StoryEditorOCM
DalmacijaKonfužjun u kaleti

Malomišćanka priča koja bi, bez sumnje, nadahnula i Miljenka Smoju: 'Zbog javne rasvjete živim kao na stadionu, stavila sam sjenilo, a onda se načelnik popeo na skale i skinuo ga'

20. prosinca 2018. - 23:39

"...i rastavi Bog svjetlost od tame. Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć".

Tako glasi poznata rečenica "utkana" na samom početku Biblije, a ujedno i prva rečenica u dopisu koji je u veljači ove godine Smiljanka Boban poslala Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, zbog, kako navodi, svjetlosnog onečišćenja u općini Nerežišća na otoku Braču.

Tom dopisu je prethodio, a nastavio se i nakon slanja, scenarij koji bi i Miljenka Smoju prije 50-ak godina bez puno premišljanja mogao nadahnuti za jednu epizodu "Našeg Malog mista". No bez obzira na činjenicu da je ovaj problem nastao u otočnoj kaleti, čini se da je svjetlosno onečišćenje puno ozbiljniji problem na nacionalnoj razini nego što se "na prvu" čini.

Krenulo je u rujnu 2017., kada je na zahtjev susjeda gospođe Boban lokalna vlast "okačila" ulično led svjetlo koje je u potpunosti promijenilo njezin život, jer od tada, kako kaže, čini joj se kao da živi na nogometnom igralištu.

- Tada sam odnijela protestno pismo u Općinu i rekla im da maknu svjetlo koje mi tuče direktno u kuću, dvorište i prozore. Samo s tim svjetlom navečer mogu čitati novine u kući, bez paljenja lampi po sobama. Međutim, budući da se oni nisu obazirali, napisala sam prijavu Ministarstvu zaštite okoliša s mojim osvrtom na problem svjetlosnog onečišćenja - ističe naša sugovornica, inače umirovljena onkologinja koja je u dopisu nadležnom tijelu priložila dokaze o brojnim štetnim posljedicama bijele led rasvjete zbog koje, premda joj staru kamenu kuću štiti zid visine dva metra, cijelo dvorište bliješti poput sportskog terena.

Njezin trud i slanje brojnih dopisa urodili su plodom i natjerali spomenuto ministarstvo da provjeri stvarno stanje u Nerežišćima i temeljem toga 22. veljače ove godine naloži uklanjanje rasvjetnog tijela nasuprot kuće naše sugovornice. No, to se još uvijek nije dogodilo.

Sada slijedi dio koji je u najmanju ruku zaslužio snimateljsku ekipu da prati razvoj događaja. Umjesto uklanjanja, tvrdi Boban, na samu lampu stavljen je improvizirani štitnik, koji nije utjecao na razinu svjetlosti. Potom, kad se ponovno pobunila, stavili su "sviću" nešto niže, no, dodaje, ni to nije pomoglo.

U međuvremenu su joj i izbušene gume na automobilu, a proteklog tjedna je situacija dodatno eskalirala kada je nakon neuspješnih pokušaja uklanjanja lampe pokušala na stranu uređaja koja baca svjetlo na njezino dvorište nalijepiti samoljepivu traku kako bi ublažila jačinu, ali nije dugo potrajalo.

- Sutradan je traka bila skinuta, pa sam se ponovno popela i stavila je. Nisam niti ušla u svoj dvor, čujem da netko skida traku, okrenem se i vidim da se na skale popeo općinski načelnik Svemir Obilinović i čupa tu traku. Kazao mi je da ovo nije način i da se odem liječiti - potreseno će umirovljena liječnica.

Nakon toga je crnim lakom prebojala istu stranu svjetiljke koju je već bila pokušala prekriti ljepilom, ali ni to nije dugo potrajalo.

- Sutra ujutro je načelnik valjda poslao komunalnog redara da to skine - govori ogorčena umirovljenica.

No, bez obzira na rješenje nadležnog ministarstva, koje jasno ukazuje na problem i naređuje uklanjanje rasvjetnog tijela, lokalna vlast je sve drugo pokušala, samo ne ono što su inspektori naložili.

- U početku sam mislila da to tako mora biti, a onda sam istražila učinak takve noćne rasvjete. Doznala sam da je još 2011. u Hrvatskoj donesen Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Sukladno tome proučila sam o kakvoj se to novoj rasvjeti radi u Nerežišćima i doznala da je postavljena za vrijeme načelničkog mandata sadašnjeg ministra uprave Lovre Kuščevića - priča Boban.

Budući da je u njegovu načelničkom mandatu postavljena rasvjeta, prije nekoliko dana je naša sugovornica uputila pismo aktualnom ministru upozorivši ga da "Općina odbija izvršiti odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike".

- Mislim da je to rasvjetno tijelo trebalo ukloniti iz razloga jer nije bilo u projektu javne rasvjete, a rađene su izmjene i dopune projekta i na tom mjestu je sada planirana javna rasvjeta - ističe načelnik Obilinović i pojašnjava da su nekoliko puta mijenjali visinu te da Smiljanki Boban svjetlost više ne obasjava dvorište.

Odgovor na pitanje je li nova lokacija rasvjetnog tijela odobrena od nadležnog ministarstva koje je izdalo odluku o uklanjanju potražili smo kod pročelnice Ane Ranj te dobili pojašnjenje da je "Općina udovoljila je mjerama iz Zapisnika inspektora te je isto utvrđeno kontrolnim zapisnikom".

- Zapisnikom je naloženo uklanjanje predmetnog rasvjetnog tijela jer nije bilo u skladu s glavnim projektom. Nije bilo u skladu jer je postavljeno naknadno, na zahtjev građana. Tijekom kontrolnog inspekcijskog nadzora te dok nisu bile ispunjene sve formalne pretpostavke za postavljanje (izmjene i dopune glavnog projekta), predmetno rasvjetno tijelo bilo je isključeno iz sustava javne rasvjete. Tek nakon što smo ishodili izmjene i dopune glavnog projekta, više nije bilo formalnih zapreka te je predmetno tijelo postavljeno u skladu s tim dokumentom - odgovara Ranj.

Na naš zahtjev za dostavu zapisnika u kojem se navodi da je problem nepostojanje tog rasvjetnog tijela u projektu, a ne u jačini svjetlosti koja "pada" na dvorište Smiljanke Boban, odgovoreno nam je da dokumente možemo zatražiti službenim zahtjevom radi ostvarivanja prava na pristup informacijama, što smo i učinili, a do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili dokument.

Gospođa Boban naglašava da inspektor nije spominjao "birokraciju" kao problem, a niti u njegovu rješenju, tvrdi mještanka, nema ni traga spomenutim izmjenama i dopunama glavnog projekta, već se spominje da su u primjeni propisa vezanih uz održavanje i tehničku ispravnost javne rasvjete utvrđeni nedostaci zbog kojih su donesene mjere o uklanjanju spornog rasvjetnog tijela.

Prije više od 10 godina tužitelji su u Malom Lošinju dobili sličan spor protiv Grada, a Smiljanka Boban, vodeći se upravo tim slučajem, odlučno nastavlja svoju bitku s Općinom Nerežišća.

Zaštitari neba: 'Novi zakon zabranit će svjetlosno ugrožavanje privatnog prostora'

Prvo saborsko čitanje krajem rujna prošao je prijedlog novoga Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji bi trebao regulirati vrstu i snagu noćnog svjetla i javne rasvjete, te uvesti reda u prilično kaotično, a često i posve proizvoljno određivanje i postavljanje izvora svjetla, svjetlosnih efekata i slično. Zakonu je cilj zaštita od svjetlosnog onečišćenja, problema prisutnog u globalnim razmjerima, kojem su izloženi ljudi, biljni i životinjski svijet u zraku i vodi, druga prirodna dobra, noćno nebo i zvjezdarnice.

- Postavljanje javne rasvjete tako da svijetli u zaštićeni privatni prostor (prozore i slično) zakonski predstavlja ometanje posjeda budući da dotični problem nije reguliran trenutno važećim zakonom, a trebao je biti reguliran podzakonskim aktima koji nisu nikada doneseni. Odredbama novog zakona, ako bude usvojen, bit će zabranjeno svijetliti u zaštićeni privatni prostor. Postavljanje javne rasvjete tako da nekome direktno svijetli u spavaću sobu možemo prepoznati i kao javnozdravstveni problem budući da spavanje pod svjetlom sprječava lučenje hormona melatonina i tako uvelike povećava mogućnost od obolijevanja od raznih vrsta karcinoma - ističe Dorian Božičević, tajnik Hrvatskog astronomskog saveza i "Našeg neba" - Udruge za zaštitu noćnog neba koja dugi niz godina problematizira utjecaje svjetlosnog onečišćenja na ljude i prirodu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:39