvu postrojbu, kada država nju bude voljna financirati.

A predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader kazao nam je kako je osnivanje JVP Kaštela tek početak priče te kako ona zasigurno u 2019. godini neće početi s radom.

- Proračun za ovu godinu je usvojen, a ove godine osiguravat će se novac za 2020. godinu u koju bi mogla biti uklopljena i Kaštela - kratko nam je kazao Sanader.

 

Naslovnica Split županija