StoryEditorOCM
DalmacijaReporteri na licu mjesta

Pogledajte kako se uništava nekoć netaknuta plaža u dalmatinskom turističkom biseru; Sin donačelnika: Tužit ću vas ako napišete da kamion s mojim imenom iskreće zemlju u more!

Piše Andrea Topić/Makarska kronika
30. studenog 2018. - 13:16

Teo Vidulin rekao je da će nas tužiti ako budemo pisali da se iz kamiona s njegovim imenom i prezimenom baca zemlja od iskopa u more.

Kaže da mu podmećemo samo zato što je njegov otac donačelnik općine Baška Voda, hadezeovac Filip Vidulin. Povišenog tona nam je još jednom "savjetovao" da ne pišemo ovaj tekst.

A samo smo mu htjeli ispričati da smo proveli jedno jutro na baškovoškoj plaži pored beach bara "Oseka".

Tamo smo gledali kako crveni kamion iskrcava zemlju, odlazi po novu turu i za petnaestak minuta se vraća opet bacajući iskope u more.

Pritom smo imali sasvim dovoljno prilika da čitamo slova s vrata: "TEO", ispod: "Teo Vidulin". Ležerno smo zapisali i registraciju "MA 974 BH". Posjetili registar obrtnika, našli dodatnu potvrdu da je "obrt TEO" registriran za pripreme radove na gradilištu, u vlasništvu - Tea Vidulina. Opušteno smo napravili nekoliko videa. Snimili kamion u akciji i sa šetnice, iz ptičje perspektive, malo iz profila. Razgledavali smo, prisluškivali što pričaju dvojica radnika iz kamiona, odmjeravali užas koji iza njih ostaje.

Na mjestu gdje je nekoć bio stari kameni mul sada su dva zemljana. Jedan je dug čitavih 15 metara, drugi nešto kraći. U dubinu mora ide zemlja od iskopa. Ono što je do jučer bila netaknuta plaža s oblutcima gdje se ljeskalo zelenilo okolnih borova, sada je mulj, blato i uništeni ekosustav.

Jedan je čovjek vozio kamion, a drugi ga je navodio po improviziranom mulu.

- Daj još malo vamo, još malo! - vikao je motirajući rukom s ruba zemljanog nasipa, pazeći da i ova tura iskopa ode što više u dubinu.

Kad smo Vidulina nazvali i ispričali što smo vidjeli, tražio je da mu pošaljemo snimku. Pogledao je i tvrdio da on "ne vidi natpis".

- Tu se ne vidi uopće moje ime i prezime, a takvih crvenih kamiona ima jedno deset na Rivijeri! Ne može se ni vidit moje ime i prezime jer ja doli nisan ni vozio. A iman ja pet takvih snimaka kamiona koji su vozili tu na plažu! Od Gorana T. iz Baške Vode. A ja nisan vozio, a vi slobodno napišite i ja ću vas tužit. Ja iman čovika koji će reć da je moj kamion bio na popravku 20 dana, da mu se minjala lamela. A vi slučajno napišete li išta ja ću vas tužit – uporno je ponavljao Vidulin.

Upitali smo ga znači li mu išta podatak da smo zapisali registraciju? Da se dosta toga na snimkama vidi?

 

- A je l' se vidi od ostalih s Rivijere koji voze na plažu, a svi voze, je l' se od njih vide kamioni? - pitao nas je Vidulin spominjući imena, zapravo nadimke svojih kolega prijevoznika.

Nismo znali dešifrirati nadimke, ali time bi se mogla pozabaviti naležna inspekcija. Razumljivo je da ima još poduzetnika koji u more bacaju otpad.

Budući da je spomenuo kako ima snimke, pitali smo ga bi li nam ih poslao. Rekao je da neće jer se "ne želi time zamarat". Voli ih u miru sam gledati kod kuće. Napravi kokice, zavali se u fotelju i kud ćeš većeg gušta.

Ranije smo se obratili i Ministarstvu zaštite okoliša. Oni procjenjuju da je na istočnom rubu nasut mul od zemljanog iskopa dužine oko 15 metara.

"Što se tiče nasipavanja zemlje u more u svrhu izgradnje mula, inspekcija zaštite okoliša će nastaviti postupak radi utvrđivanja izvođača tih radova i daljnjeg postupanja u dijelu iz svoje nadležnosti te će predmetnu prijavu dostaviti i lučkoj kapetaniji na postupanje", odgovorili su iz Ministarstva.

Pitali smo ih i što je s našim snimkama, postupaju li u vezi kamiona s natpisom "TEO".

"Vezano za radove nasipanja zemlje u more u svrhu izgradnje mula, u trenutku nadzora na lokaciji nisu zatečeni kamioni tvrtke za koju se u prijavi navodi da je izvršila nasipanje zemlje u more - kažu iz Ministarstva dodajući standardni paket rečenica da će "nastaviti postupak radi utvrđivanja izvođača radova".

Kratko smo se čuli i s donačelnikom Filipom Vidulinom. Kroz razgovor se dalo naslutiti da inspekcija možda nije uspjela pronaći kamion, ali nas je zato vrlo uspješno i munjevitom brzinom cinkala Teovom tati. Pa nas on pita:

- Kad pišete da je to od moga sina u prijavama, koliko je bitno da je sin od donačelnika, ako on ima 28 ili 29 godina?

Bitno je jer treba dozvolu Općine da bi ovo radio.

- Moju? Ne. Ja ne izdajen dozvole.

Ne izdajete, ali ste vi donačelnik.

- Za to je zadužena pročelnica za komunalne djelatnosti, a ja ne.

Ali vi ste njoj nadređeni...?

- Ne, njoj je načelnik nadređen. Osim ako načelnik neke ovlasti ne prenese na mene - objasnio nam je Vidulin.
Aha. Ništa. Onda je sve u redu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:43