StoryEditorOCM
DalmacijaČudo u Dalmaciji

Mislili smo da je ovo moguće samo u Skandinaviji: Grad odlučio svaki mjesec davati 1000 kuna roditeljima čiji mališani ne idu u jaslice, nego ostaju doma!

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
16. studenog 2018. - 21:24

Roditelji mališana koji spadaju u jasličku dob, a koji se "lome" oko toga da li svoju djecu dati u vrtić ili pokušati organizirati neki drugačiji servis čuvanja, dobili su motivaciju da dijete ipak ostave doma.

Naime, Grad Makarska donosi odluku o dodjeli novčane potpore roditeljima od navršene prve godine života do navršene treće godine života, a koja nisu upisana u dječji vrtić. Iznos je čak 1000 kuna mjesečno, i to u periodu trajanja tekuće pedagoške godine.

Na taj se način postiže manji pritisak na Dječji vrtić Biokovsko zvonce u kojemu, kako navode u Gradu, vlada uvjerljivo najveća potreba baš za jaslicama, ali primarno je Grad Makarska na umu ipak imao jednu drugu vodilju pri donošenju ove odluke.

Naime, prema riječima makarskog gradonačelnika Jure Brkana, glavni motiv bio je potaknuti roditelje da ostanu doma s djecom jer je u toj dobi, veli on, nemjerljiva vrijednost ostanka djece u vlastitom domu umjesto da ih se rano integrira u vrtićku ustanovu.

- Znam koliko znači kada dijete ima s kim ostati nakon isteka porodiljnog, i smatram da nije loše kada nakon rodiljne naknade "uleti" financijska pomoć. Pogotovo zato što kod nas ima dosta roditelja koji rade sezonski - obrazložio je Brkan odluku koja tek treba proći Gradsko vijeće, a koja stupa na snagu 1. siječnja 2019. godine.

Uvjet je da roditelj ima prebivalište u Makarskoj te da dijete nije upisano u Dječji vrtić Biokovsko zvonce, što dokazuje potvrdom vrtića. Također mora donijeti izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika, a kojom jamči da dijete do treće godine neće biti upisano u vrtić na području grada Makarske.

Ako uzmemo za primjer četveročlanu obitelj s jednim djetetom od 1,5 godine, roditelji će do treće godine mališana dobivati 1000 kuna mjesečno ako ga ne budu slali u vrtić. Taj novac neće dobivati samo u ljetnom režimu rada vrtića, dakle tijekom godine će dobiti od Grada 10 tisuća kuna.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Anela Židić potvrdila nam je da, iako se trendovi mijenjaju, zadnjih godina raste potreba za cjelodnevnim boravkom. Demografsku mjeru Grada pozdravlja i smatra ju izuzetno dobrom i poticajnom mjerom za roditelje.

Koliko je potencijalno zainteresiranih roditelja, nije željela komentirati s riječima kako to ne zna.

- Ono što bi bilo idealno za dijete i njegova realna potreba je boravak kod kuće u odnosu s njegovim primarnim skrbnikom odnosno roditeljem. Dijete do treće godine nema realnu potrebu za socijalizacijom, to je doba kada je okrenuto sebi i svojim potrebama i zbog toga je individualan pristup s osobom za koju je emocionalno vezano najidealniji. Jaslički boravci su najoptimalnije rješenje za zaposlene roditelje koji nemaju pomoći od strane šire obitelji (bake, djedovi...). Kroz svoje odgojno-obrazovno djelovanje jaslički boravci osiguravaju sve potrebne uvjete za optimalni razvoj djeteta (primarne potrebe, potrebe za pripadanjemte samoaktualizacijom) - stoji u odgovoru koji nam je poslala ravnateljica Židić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:09