StoryEditorOCM
Dalmacijatako se to radi

Malo mjesto pored Makarske dobit će vrtić budućnosti, pogledajte u kakvim će uvjetima djeca uživati!; Ono što je najbolje - svi će biti upisani

Piše Dijana Turić / Makarska kronika
26. prosinca 2018. - 20:19

Devet milijuna kuna koštat će izgradnja Dječjeg vrtića na predjelu Kričak u Brelima za što je Općina Brela uspjela "povući" čak 6,7 milijuna kuna ili 80 posto bespovratnih EU sredstava posredstvom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s čijom je ravnateljicom Matildom Cipić breljanski načelnik Stipe Ursić prošlog tjedna svečano potpisao ugovor uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić.

Općina Brela dobila je skoro najveći iznos bespovratnih sredstava i jedina je uz Marinu koja je financijsku potporu dobila za gradnju, a ne rekonstrukciju vrtića.

Kako nam je ispričao Ursić, Općina je pravomoćnu građevinsku dozvolu dobila još u kolovozu 2016. godine i godinu kasnije se prijavila na natječaj, međutim iz prve im nije uspjelo jer je fond bio mali, a veću prednost kod bodovanja imali su postojeći vrtići kojima je trebala rekonstrukcija, a u prilog im nije išlo jer su spadali u visoku kategoriju 8 od 8 razvijenosti općina.

Međutim, odustajanju nije bilo mjesta pa su se u kolovozu ove godine ponovno prijavili na natječaj koji je izrađen puno kvalitetnije tako da su uspjeli dobiti 6,7 milijuna kuna, dok će se preostala dva milijuna kuna ili 20 posto izdvojiti iz općinskog proračuna.

Kako kaže Ursić, budući dječji vrtić od 700 kvadrata jako dobro je koncipiran i projektiran po najvišim pedagoškim standardima koji po svemu premašuju dva postojeća vrtića koji pohađa 40 djece.

- Do sada su djeca bila smještena u dva vrtića bruto kvadrature manje od jedne dnevne sobe novog vrtića, a usprkos trudu Općine, kao i odgajatelja, postojeći prostori su bili neadekvatni i nismo htjeli započinjati njihovu rekonstrukciju, već smo se odlučili za novu građevinu i to nam je sada najveći prioritet - kazao je Ursić.

Dodao je da će se novi vrtić na Kričku sastojati od prizemlja sa svim potrebnim sadržajima, dvije dnevne sobe od 80 kvadrata, kuhinje, garderobe, soba za odgajatelja i sastanke, polivalente dvorane od 150 kvadrata, kotlovnice te zasebnih sanitarnih čvorova za djecu, odgajatelje i roditelje.

Planirana je gradnja odvojenog ulaza u dvoranu tako da će se koristiti i za ostale potrebe mještana kao i osnovne škole, a ispred zgrade vrtića sa "zelenim" krovom, provedenom hidro i toplinskom izolacijom zidova te kvalitetnim sustavom grijanja i hlađenja, nalazit će se dječje igralište i parking.

- Djeca će sada boraviti u prozračnim velikim prostorima, sa svom potrebnom didaktikom te će odgajatelji biti u mogućnosti što kvalitetnije odrađivati svoj posao, a otvorit će se i tri nova radna mjesta, dva za odgajatelja i jednog za kućnog majstora.

Vrtić je planiran kao cjelodnevni što je do sada bilo neizvedivo, a najvažnije je da će se u njega moći upisati sva djeca, njih 55 jer je u sadašnjim uvjetima u dva postojeća vrtića nažalost, veliki broj djece ostao neupisan - kazuje Ursić.

Naglašava da je ideja gradnje novog vrtića u Brelima stara više od 20 godina, ali se takav projekt nikada nije uspio realizirati.

Premda je sada Općina odradila veliki dio posla - osigurala sredstva za izgradnju, ishodila pravomoćnu građevinsku dozvolu te riješila zemljište koje je u vlasništvu Općine - Ursića i njegove savjetnike čeka velik dio posla vezan za pripreme i raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača i projektantskog nadzora, dok je projekt izradila splitska tvrtka JIMco, a od velike pomoći im je bio i breljanski arhitektonski studio "Dispozicija" na čelu s Verom i Berislavom Filipovićem.

- Veliku zahvalu zbog dobivenih bespovratnih sredstava dugujemo svim općinskim službama, Dječjem vrtiću Brela, Nenadu Bekavcu i Mići Katunariću koji su nam pomogli oko aplikacije i pripreme samog projekta za EU fondove - zaključuje Ursić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:35