StoryEditorOCM
Dalmacijanova zdravstvena ustanova otvorena na hvaru

Zdravi otok: Jelsa kao Zagreb

Piše PSD.
30. lipnja 2009. - 02:05

Nova je ambulanta u Jelsi, uz novoizgrađenu Hitnu medicinsku pomoć u Zagrebu, najfunkcionalniji i najljepši zdravstveni objekt u državi

Jedan dio reformi koji se provodi u našoj zemlji upravo je onaj koji propagira razvoj zdravstva i drugih objekata u sredinama koje nisu u metropoli. Hrvatsko zdravstvo nije jako toliko koliko je jak grad Zagreb, nego je stvar u tome kakvu kvalitetu zdravstva imamo u Splitu, Rijeci, Osijeku, pa i Jelsi.

Nova jelšanska ambulanta ima 1700 četvornih metara prostora i u njoj će raditi pet timova Hitne medicinske pomoći, tri tima obiteljske medicine, dva tima stomatologije i Ispostava Zavoda za javno zdravstvo, a tu će dolaziti ginekolozi, pedijatri, ali i drugi specijalisti.

Dakle, vaš Dom zdravlja je ogledni primjer kako se organizira zdravstvena zaštita i kakvi trebaju biti objekti, ali isto tako kakvi moraju biti zdravstveni radnici, ne samo na našim otocima nego i u cijeloj Republici Hrvatskoj, kazao je Dražen Jurković, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi u ponedjeljak prigodom otvaranja zgrade nove ambulante i HMP-a u Jelsi, naglasivši da država i sada u recesiji rješava brojne probleme u zdravstvu poput onog s rodilištem u Splitu.

Preduvjet ostanka

Inače, svečanost tim povodom su uveličali dožupan Visko Haladić, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, lokalni političari, svećenstvo, zdravstveni djelatnici, drugi gosti i građani, ali i Crkveni zbor sv. Cecilije iz Jelse.

Novu ambulantu je blagoslovio župnik don Stanko Jerčić, dok je općinski načelnik Ivo Milatić naglasio da je njezina izgradnja stajala nešto više od 18 milijuna kuna, što su sufinancirali Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Splitsko-dalmatinska županija, Nastavni zavod za javno zdravstvo i Općina Jelsa.

Ravnatelj Ustanove za Hitnu medicinsku pomoć Leo Luetić je dodao da je nova ambulanta u Jelsi, uz novoizgrađenu Hitnu medicinsku pomoć u Zagrebu, zasigurno najljepši i najfunkcionalniji zdravstveni objekt u državi, a dožupan Haladić je istaknuo kako bez svega toga zapravo nema ostanka, a ni opstanka na otoku Hvaru, i baš zato će Županija prihvaćati sve ideje i inicijative koje se odnose na unaprjeđenje zdravstvene skrbi pučanstva na dalmatinskim otocima.

Ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu Mile Klepo je, pak, poručio da se sa svim objektima i opremom ne da učiniti ništa ako nemamo osposobljene i dobro stimulirane radnike, napomenuvši kako Lijepoj našoj, prema europskim kriterijima, trenutno nedostaje 4.500 liječnika i čak 10.000 medicinskih sestara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:59