StoryEditorOCM
DalmacijaŽivjeli

Vlasnici kafića otvaraju šampanjac: dalmatinski gradić ukida porez na alkohol i sokove! A uz to i odbija uvesti porez na kuće za odmor... Hoće li se i ostali gradovi povesti za ovim primjerom?

Piše Andrea Topić/Makarska kronika
21. studenog 2018. - 11:26

Da čelnici Vrgorca ozbiljno misle kada kažu da od kršnog grada pored granice s BIH žele napraviti turističku destinaciju, pokazali su i nedavnom najavom ukidanja poreza i nameta.

Gradonačelnik Ante Pranić na društvenim mrežama podijelio je vijest da od 1. siječnja neće više biti porez na potrošnju za pića u kafićima i restoranima.

- Ukida se porez za vina, piva i sokove u ugostiteljskim objektima za proizvode u koje nije uključen porez na dodatnu vrijednost. To će značiti mala rasterećenja za naše ugostitelje – poručio je Pranić.

Što to konkretno znači, detaljnije nam je pojasnio Goran Čulav, vrgorački pročelnik.

- Riječ je o lokalnom porezu kojeg određuju gradovi ili općine. Može biti zadan u maksimalnom iznosu od tri posto. Mi smo ga odlučili ukinuti, a vlasnici kafića koji ionako plaćaju stotine nameta vijest su super prihvatili. Na njima je sada hoće li smanjivati cijene ili tu razliku zadržati – poručio je Čulav, dodajući da to nije jedino rasterećenje koje Grad sprema za svoje stanovnike.

- Osim spomenutog poreza na potrošnju, odlučili smo da nećemo uvoditi porez na kuće za odmor. Novi je to namet i nije zakonom uvjetovan da se uvede već je ostavljen na izbor lokalne samouprave – kazao je pročelnik i na primjeru pojasnio što to zapravo znači za iznajmljivače.

- Ako imate kuću od 200 kvadrata u Makarskoj komunalne naknade plaćat ćete oko četiri tisuće kuna, a na to ide 15 kuna po kvadratu poreza na kuću što je još 6 tisuća kuna, dakle oko 10 tisuća kuna u godinu dana morate izdvojiti Gradu. Kod nas toga nema. Veoma jednostavno - poetnira Čulav.

Pa tko ne bi preselio u Vrgorac?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:35