StoryEditorOCM
DalmacijaSamo pomalo

Ponovno odgođena gradnja luke u Omišu, građani će i dalje koristiti 112 godina star porat, izgrađen za vladavine cara Franje Josipa

24. studenog 2018. - 23:49

Županijska lučka uprava primorana je usred postupka poništiti javni natječaj za drugu fazu uređenja luke u Omišu, vrijednu oko 75 milijuna kuna, jer je nadmetanje bilo otvoreno prije potpisivanja ugovora s Ministarstvom prometa o dodjeli bespovratnog novca iz EU-a.

Da je postupak javne nabave za izgradnju 440 metara nove obale sa šetnicom i 80 nautičkih vezova "izguran" do kraja, a kao zadnji dan za slanje ponuda potencijalnih izvođača radova bio je istaknut utorak 27. studenoga, sredstva iz europske blagajne ne bi se mogla iskoristiti. Nije teško pretpostaviti da bi cijeli projekt bio značajno otežan, jer čak 85 posto planiranog ulaganja financira Buxelles posredstvom našeg resornog ministarstva.

Kako doznajemo, regionalna lučka ustanova planira raspisati novi natječaj tijekom iduće godine, a do tada bi se trebao staviti potpis na ugovor o financiranju tog zahvata, ocijenjenog kao "strateški važnog za Splitsko-dalmatinsku županiju".

- Županijska lučka uprava je, kako bi ubrzala postupak odabira izvođača radova, objavila natječaj prije potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za ovaj projekt. Budući da je potrebno najprije sklopiti ugovor o dodjeli bespovratnih EU-ovih sredstava s Ministarstvom prometa, ponovnu objavu nadmetanja očekujemo početkom 2019. godine - ustvrdio je za naš list Ivo Tomasović, omiški gradonačelnik.

Nova riva trebala bi se izgraditi na potezu od vatrogasnog doma do škvera kalafata Miline, a time bi se uklonio i zavoj koji usporava promet na Jadranskoj magistrali. No, nekoliko puta najavljivani radovi ponovno su odgođeni, nadajmo se samo zbog proceduralnih razloga, pa će Omišani i dalje koristiti svoj porat, izgrađen prije 112 godina, u vrijeme vladavine "cara i kralja" Franje Josipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:23