StoryEditorOCM
Dalmacijareakcija na priopćenje

Naša novinarka odgovara gradonačelniku Kaštela: Ispada da je moj grijeh što sam prepoznala što znači zabrana spaljivanja i suspaljivanja otpada

Piše SD
10. studenog 2018. - 09:24

Iz kaštelanskog Gradskog poglavarstva stiglo nam je priopćenje koje prenosimo u cijelosti: 

U Slobodnoj Dalmaciji od 7. studenoga 2018. g. objavljen je naslov ''Kaštelani gase cementaru", u nadnaslovu ''Gradska uprava pripremila papire'', u podnaslovu ''Bez posla ostaje 306 ljudi'', a na četvrtoj stranici članak koji je pun nelogičnosti i polovičnih informacija koje građane dovode u zabludu bez da su predstavnici gradske vlasti kontaktirani na ovu temu.

Naime, zbog uznemiravanja javnosti, pogotovo radnika Cemexa, izjavljujem da gradska uprava nije pripremila papire za gašenje cementare, niti je to naša nadležnost. Gradskoj vlasti je u interesu da se proizvodnja cementa nastavi uz očuvanje radnih mjesta, uz zakonom predviđene ekološke mjere.

Isto je tako poznato da je Gradsko vijeće u zadnjih nekoliko godina u četiri navrata donijelo odluke kojima se protivi spaljivanju komunalnog otpada u bilo kojem obliku (Službeni glasnik Grada Kaštela br. 10/2011.; br. 14/2011.; br. 9/2012.; br. 4/2013.)!
Od tih odluka Grad Kaštela neće odustati bez obzira na sve eventualne pritiske. Isto tako, sa zadovoljstvom ističemo da je Cemex odustao od spaljivanja komunalnog otpada i uputio nam o tome dopis: Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, od 23. veljače 2018.

Za eventualne poteškoće koje proživljava tvrtka Cemex, odgovornost snosi jedino Uprava tvrtke, dok Grad Kaštela s tim nema veze. Nadamo se da u ovakvom uznemiravanju građana nisu sudjelovali pojedinci koji su htjeli izvršiti pritisak na gradonačelnika, predsjednika i članove Gradskog vijeća, pred odlučivanje o prostornim planovima i Strateškoj studiji utjecaja na okoliš.

Plan je dokument kojim se planiraju dugoročna rješenja i njime se ne daju dozvole za rad tvornicama. Dozvole takve vrste izdaje nadležno Ministarstvo. U ovom slučaju, riječ je tek o Nacrtu prijedloga trećih izmjena i dopuna Prostornog plana i Generalnog urbanističkog plana Grada Kaštela tako da se o tome još treba izjasniti struka, nakon čega će se dokument naći pred gradskim vijećnicima.

Kroz cijelo vrijeme obnašanja vlasti u Gradu Kaštela, nikada, ni jedna gradska vlast, nije razmišljala o ukidanju tvornice cementa, bez obzira na to u čijem je ona vlasništvu, ali smo uvijek vodili računa o zdravlju građana i obećajem da ćemo to činiti i ubuduće.

Gradonačelnik Denis Ivanović, dipl. ing.

Na ovo priopćenje reagirala je naša novinarka Jadranka Matić:

Poštovani gradonačelniče,

budući da ste me prozvali kao autoricu članka, želim vas podsjetiti da do informacija o izmjenama i dopunama kaštelanskih prostornih planova nisam došla tajnim kanalima, nego profesionalnim novinarskim načinom, konkretno u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u kaštelanskoj gradskoj upravi.

Prema dogovoru, glasnogovornici Ini Dukan sam e-mailom 29. listopada ove godine poslala pitanja koja me zanimaju, među ostalima i eventualnu zabranu korištenja zamjenskih goriva u cementari Cemexa u Kaštel Sućurcu. U srijedu, 31. listopada primio me je Boris Škara, resorni pročelnik. Bio je korektan i dobila sam odgovore na sva postavljena pitanja.

Ključ u bravu nakon stoljeća rada: Kaštelani najavili gašenje cementare, bez posla ostaje 306 ljudi! Uprava se nada da ipak još nije svemu kraj...

Iz vašeg priopćenja proizilazi da je moj grijeh što sam u izmjenama prepoznala što znači zabrana "spaljivanja i suspaljivanja otpada", a u ovom slučaju ona znači sprječavanje tehnološkog procesa proizvodnje cementa. Opće je poznato da troska, koju sam navela kao jedan od nekoliko dodataka tupini, jest neopasan otpad a poznato je i da bez nje već desetljećima nema proizvodnje cementa. Ako ta zabrana ne znači zatvaranje tvornice, onda ne znam što bi drugo mogla značiti.

Kaštela o Cemexu: Cementara se ne zatvara i nitko ne ostaje bez posla! Stoje li iza ovog uznemiravanja građana pojedinici koji žele 'pritisnuti' gradonačelnika pred odluku o prostornim planovima?

Vi tvrdite da ne želite zatvoriti tvornicu cementa u Kaštel Sućurcu pa iz toga zaključujem da: ili niste znali što znači zabrana spaljivanja i suspaljivanja otpada (troske i ostalih); ili da je zabrana svjesno unesena u izmjene prostornih planove bez obzira što može prouzročiti. Ne znam što je neodgovornije prema stanovnicima Kaštela kojima ste na čelu.

Ako već tvrdite da ne želite zatvoriti jednu od još rijetkih tvornica u gradu, pitanje je zašto ste uz goriva iz komunalnog i industrijskog otpada (inače zabranjena kaštelanskim Planom gospodarenja otpadom) u izmjenama prostornih planova u istu rečenicu stavili i zabranu spaljivanja i suspaljivanja otpada, da se razumijemo – neopasnog.

I na kraju, možda ste uvjereni da neće biti vaše odgovornosti ako niste, jer ni ne možete, donijeli odluku o zatvaranju cementare, odgovorni ste, međutim, ako u prostorne planove unesete uvjete koji će vlasnike cementare natjerati da to sami učine.

Jadranka Matić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:28