StoryEditorOCM
DalmacijaOj, Vlaju moj

Zagora sve draža turistima: privlače ih kuće s bazenima, ali i Muzej Sinjske alke čije vrijeme tek dolazi

20. prosinca 2018. - 22:44

Pod sloganom "Dalmatinska zagora – neistražena ljepota" u Prezentacijskoj dvorani Muzeja Sinjske alke u četvrtak navečer predstavljena je Dalmatinska zagora kao ovogodišnja najuspješnija destinacija ruralnog turizma u Hrvatskoj. Dalmatinsku zagoru kao jedinstvenu turističku destinaciju čini prostor kojega obuhvaćaju gradovi Sinj, Trilj, Imotski, Vrgorac i Vrlika te općine Dugopolje i Klis. Turistički djelatnici s toga prostora zajedno s Joškom Stellom, direktorom TZ Splitsko-dalmatinske županije, ocijenili su da je turistički potencijal Dalmatinske zagore neprocjenjivih razmjera.

Turizam kao gospodarska grana na tom prostoru pokrenut je s velikim zakašnjenjem, ali je u posljednjih desetak godina učinjen iskorak koji ulijeva optimizam. To je u prigodnom osvrtu na Dalmatinsku zagoru kao destinaciju posebno naglasio Joško Stella.

- Dalmatinska zagora zauzima 70 posto prostora naše županije, a ostvaruje 2 posto županijskog turizma. U našoj županiji i županijskoj TZ uviđa se turističko značenje Dalmatinske zagore i u tom se kontekstu pomaže. U posljednje vrijeme svjedoci smo dvaju velikih iskoraka.

Prvi je Muzej Sinjske alke koji je svjetske razine i čije vrijeme tek dolazi. Drugi iskorak napravio je imotski kraj u kojemu je danas preko 200 kuća za odmor s bazenima. Smatram da smo na pravom putu na kojemu trebamo nastaviti i ustrajati - kazao je Stella.

Prezentaciju Dalmatinske zagore kao najuspješnije destinacije ruralnog turizma otvorila je u ulozi domaćice sinjska gradonačelnica Kristina Križanac. U prigodnom osvrtu kazala je da je Sinj središnji dio Dalmatinske zagore s dva jaka brenda, Sinjskom alkom i Gospom Sinjskom kao najvećim marijanskim svetištem na južnohrvatskim prostorima. Uz to je alkarski grad i cijeli cetinski kraj bogat kulturnom, prirodnom i tradicijskom baštinom kao i velikim brojem događaja. Istakla je i ulaganja u turističku infrastrukturu.

O Dalmatinskoj zagori kao jedinstvenoj turističkoj destinaciji govorila je Monika Vrgoč, direktorica TZ grada Sinja. Ona je podsjetila da svaki segment destinacije svojim specifičnim sadržajima tvori cjelinu upravo kakvu potencijalni posjetitelji žele, samo im je treba otkriti i približiti. O prometnoj i javnoj turističkoj infrastrukturi govorio je Tomislav Balić iz Dugopolja. On je podsjetio da se na području cijele destinacije posljednih godina ubrzano razvija turistička infrastruktura u čemu se koriste i bespovratna sredstva EU.

U okviru predstavljanja Dalmatinske zagore kao ovogodišnje najupješnije destinacije ruralnog turizma prikazani su promotivni filmovi o destinaciji kao cjelini te o Sinju, Imotskom i Vrlici. Prigodni program izveli su klapa "Vrilo", rerašice iz Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja, Sinjske mažoretkinje, a posebno atraktivno bilo je dvoje djece u vrličkim narodnim nošnjama. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 04:28