StoryEditorOCM
DalmacijaZima, zima...

Dalmacija se probudila u minusu: u Sinju izmjerena -3,3 stupnja, na Mosoru -5,8, a na Svetom Juri ledenih -15,3; Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Piše D. Z. R.
4. siječnja 2019. - 08:25

Dalmacija se u petak probudila u minusu. Prema podacima portala Pljusak.com, jutros u šest sati u Kninu je izmjereno -2,2 stupnja Celzijusova, u Drnišu  -2,7 stupnja, a u Šibeniku -1,3.

U Primoštenu je u sedam sati bilo -1,6 stupnjeva, u Sinju -3,1, na Klisu -2,3, a na Zvjezdarnici na Mosoru -5,8 stupnjeva. Najhladnije je bilo na Svetom Juri na Biokovu, gdje je prema DHMZ-u jutros u šest sati izmjerio -15,3 stupnjeva.

U Splitu se živa popela tek nešto malo iznad ništice, u šest su, prema DHMZ-.u, izmjerena 0,2 stupnja Celzijusova, u Žrnovnici i Solinu je izmjereno 0,4, u Pločama 0,5 stupnja, u Makarskoj 0,7, na Lastovu 0,9, a u Omišu, na Hvaru i u Dubrovniku izmjerena su 1,3 stupnja. 

Kakavo nas vrijeme očekuje tijekom dana? 

Bura na sjevernom Jadranu će i dalje stvarati probleme. Srećom, manje nego u četvrtak. Uz nju će prijepodne biti sunčano, a poslijepodne ponovno oblačnije, vrlo rijetko uz mogućnost za slabe oborine.U gorju će biti hladno u noći uz povremen snijeg, ali i jak vjetar, pa je putovanje najbolje odgoditi na prijepodne ili rano poslijepodne. Navečer ponovno oblačnije, uz pahulje, kaže dr. sc. Petra Mikuš Jurković za HRT..

Snijega će, prenosi HRT, ponovno biti i u unutrašnjosti Dalmacije, osobito u noći i ujutro, a tijekom dana uglavnom bez oborine te barem djelomice sunčano. Na srednjem Jadranu još sunčanije, premda i dalje relativno hladno, uz često jaku i olujnu buru i sjeverni vjetar, ali ipak slabiji nego u četvrtak. More će biti valovito, ponegdje i jače valovito.

Podjednako valovito i vjetrovito bit će i na jugu Hrvatske, i pritom relativno hladno, premda pretežno sunčano. No, posvuda ne i sasvim suho. Malo je kiše moguće većinom na otocima i u Konavlima.

Na kopnu u subotu ujutro još hladnije, a ni dnevna temperatura neće biti znatno iznad 0 °C. Sjeverni i sjeverozapadni vjetar će oslabjeti, a u subotu će prolazno biti i jugozapadnjaka. Povremeno će padati slab snijeg, za vikend i malo susnježice i kiše koja se može smrzavati u dodiru s tlom, pa svakako treba pripazati na poledicu. Oprez u prometu bit će nužan i početkom novoga tjedna.

I na Jadranu u subotu zimski uvjeti, ponegdje uz jutarnje "minuse", a osim kiše, mjestimice može zalepršati i pokoja pahulja snijega. U nedjelju ipak malo viša temperatura, ali i ponovno jača bura, koja će u drugom dijelu ponedjeljka slabjeti. No, zamjetnijeg zatopljenja i stabilizacije vremena neće biti ni u prvom dijelu novoga tjedna.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače kako za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema otvorenog cestovnog pravca između unutrašnjosti i Dalmacije, a prema Rijeci i Istri otvorena je za sva vozila jedino autocesta A6 Rijeka-Zagreb.

Zbog vjetra je, kažu u HAK-u, samo za osobna vozila otvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, kao i državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački, dok je na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i Jadranskoj magistrali između Senja i Karlobaga n snazi zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivnenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

U prekidu su trajektna linija Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, katamaranske linije Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Pula-Mali Lošinj-Zadar; brodska linija Zadar - Preko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:56